Speciālisti iesaka nebarot savvaļas putnus. Kā Covid-19 gadījumā, tos nevajadzētu pulcināt lielos baros

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ornitologi un veterinārā dienesta speciālisti aicina iedzīvotājus atturēties no savvaļas ūdens putnu barošanas. Ņemot vērā, ka Latvijā un kaimiņvalstīs ir konstatēta putnu gripa, tad, gluži kā Covid-19 gadījumā, putnus nevajadzētu pulcināt lielos baros, vēstī TV 3 raidījums "900 sekundes".

Gulbji, pīles, kaijas un arī atsevišķi baloži. Visi minētie putni lielā skaitā pulcējas Daugavas krastā, Ķengaraga mikrorajonā.

Iedzīvotāji lielo putnu pulku piebaro, un tieši tāpēc šajā vietā jau vairākus gadus pulcējas gan gājputni, gan arī putni, kas ierasti ziemo Latvijā.

"Mēs iesakām atturēties no ūdens putnu barošanas," Latvijas Ornitoloģijas biedrības pārstāvis Agnis Bušs norāda, ka putnu piebarošanu viņi neatbalsta. Piebarošanas dēļ gājputni bieži vien nedodas tālajos pārlidojumos, kā arī viegli iegūstamā pārtika pulcē putnus lielos pulkos.

"Īpaša ietekme ir tad, ja notiek putnu barošana un tāda putnu koncentrēšana ūdenstilpju malās, kur cilvēki ir iemīļojuši barot," norāda Bušs.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dzīvnieku infekciju slimību uzraudzības daļas vadītāja Madara Volka norāda: "Ja cilvēks piebaro, tātad arī slimības izplatības risks ir lielāks".

Volka informē, ka ūdensputnu piebarošana nav kaitīga tikai konkrēto putnu kuņģiem. Ņemot vērā, ka Latvijā šogad ir reģistrēti ar putnu gripu inficēti savvaļas putni, tad cilvēki ar zābakiem vai citām apģērba daļām var to ienest pie mājas putniem.

"Viena no šīm prasībām ir pie mājputniem doties ar citiem apaviem, ar citu apģērbu, ne ar to, ko staigā ārpus mājputnu turēšanas vietas. Protams, pastaigāties drīkst, mēs nevaram aizliegt cilvēkiem staigāt, bet, kad ejat mājās, tad vēlams apavus nomazgāt," saka Volka.

Šis ir pirmais gads, kad Latvijas teritorijā ir reģistrēti ar putnu gripu inficēti savvaļas putni. Līdz šim, reaģējot uz iedzīvotāju ziņojumiem, atbildīgie dienesti ir apzinājuši 45 inficētus ūdens putnus. Pārsvarā tie ir bijuši gulbji.

Video: "900 sekundes" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu