Tiesībsargs komentē situāciju Rīgas bērnudārzā, kurā tika atteikts pieņemt darbā vīrieti (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Dmitri Ma/shutterstock.com

Publiskajā telpā apspriestā situācija, kādam Rīgas bērnudārzam atsakoties pieņemt darbā vīrieti, pirmšķietami liecina par iespējamu diskrimināciju dzimuma dēļ, aģentūru LETA informēja Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas konsultante Raina Anna Ločmele.

"Facebook" lietotājs Krists Sirsniņš sociālajos tīklos bija dalījies ar savu pieredzi, proti, viņš neesot pieņemts darbā kādā Vecmīlgrāvja dārziņā par audzinātāja palīgu tikai tādēļ, ka ir vīrietis. Lai arī Sirsniņš vēl nebija saņēmis oficiāli atteikumu, viņš norādīja, ka strādāt par audzinātāju palīgu dārziņā nevarēs vecāku aizsprieduma dēļ. Aģentūrai LETA viņš atzina, ka par situāciju nevienā valsts iestādē neplāno sūdzēties.

Tiesībsarga birojā skaidroja, ka Darba likumā darba devējiem ir noteikts aizliegums, dibinot darba tiesiskās attiecības un darba tiesisko attiecību pastāvēšanas laikā, pieļaut atšķirīgu attieksmi atkarībā no darbinieka dzimuma. Darba attiecībās atšķirīga attieksme atkarībā no darbinieka dzimuma ir pieļaujama tikai tādā gadījumā, ja piederība pie noteikta dzimuma ir attiecīgā darba veikšanas vai attiecīgās nodarbošanās objektīvs un pamatots priekšnoteikums, kas ir samērīgs ar tā rezultātā sasniedzamo tiesisko mērķi.

Gadījumā, ja potenciālais darba devējs diskriminē personu - atsaka nodibināt darba tiesiskās attiecības personas dzimuma dēļ, tad ir vairākas iespējas, kā persona var aizstāvēt savas tiesības, piemēram, ar attiecīgu iesniegumu vēršoties Tiesībsarga birojā. Tiesībsargs, risinot strīdus cilvēktiesību jautājumos, sniedz privātpersonām atzinumus un ieteikumus cilvēktiesību pārkāpumu novēršanai. Turklāt normatīvais regulējums paredz tiesībsargam pilnvarojumu, pabeidzot pārbaudes lietu un konstatējot pārkāpumu, vērsties tiesā tajās civillietās, kurās prasības būtība saistīta ar atšķirīgas attieksmes aizlieguma pārkāpumu.

Jebkurš cilvēks savas tiesības var aizstāvēt, par darba devēja rīcību iesniedzot sūdzību Valsts darba inspekcijai, vēršoties tiesā ar prasības pieteikumu par zaudējumu atlīdzību un atlīdzību par morālo kaitējumu.

Kopumā Tiesībsarga birojs iesniegumus par diskrimināciju dzimuma dēļ tiesībsargs saņem reti. Taču iedzīvotāju nevēršanās kompetentajās institūcijās nevar tikt interpretēta kā problemātikas, kas saistīta ar diskrimināciju dzimuma dēļ, neesamību. Kā pierāda tiesībsarga pērnā gadā veiktā pētījuma "Diskriminācijas izplatība nodarbinātības vidē Latvijā" dati, pastāv vairāki iemesli, kuru dēļ iedzīvotāji, saskaroties ar diskriminējošu darba devēja attieksmi nemeklē palīdzību, to starpā nepatīk konfliktsituācijas, bailes no iespējamām sankcijām no darba devēja vai kolēģu puses.

Arī citās Eiropas Savienības dalībvalstīs ir aktuāli jautājumi, kas saistīti ar nevienlīdzību, diskrimināciju, sabiedrības aizspriedumiem par dzimuma stereotipiem. Sabiedrības stereotipu - uzskatu par sievietei un vīrietim piemītošām īpašībām un spējām - maiņa ir ilgstošs process, tam ir nepieciešams laiks. Lai sekmētutu stereotipu izkaušanu tiek īstenoti dažādi pasākumi - sociālās kampaņas, kvotu sistēma un citi.

LETA jau ziņoja, ka galvaspilsētas pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta departaments ir gatavs izvērtēt kāda Rīgas bērnudārza atteikumu pieņemt darbā vīrieti. Reaģējot uz sociālajos tīklos izskanējušajiem pārmetumiem kādai Rīgas pirmsskolas izglītības iestādes vadītājai, ka tā atteikusies pieņemt darbā par audzinātāja palīgu vīrieti, konkrētā persona aicināta vērsties departamentā.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu