Aptauja: Vairums Krievijas iedzīvotāju uzskata, ka Covid-19 ir bioloģiskais ierocis

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Natali9ka/shutterstock.com

Teju divas trešdaļas Krievijas iedzīvotāju uzskata, ka koronavīruss ir cilvēka radīts bioloģiskais ierocis, un mazāk par trešo daļu vēlas vakcinēties, liecina Levadas centra veiktās sabiedriskās domas aptaujas dati.

Aptaujas rezultāti liecina par iedzīvotāju neticību valsts varai, ko vēl vairāk pastiprinājis caurredzamības trūkums pandēmijas laikā, kā arī attiecību pasliktināšanās ar Rietumiem, skaidro analītiķi.

Koronavīruss ir mākslīgi radīts, un tas ir "bioloģisko ieroču jauna forma", uzskata 64% respondentu, savukārt 23% uzskata, ka vīruss radies "bez cilvēka iejaukšanās", liecina neatkarīgā pētījumu centra aptaujas rezultāti.

Aptauja veikta februāra beigās, un tās gaitā iztaujāti 1600 cilvēku.

Krievijas iedzīvotāju proporcija, kas vēlas vakcinēties, noslīdējusi līdz 30% no 38% decembrī.

To vidū, kas nevēlas vakcinēties, 37% norādījuši, ka bažījas par blaknēm, 23% gaida uz uz klīnisko testu rezultātiem, bet 16% atzinuši, ka vakcinācijā nesaskata jēgu.

"Kremlis sāka [Covid-19 vakcīnas] "Sputnik V" programmu kā ideoloģisko ieroci, pat nesagaidot klīnisko testu noslēgumu," sacīja Levadas centra sociologs Aleksejs Levinsons.

Krievijas iedzīvotājos, kas parasti ar skepsi raugās uz farmācijas industriju, tas radījis nopietnu satraukumu, viņš skaidroja.

Krievijas iedzīvotāji sevišķi spraigās situācijās dažādām sazvērestības teorijām notic vieglāk, viņš piebilda.

Pēc tam, kad Krievija 2014.gadā Ukrainai piederošo Krimu okupēja un anektēja, bet Rietumi Maskavai noteica sankcijas, Krievijas iedzīvotājos nostiprinājusies pārliecība, ka viņi dzīvo kā ielenktā cietoksni, sacīja Levinsons.

"Pasaule krieviem kļuvusi naidīga un neērta," viņš piebilda.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu