Tikai 10 procenti skolēnu ir gatavi centralizētajiem eksāmeniem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Eksāmens. Ilustratīvs attēls
Eksāmens. Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

Arvien vairāk skolotāju atgriežas klātienes darba režīmā. Taču šis mācību gads ir bijis saraustīts. To īpaši izjūt tās klases, kurām šogad skola jābeidz. Līdz pirmajam centralizētajam eksāmenam vien mēnesis, taču puse vidusskolas beidzēju atzīst, ka nejūtas gatavi šiem pārbaudes darbiem, ziņo "TV3 Ziņas". 

Lai noskaidrotu, cik gatavi gaidāmajiem eksāmeniem ir skolu beidzēji, izglītības datu kompānija "Edurio" aptaujāja vairāk nekā piecus tūkstošus skolēnu, kas ir aptuveni ceturtā daļa kopējā divpadsmitklasnieku un profesionālo skolu pēdējo kursu audzēkņu skaita Latvijā. Rezultāti gan ekspertus nepārsteidza.

Pilnībā gatavi vai samērā pārliecināti par savām spējām labi uzrakstīt pārbaudes darbu ir vien 10% skolēnu, vēl 34% savu gatavību raksturo kā vidēju. Savukārt vairums jauniešu – kopumā 55% – norādījuši, ka nepavisam neesot gatavi eksāmenu rakstīšanai.

2021. gada dati salīdzinājumā ar pērn veikto aptauju ir teju identiski. Nedaudz samazinājies par savām spējām pārliecināto skolēnu skaits, sliktā ziņa – palielinājies to skaits, kuri eksāmeniem nemaz nav gatavi.

Izglītības ministre Ilga Šuplinska par to, ka puse topošo skolu absolventu eksāmeniem nav gatavi, bet katrs piektais pat atzinis, ka jau šobrīd sagaida lielas grūtības, neesot pārsteigta: "Tas nozīmē tikai vienu, ka jebkurā vecumā, noslēdzoties kādam izglītības posmam, ja skolēnam, studentam jautā – vai tu esi gatavs eksāmenam, lielākā daļa atbild skeptiski."

Vienlaikus aptaujā izgaismojusies reģionālā atšķirība. Skolēni Rīgā pauduši augstāku gatavību eksāmeniem nekā jaunieši pārējā Latvijā. Dati liecina, ka Rīgā eksāmeniem pilnībā esot gatavi 14% skolēnu, savukārt pārējā Latvijā – 9%. Vislabāk sagatavojušies eksāmeniem jūtas Valsts ģimnāziju audzēkņi.

Video: 'TV3 Ziņas sižets"

 
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu