"Pamatīga smaka, mušas pat lidinājās!" Rīgā dzīvoklī atrod jau mēnesi mirušas sievietes līķi (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Daudzstāvu ēkas Pļavniekos.
Daudzstāvu ēkas Pļavniekos. Foto: Zane Bitere/LETA

Rīgā, Salnas ielā, daudzdzīvokļu nama dzīvoklī nomirusi sieviete, kuras mirstīgās atliekas uzietas un aizvestas mēnesi pēc nāves. Līķim ilgstoši atrodoties dzīvoklī, namā izplatījusies ļoti nepatīkama smaka, kas dzen izmisumā iedzīvotājus. Namā mītošie ir neizpratnē, kāpēc mājas apsaimniekotājs "Rīgas namu pārvaldnieks" neorganizē dzīvokļa tīrīšanu, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Salnas ielas 22. nama iedzīvotāji stāsta, ka pusmūža vecuma sievietes mirstīgās atliekas viņas dzīvoklī atrastas janvāra izskaņā, kad nelaiķes dzīvoklī iekļuva policija. Likumsargus izsaucis kaimiņš, kuru, tāpat kā daudzus, izbrīnījis nepatīkamais aromāts, kas vējojis no sievietes mitekļa.

"Kādu dienu atbrauca policija, kuru izsauca kaimiņš, jo bija nelaba smaka. Daudzi kaimiņi to juta. Atbrauca arī katafalks, konstatēja, ka tur mirusi sieviete. Mēs vaicājām, cik ilgi viņa tur jau mirusi? Mums atbildēja, ka mēnesi," stāstīja vietējā iedzīvotāja Jeļena.

Tiekoties ar "Bez Tabu" komandu, vairāk nekā nedēļu pēc sievietes mirstīgo atlieku aizvešanas nama iedzīvotājus aizvien dzen izmisumā smirdoņa.

Kā stāsta mājā dzīvojošie, kad kaimiņiene bija dzīva, viņa piekopusi ne pārāk tīrīgu dzīvesveidu, nesot mājās atkritumu konteineru saturu. Tāpēc koplietošanas telpas un dzīvokļi caur ventilācijas atverēm piepildīti ne vien ar līķa smaku, bet arī smārdu, ko rada nelaiķes iedzīve. Iedzīvotāji ir neizpratnē, kāpēc mājas apsaimniekotājs "Rīgas namu pārvaldnieks" neorganizē nelaiķes mitekļa tīrīšanu.

"Mammai astma, viņai grūti elpot. Var paelpot ar baloniņu. Viņa sūdzas, ka ir slikti, jo visu laiku smako no tā dzīvokļa. Mēs zvanījām pārvaldniekam, gaidījām nedēļu. Cerējām, ka vismaz paskatīsies, kas tur notiek, bet ne. Zvanījām vairākkārt, viņi atbrauca un uzlika slēdzeni. Tas arī viss," teica Jeļena.

Cīnoties ar smaku, iedzīvotāji bargajos laikapstākļos spiesti ilgstoši turēt atvērtus dzīvokļu un kāpņu telpas logus.

"Pamatīga smirdoņa! Es te salstu, mušas lidinās. Protams, jūt smirdoņu! Pretīgi! Es visu laiku dedzinu sveces, lai nesmirdētu," norādīja bojā gājušās sievietes kaimiņiene Marina.

"Tā mēs varam gaidīt ilgi, bet kā mums dzīvot?! Tagad aukstums, logi atvērti, sienas aukstas," bažījās Jeļena.

Dzīvojamo telpu tīrīšanas firmas pārstāvis norāda, ka ar konkrētā dzīvokļa uzkopšanu, ja tajā ilgstoši atradies līķis, nevajadzētu vilcināties.

Rihards Fogels "Tīrastelpas.lv" vadītājs stāstīja: "Ja smaka nonākusi ventilācijas šahtās, arī kaimiņi to var sajust. Ja smaka iesēžas tauku nospiedumos, kas ir ventilācijas šahtās, tā var ilgstoši uzturēties, baktērijas var vairoties. Ja dzīvoklis būs perfekti iztīrīts, smaržos labi, bet caur ventilācijas šahtām smaka tāpat nonāks dzīvokļos. Notiek bakterioloģiskais piesārņojums."

"Ar gāzu palīdzību tas [līķa smaka] nonāk visur. Aizkaros, dīvānā, pat tapetēs. Bieži vien dzīvokļa īpašnieki nonāk līdz lēmumam veikt kapitālo remontu. Ideālais scenārijs, mūsuprāt, ir telpu atbrīvošana no mēbelēm, pēc tam ģenerālā tīrīšana ar profesionālajiem mazgāšanas līdzekļiem. Iespējama arī apdares materiālu demontāža. Mūsu gadījumā nelaiķis bija nogulējis uz grīdas trīs nedēļas, ķermeņa fizioloģiskie šķidrumi bija iesūkušies grīdas laminātā," atklāja Fogels.

Situāciju ap konkrēto dzīvokli "Rīgas namu pārvaldnieks" pārstāvis Krists Leiškalns raksturo kā sarežģītu, kas "sasien rokas" apsaimniekotājam.

"Šis ir no tiem gadījumiem, kad uzreiz nav mantinieka, kas pārņemtu īpašumu. Darbības, kas saistītas ar šo īpašumu, regulē virkne normatīvo aktu. Privātīpašums kā atsevišķs īpašums neietilpst pārvaldnieka ikdienas darbā. Pārvaldniekam nav tiesību ieiet īpašumā," teica Leiškalns.

"Rīgas namu pārvaldnieks" meklējot īpašumam piederīgas personas, kurām būtu jāorganizē dzīvokļa uzkopšana. Apsaimniekotājs atbildīgs par koplietošanas telpām, kurās nu notiek uzkopšanas, dezinfekcijas darbi.

"Ja īpašums būs bezsaimnieka manta, protams, ir procedūra, kādā veidā šo dzīvokli pārņems valsts, bet ir jāveic darbības, lai mēs varētu nonākt līdz šādai situācijai," norādīja Leiškalns.

Domājot, kā pēc iespējas ātrāk legāli iekļūt dzīvoklī, paralēli tam "Rīgas namu pārvaldnieks" tuvākajā laikā iecerējis piedāvāt pārējiem dzīvokļu īpašniekiem samesties problēmdzīvokļa tīrīšanai, jo nama apsaimniekošanas pakalpojumu klāstā nav šādas izmaksu pozīcijas.

Aktuāla ir arī problēma, kas saistīta ar tīrīšanas finansēšanu, ko pārvaldnieks nevar veikt privātīpašumā par saviem līdzekļiem, norāda Leiškalns.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu