"Zeķes var nopirkt, bet zābakus nevar!" Tiesībsargs asi kritizē Kariņa darbības Covid-19 pandēmijas laikā (18)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tiesībsargs Juris Jansons.
Tiesībsargs Juris Jansons. Foto: Zane Bitere/LETA

Ar visai neglaimojošu kritiku valdības un personīgi Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) darbam nācis tiesībsargs Juris Jansons, kurš premjera sniegumu īsi raksturo kā "neapmierinošu" un valdības lēmumus haotiskus, savukārt atbalstu – novēlotu, kā arī akcentē stratēģijas trūkumu, ja izvērsīsies trešais pandēmijas vilnis, vēsta raidījums "TV3 ziņas".

Tas, ko tiesībsargs valdībai pārmet visasāk, ir laiskais noskaņojums vasarā, kad Covid-19 saslimstības rādītāji Latvijā strauji uzlabojās, ļaujot noticēt, ka tiekam ar krīzi galā labāk nekā visa pārējā pasaule.

Tas bijis laiks, kad jāzīmē plāni iespējamai krīzei. Turpretī tā šķietami pārsteidza nesagatavotus. Valdības darbs iestiepās naktī. Paziņojumi – pēkšņi, haotiski un pat pretrunīgi.

"Pirmkārt, tā ir premjera atbildība, kas notiek valdībā. Ja ministri darbojas autonomi un atšķirīgi lemj, kas lemts valdības sēdēs, rada spriedzi un neuzticību, ka valdības lēmumi pārdomāti. Zeķes var nopirkt, bet zābakus nevar. Ļoti daudz iracionālu un neloģisku lēmumu, kas rada neuzticību valdībai," raidījumam "TV3 ziņas" norādīja Jansons.

Jansons domā, ka atbalsts bijis novēlots. Pabalsts kā forma neesot pareizs, kad darbs apstājies ne uzņēmēju vainas dēļ. Kompensējošam mehānismam bijis jāiekrīt katra kontā bez prasīšanas – visa aina Valsts ieņēmumu dienestam esot redzama.

Kritiku gan cenšas atspēkot Ekonomikas ministrija, kura norādīja, ka "atbalsta mehānismi jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju, un, iekams kādam pārskaitīt atbalsta naudu, jāpārliecinās – kā un par cik uzņēmums cietis zaudējumus".

"Perioda, ko nebūtu noseguši, uz šo brīdi nav. Protams, no pietiekšanās līdz saņemšanai nav uzreiz, bet esam centušies mehānismus nodrošināt," sacīja Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Edmunds Valantis

Mediķi brīdina par iespējamu trešo vilni, kad sāks plosīties "lipīgākais" Covid-19 paveids. Tiesībsargs uzskata, ka arī tam neesot scenārija.

Kritiku pauda arī žurnālists Aidis Tomsons. "Lai nu ko, bet stratēģiskā gatavošanās bijusi ļoti draņķīga. Vai visu var pārmest premjeram, viņš ir ir kapteinis. Daudz kas atkarīgs no spēlētājiem, un tie bijuši vāji. Kapteinis nevar padarīt stirpu komandu, bet – kad uzņemas lielāku iniciatīvu lielāku vai mazāku."

Ar tikai astoņām vietām Saeimā premjers bijis spiests lavierēt starp koalīcijas partneru vēlmēm. Žurnālists atzinīgi vērtē, ka izlēmību premjers nodemonstrēja, mainot veselības ministru, un viss liecina – tā varētu nebūt pēdējā spēlētāju maiņa Kariņa komandā.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu