Krievijas miljardieris Rīgā plāno veidot muzeju (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Lūka/LETA

Krievijas miljardieris un mākslas kolekcionārs Pjotrs Avens iegādājies nekustamo īpašumu Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 19, ar mērķi nākotnē šajā namā izveidot nevalstisku latviešu un krievu mākslas muzeju, aģentūru LETA informēja Avena pārstāvji.

Zemesgrāmatas informācija liecina, ka Avena dibinātā labdarības organizācija "Aven Foundation" šā gada janvārī īpašumu par 3,65 miljoniem eiro iegādājusies no SIA "Celcius Properties".

Mūra īres nams Krišjāņa Valdemāra ielā 19 celts 1873.gadā, tā arhitekts bija Heinrihs Kārlis Šēls. Patlaban saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju ēkā reģistrēti 14 uzņēmumi, tostarp AS "Expobank", SIA "Sabre Invest", AS "Group Four", SIA "Kappa Capital" un citi.

Avena privātā mākslas kolekcija tiek veidota vairāk nekā 25 gadu garumā. Viņam pieder 20.gadsimta sākuma krievu mākslinieku darbu privātkolekcija, tāpat arī vairākas citas kolekcijas. Starp tām ir arī padomju propagandas porcelāna kolekcija un Rīgas mākslas porcelāna un keramikas kolekcija.

Viens no Rīgā iecerētā muzeja mērķiem būs veicināt Latvijas porcelāna atpazīstamību, aicinot novērtēt tā unikalitāti un augstvērtīgo māksliniecisko kvalitāti.

Iepriekš par Avena plāniem Rīgā atvērt savas privātās kolekcijas muzeju 2017.gada jūlijā ziņoja laikraksts "Financial Times".

"Jau vairākus gadus domāju par latviešu un krievu mākslas muzeja izveidi Rīgā. Latvija ir mana vectēva dzimtene, mana ģimene šeit pavada daudz laika un ceru, ka iecerētais muzejs, tā pastāvīgā ekspozīcija un izstādes, sniegs ievērojamu pienesumu Latvijas kultūras dzīvē, veicinās Latvijas atpazīstamību pasaulē, veicinās tūrismu," skaidroja Avens.

Viņš pavēstīja, ka izdevies atrast piemērotu ēku kolekcijai un jau tuvākajā laikā tiks sākti projektēšanas darbi.

Avens ir dzimis Krievijā, dzīvo Krievijā, Apvienotajā Karalistē, kā arī Latvijā. Ieguvis ekonomikas zinātņu kandidāta grādu Maskavas Valsts universitātē. Apbalvots ar Latvijas Triju Zvaigžņu ordeni, kā arī ir Latvijas Universitātes Goda doktors. Avena dibinātā labdarības organizācija "Aven Foundation" Latvijā darbojas kopš 2008.gada ik gadus atbalstot gan Latvijas kultūras pasākumus, gan izglītības projektus, kā arī ar veselības veicināšanu saistītos projektus.

2019.gadā Avens kopā ar saviem partneriem sāka simfoniskās mūzikas festivālu "Rīga Jūrmala". Savukārt, kopš 2014.gada fonds izsniedz izcilības stipendijas Latvijas studentiem.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu