"Neviens nevēlas, lai tiktu uzlikts sods!" Policija mazos lauku veikalos pārbauda vismaz reizi dienā (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kases aparāts.
Kases aparāts. Foto: Andrey Burstein/Shutterstock.com

Emocionāli sakāpinātas situācijas šajās dienās mēdz rasties lauku mazajos veikalos, kuriem arī jāpilda jaunās drošības prasības. Pircēju skaits, kas vienlaikus drīkst atrasties veikalā, jāpielāgo telpu kvadratūrai. Atsevišķās lauku bodītēs tas nozīmē vienu vai divus pircējus vienlaikus. Tad pārdevējiem nākas skaidrot, kāpēc pircējiem jāstāv ārā aiz durvīm, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Lauku uzņēmēja, SIA "Zaltes" līdzīpašniece Ilze Berga apzvana katru pārdevēju ģimenes visos veikalos Rūjienā, Vilpulkā, Burtniekos, Sēļos, Endzelē, Vecastē, Mazsalacā, Ramatā un Ipiķos.

"Pārdevējas cenšas izdarīt visu pēc likuma. Neviens nevēlas, lai pārbaudītājs uzliek sodu," sacīja Berga.

Jauno epidemioloģisko noteikumu uzraudzībā policija esot īpaši aktīva pat mazajos lauku veikalos.

"Policija nāk sistemātiski. Tā kā mums to veikaliņu ir daudz, tad katru dienu vairākās vietās nāk policija. Ir pat veikaliņi, kur trīs reizes dienā nāk policija," stāstīja Berga.

Bergas ģimenes visos lauku veikalos katra pārdevēja apzinās – ja nekontrolēs pircēju skaitu un distanci starp pircējiem, cietīs viņu darba vieta. Policijai dotas tiesības tirdzniecības vietu sodīt ar aizklapēšanu ciet uz septiņām dienām.

"Ja man aizliek ciet veikalu uz septiņām dienām, tad man ir piena produkti, gaļas produkti ar īsiem termiņiem, tad tie būs zaudējumi. Un ne mazi, jo pēc septiņām dienām šī prece man būs vienkārši jāizmet laukā," bilda Berga.

Lauku ļaudis uz savu tuvāko veikalu mēro trīs četrus un pat vairāk kilometrus. Šobrīd ārā vismaz šeit ir mīnuss 14 grādi, taču atnākot līdz veikalam, nevar iet iekšā un sasildīties. Valdības jaunie noteikumi paredz, ka katram pircējam ir jābūt vismaz 25 kvadrātmetriem. Ja veikals mazs, tad pārējiem jāgaida ārā.

Veikalniekiem visvairāk žēl lauku tantukus, kuri nevar ilgstoši nostāvēt ārā.

"Es nedrīkstu viņu ielaist veikalā, viņam ir jāstāv ārā vēja, sniegā, putenī un pašreizējos apstākļos līdz -20 grādiem. Tam cilvēkam nav arī iespēju nekur apsēsties, atpūsties no šī gājiena," stāstīja Berga.

Un emocionāli ērcīgas izvēršas situācijas, kad veikala kvadratūrai pieskaņotais iepirkuma groziņu skaits pie ieejas izsmelts.

"Viņi strīdas ar pārdevējiem. Viņi met preci pa gaisu, viņi met groziņus pa gaisu, jo atnāk uz veikalu vīrs un sieva, es drīkstu ielaist tikai vienu no viņiem. Otram ir jāpaliek ārā, kaut gan tā ir patiesībā viena mājsaimniecība," norādīja Berga.

Ilzei ir vairāki veikali ar platību 45 un 48 kvadrātmetri, bet, lai izpildītu jauno prasību – vienalga iekšā drīkst laist tikai vienu pircēju.

"Šie divi kvadrātmetri vai pat viens, kas pietrūkst, muļķīgi neļauj ienākt otram pircējam," bilda Berga.

Savukārt veikala "Straume" pārdevēja Gunita norāda: "Ir cilvēki, kas paņem vienu mantu, un grib izrunāties, izkratīt sirdi vai palīdzēt kaut ko ar telefonu. Tad es te mēģinu ātri, ātri, lai neuzkavējas ilgi."

"TV3 Ziņu" uzrunātie pircēji gan pauda sapratni par valdības lēmumu. Galvenais, ka pārtikas veikalos atkal var nopirkt visa sortimenta preces.

Endzeles ciema iedzīvotājs Fēlikss sacīja: "Normāli, tā tam jābūt. Ja nāktos aiz durvīm gaidīt, – viss kartībā, pagaidītu."

Arī Endzeles ciema iedzīvotāja norādīja: "Es nogaidītu drusku. Slikti tas ir, bet nu neko. Jācīnās. Pasaulē ir ārprāts, un kaut tas viss agrāk beigtos. Skumji, ka nekur netieku aizbraukt pie radiem. Vienīgi var sazvanīties."

Lauku veikalnieki, vērojot iedzīvotāju noskaņojumu, secina – valdība nevarēs vēl ilgi turēt cilvēkus emocionālā spriedzē. Varot pienākt brīdis, kad iesāksies vienaldzība pret epidemioloģisko prasību ievērošanu pat vienkāršākajās ikdienas situācijā.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu