"Viņš ir atbildīgs par tirdzniecību!" Leiena vaino Dombrovski pie nepareiza lēmuma par Covid-19 vakcīnām (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/LETA/"Apollo" kolāža

Eiropas Komisija (EK) piektdien publicēja priekšlikumus par to, kā varētu kontrolēt Eiropas Savienībā caur Ziemeļīriju ienākošos Covid-19 vakcīnu sūtījumu, kas nonāca pretrunās ar "Brexit" sarunās panākto vienošanos, ka Īrijas-Ziemeļīrijas robežai  jāpaliek atvērtai. Dažas dienas pēc publicēšanas priekšlikumi tika atsaukti, ziņo "Bloomberg". 

EK prezidente Urzula fon der Leiena pie notikušā vainoja savu izpildvietnieku, ES tirdzniecības komisāru Valdi Dombrovski, vēsta raidorganizācija "Bloomberg".

"Varu jums pateikt, ka šo jautājumu vadīja viens kabinets un tas bija priekšsēdētāja izpildvietnieks Valdis Dombrovskis, jo viņš ir atbildīgs par  tirdzniecību," pirmdien Briselē žurnālistiem norādīja EK galvenais runasvīrs Ēriks Mamers. "Šī shēma ir Dombrovska kunga, viņa kabineta un viņam pakļauto komisijas dienestu atbildība."

Leiena pēdējā laikā tikusi kritizēta par steigā pieņemtajiem pasākumiem, kas vakcīnu ražotājiem uzliek pienākumu prasīt atļauju, lai tie drīkstētu ES teritorijā saražotās vakcīnas sūtīt uz citām valstīm.

Sākotnējais priekšlikums paredzēja papildināt "Brexit" vienošanos ar ārkārtas nosacījumu, ka varētu tikt ieviesti ierobežojumi starp ES sastāvā esošo Īriju un Ziemeļīriju, kas ir Apvienotās Karalistes sastāvdaļa. Šī ideja saniknoja Dublinu, Londonu un Belfāstu. 

Piektdienas vakarā Leiena paziņoja par atsacīšanos no nosacījuma. Tas bija jaunākais gadījums komunikācijas un politisko kļūmju sērijā, cenšoties labot lēno un nereti haotisko ES vakcinācijas programmas īstenošanu, un ES amatpersonas prātoja, kurš šajā situācijā kļūs par grēkāzi, norāda "Bloomberg".

Izdevums norāda, ka Dombrovskis divas dienas pirms priekšlikuma publicēšanas publiski izteicās, ka neesot nekādu plānu ierobežot vakcīnu eksportu.

Komentējot Mamera teikto, Dombrovskis norādīja, ka ES tirdzniecības komiteja esot rīkojusies "pēc attiecīgo kabinetu un Komisijas dienestu lūguma - un ar to līdzdalību -, lai risinātu ar sabiedrības veselības jomu saistītās bažas".

"Bloomberg" norāda, ka ES komisāru vidū esot bijušas domstarpības par Leienas lēmumu noteikt prasību, ka vakcīnu ražotājiem jāprasa atļauja, lai eksportētu ES teritorijā saražotās vakcīnas.

Vakcinācija ES notiek salīdzinoši lēni, radot neapmierinātību ar Covid-19 ierobežojumu turpināšanos. ES dalībvalstīs izmantotas tikai 2,8 vakcīnas devas uz katriem 100 cilvēkiem, kamēr Apvienotajā Karalistē šis rādītājs ir 14,2,  bet ASV - 9,7.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu