Vakcīnu diplomātija: Lietuvas vēstniecība Krievijā atsakās vakcinēties ar "Sputnik V"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Juan Karita/AP

Krievijas varas iestādes piedāvā Eiropas Savienības (ES) diplomātiem vakcinēties pret Covid-19 ar "Sputnik V" vakcīnu. Dažu valstu diplomāti piekrīt to darīt, bet Lietuvas diplomāti atsakās, ziņo portāls "15min.lt".

Diskusijas par "Sputnik V" pētījumu trūkumu un efektivitāti, kas sākās pagājušajā gadā, nesen atkal ir palikušas aktuālas, ziņojot, ka vakcīna ir 91% efektīva. Šādi secinājumi tika izdarīti pēc klīniskās vakcinācijas izmēģinājumiem Krievijā pagājušā gada rudenī, kuros piedalījās aptuveni 20 000 cilvēku.

Vācija un Slovākija jau debatēja par iespēju iegādāties "Sputnik V" vakcīnas Eiropā. Lietuvā šīs vakcīnas lietošana ir kļuvusi par politisku jautājumu.

Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte otrdien, 9. februārī, sacīja, ka Kremlis vakcīnu izmanto kā hibrīdieroci, lai kontrolētu cilvēkus, un paziņoja, ka Lietuva Krievijā ražoto vakcīnu neizmantos.

Šimonīte sacīja, ka ES iepirkumi nodrošinās pietiekamu Rietumos ražoto vakcīnu piegādi Lietuvai, tādēļ "nav vajadzības" apsvērt Krievijas vakcīnas iegādi.

Viņa piebilda, ka Lietuvas sabiedrība tiks vakcinēta ar vakcīnām, kas ražotas "transatlantiskās partnerības valstīs".

Oficiālie Krievijas dati liecina, ka valstī ar "Sputnik V" ir vakcinēti vairāk nekā 1,5 miljoni cilvēku. Krievija piedāvā šīs vakcīnas diplomātiem, kas strādā Krievijā.

Krievijas varas iestādes ir nolēmušas attiecināt vakcinācijas kampaņu arī uz diplomātisko korpusu. Šim nolūkam, Krievijas varas iestādes vāc datus no diplomātiem un viņu ģimenes locekļiem par vēlmi vakcinēties.

Lietuvas vēstniecības Krievijā darbinieki vienojās nevakcinēties ar "Sputnik V" vakcīnu, taču lēmuma brīvību atstāja diplomātiskajā pārstāvniecībā strādājošo ziņā.

Tikmēr citas Eiropas Savienības valstis nopietni apsver Krievijas priekšlikumu, un dažas valstis jau ir izmantojušas vakcinācijas iespēju.  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu