Rīgā novērotas "pagrīdes" autovadīšanas nodarbības. Instruktori apgalvo, ka brauc ar radiniekiem (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Autovadītājs pie mašīnas stūres
Autovadītājs pie mašīnas stūres Foto: Publicitātes foto

Rīdzinieks galvaspilsētas ielās novērojis B kategorijas autovadīšanas apmācības, lai gan to rīkošana Covid-19 vīrusa izplatības dēļ ir aizliegta, ziņo raidījums "Bez Tabu". 

Rīdzinieks Gunārs novērojis, ka Rīgā, Pārdaugavā, vietā, kur izsenis tiekas autovadīšanas instruktori un apmācāmie, arī pašreiz notiek topošo šoferu skolotāju un kursantu tikšanās, kaut autovadīšanas praktiskās apmācības pašreiz Covid-19 izplatības dēļ ir aizliegtas.

Pēc Gunāra sacītā, instruktori cenšas maskēties, tomēr viena kursanta došanās prom pēc nodarbības un nākamā apmācāmā ierašanās tikšanās vietā viņus nodod.

Arī "Bez Tabu" komanda konkrētajā vietā Rīgā novēroja, ka tur notiek praktiskajai autovadīšanas apmācībai raksturīgais - piestāj automašīnas, pie stūres sēdošais un blakussēdētājs pārmij vārdus, kas atgādina kļūdu izrunāšanu pēc aizvadītas nodarbības.

Pēc kāda laika persona, kas bija pie stūres, soļo prom un ierodas nākamais braucējs. Vairumā gadījumu auto salonā abām personām nebija mutes un deguna aizsegu. Līdzīga aina tika novērota arī citviet Rīgā, pie Zinātņu akadēmijas, kas arī izsenis ir vieta, kur tiekas instruktori un apmācāmie.

Tie, kuri automašīnās uzņem braucējus, vairumā gadījumu raidījuma komandai pat nenoliedza, ka ir auto instruktori, tomēr ar atrunām, ka tāpat vien vizinoties ar radiniekiem, norādīja, ka nekā nelikumīga nedarot. Dažs gan atzina, ka patiesi rīko nodarbības, tomēr ievēro drošības pasākumus, velkot mutes un deguna aizsegu un pa rokai esot arī dezinfekcijas līdzeklis.

Jau iepriekš topošo autovadītāju skolotāju pārstāvošā Braukšanas instruktoru biedrība paudusi neizpratni, kāpēc pašreizējie norādījumi liedz strādāt braukšanas instruktoriem, taču Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) turpina organizēt braukšanas eksāmenus, uzstājot, ka arī braukšanas nodarbību laikā var nodrošināt drošus apstākļus.

"90 procentu braukšanas instruktoru ir apzinīgi, nestrādā pagrīdē un gaida, kad ļaus strādāt. Žēl ir to kursantu, kuri bija divu soļu attālumā no CSDD eksāmena. Sanāk, ka tagad viņiem jāuzsāk viss no sākuma, jo pagājuši trīs mēneši, kuru laikā iemaņas var aizmirsties. Lieki būs jātērē nauda, laiks," sacīja Braukšanas instruktoru biedrības valdes loceklis Andris Ķerpe.

Satiksmes ministrija informēja par valdībā lemto, ka drīzumā individuāli klātienē varēs veikt praktiskās apmācības, tostarp autovadīšanas apmācības un pirmās palīdzības kursus.

Lēmums par klātienes apmācību veikšanu bijis nepieciešams, lai nodrošinātu nozares darbiniekiem iespējas uzturēt un iegūt profesionālo kvalifikāciju un sniegtu cilvēkiem iespēju pabeigt apmācības autoskolās, kas celtu to konkurētspēju un iespējas pārkvalificēties.

Praktiskās braukšanas nodarbības varēs atsākt, ievērojot stingrus epidemioloģiskos drošības pasākumus. Tāpat ministrijā informēja, ka jau no 1. marta atļauta mācību braukšana tā saucamajās lielajās un profesionālajās kategorijās.

Atsākot transportlīdzekļu vadītāju un citas praktiskās apmācības, atbildīgās institūcijas atbilstoši kompetencei nodrošinās transportlīdzekļu vadītāju apmācību procesa kontroli, vienlaikus izvērtējot visus papildu pasākumus, kas varētu iespējami samazināt inficēšanās riskus. CSDD ir tiesīga izteikt autoskolai brīdinājumu, uz laiku apturēt mācību kartes vai visu mācību karšu darbību, atņemt mācību karti vai visas mācību kartes.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu