Kaimiņš: SEPLP locekļa amata atalgojums ir neatbilstošs (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere/LETA

Zemā interese par Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) locekļu amatiem varētu būt saistīta ar to, ka amats ir "ļoti, ļoti atbildīgs", bet atalgojums tam - neatbilstošs, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš.

Lūgts komentēt, ar ko skaidrojama neesošā interese būt par SEPLP locekli, politiķis akcentēja, ka, viņaprāt, tas ir "ļoti, ļoti" atbildīgs amats, un Saeimai ir izaicinājums atrast tādu kandidātu, kas atbilstu likumā noteiktajām prasībām.

Kaimiņš norādīja, ka prasība par pieredzi kapitālsabiedrību vadīšanu mediju jomā vismaz piecu gadu laikā "ir izaicinoša".

Otrs izaicinājums esot atalgojums, ar ko parlaments īsti nevar "iekārdināt" cilvēkus, kas vada kapitālsabiedrības, bet trešais izaicinājums varētu būt "starmešu gaismas", kurās SEPLP loceklim nāksies "visai bieži gozēties".

SEPLP locekļa mēnešalga plānota 2368 eiro apmērā pirms nodokļu nomaksas. No viņa teiktā izrietēja, ka visi Saeimas deputāti, "kas ar šo jautājumu ir uz "tu"", saprot, ka atalgojums ir ticis noteikts neadekvāts. "Iespējams, tas tikai paģērēs to, ka pēc iespējas ātrāk mēs šo lietu varētu izmainīt un labot, bet šis ir ļoti liels izaicinājums jebkuram kandidātam," teica parlamentārietis. 

Kaimiņš teica, ka, viņaprāt, noteiktais atalgojums ir nepilnība likumā, jo tas nav adekvāts tirgus situācijai. Viņš atzīmēja, ka Latvijas Televīzijas vai Latvijas Radio valdes priekšsēdētājiem atalgojums ir apmēram 5000 eiro mēnesī, un viņi vada tikai vienu iestādi, kamēr parlamenta izraudzītajam SEPLP loceklim būs jāvada viss - jāizstrādā koncepcijas visiem sabiedriskajiem medijiem, jānodarbojas ar menedžēšanu, naudas ietaupījumiem, sabiedriskajiem pasūtījumiem un virkni citu uzdevumu.

"Ja tas būtu manā pārziņā, es teiktu, ka par atalgojuma palielināšanu jālemj ātri, bet tas ir visas Saeimas jautājums. Visiem par to jāvienojas kopīgi," klāstīja parlamentārietis.

Viņš atzīmēja, ka pēdējā laikā sabiedrību "ir sasniedzis augsto algu jautājums", piemēram, Vakcinācijas projekta biroja lielo algu sakarā, tomēr deputāts uzskata, ka mediju uzraugam nevar būt zemāks atalgojums, nekā sabiedriskā medija valdes loceklim.

Kaimiņš pieļāva, ka, paaugstinot atalgojumu SEPLP, iespējams, arī NEPLP lūgs atalgojuma paaugstinājumu, un ar to būs jātiek galā. Deputāts aicināja sākt ar SEPLP atalgojumu, kā arī mudināja politiķus, ministrus un Ministru kabinetu izmantot jauno SEPLP likumu, kas nosaka, ka sabiedrības apziņošana sabiedriskajos medijos ir bezmaksas.

SEPLP sastāvā ir trīs locekļi, kurus apstiprina Saeima un no kuriem vienu locekli apstiprināšanai izvirza Saeima saskaņā ar Saeimas kārtības rullī noteikto kārtību. Otru locekli izvirza Valsts prezidents, bet trešo - NVO un Ministru kabineta sadarbības memoranda padome. Tāpat tiesības iesniegt Prezidijam kandidatūras padomes locekļa amatam ir vismaz desmit Saeimas deputātiem.

Kaimiņš piebilda, ka tieši parlamenta izraudzītajam kandidātam ir visstingrākās prasības, piemēram, par nepieciešamo pieredzi kapitālsabiedrību vadīšanā. Kaimiņš atzina, ka likumā noteiktās normas par kandidātu izvirzīšanu, paredzot, ka to dara desmit deputāti, procesu "padara mazliet politisku", un, viņaprāt, tas bija nepareizi.

"Ir likuma nepilnības, piekrītu, bet no otras puses - beidzot šis likums ir," uzsvēra deputāts, piebilstot, ka nepieciešama padome, kas būs tieši atbildīga par sabiedriskajiem medijiem. Viņa ieskatā, Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) jābūt atbildīgai par komercmedijiem un SEPLP - par sabiedriskajiem medijiem. "Beidzot pa 20 gadiem tas ir izdarīts," izteicās Kaimiņš.

Runājot par līdzšinējo pieteikšanās procesu, Kaimiņš pastāstīja, ka 21 dienas laikā neviens kandidāts šim amatam nav pieteicies. Parlamentārietis skaidroja, ka viņa vadītā Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija nav atbildīgā par šo procesu, bet atbildīga ir Saeima kopumā.

Deputāts pastāstīja, ka ir saņemta "zaļā gaisma" no Saeimas un visām frakcijām par to, ka iespējams pieaicināt personālatlases kompāniju. Viņš atgādināja, ka arī NEPLP kandidātu izraudzīšanā palīdzēja personālatlases uzņēmums. Pēc viņa paustā, sākotnēji tikai divi kandidāti izvirzīja kandidatūras NEPLP konkursā, taču pēc personālatlases piesaistīšanas iespēja izraudzīties bija iespēja no 15 kandidātiem.

"Šoreiz mēs lūgsim personāltlases kompānijas palīdzību, jo viņiem ir datu bāzes ar attiecīgo personu zināšanām, un šie cilvēki ir jāuzrunā personīgi," pauda deputāts, piebilstot, ka viņš nevar klauvēt pie cilvēku durvīm, lai viņi nāk strādāt uz SEPLP. Viņaprāt, tam jābūt profesionāli virzītam darbam, tāpēc to jādara kompānijai.

Vaicāts, kā padomes locekļu atlasei piesaistīs personāla atlases uzņēmumu, Kaimiņš pastāstīja, ka paredzēts veidot pārrunu procedūru.

18 kompānijām esot izsūtīt piedāvājumi, un atbildes saņemtas no trim. Piektdien ir sākusies pārrunu procedūra.

Deputāts atzīmēja, ka Saeimai ir svarīgi iegūt kandidātu SEPLP locekļa amata, jo parlaments esot "kā bāka pārējiem kandidātu izraudzītājiem". Viņaprāt, kamēr Saeima neizvirzīs savu kandidātu, arī Valsts prezidents un NVO un Ministru kabineta sadarbības memoranda padome neizvirzīs savus iecerētos kandidātus.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu