Vācija ir pret ASV ierosinājumu atcelt patentus Covid-19 vakcīnām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Vācija ceturtdien bija stingri pret ASV ierosinājumu atcelt patentus Covid-19 vakcīnām, un šāda Vācijas nostāja apdraud šī ierosinājuma pieņemšanu Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO), kur tam būtu vajadzīga visu dalībvalstu piekrišana.

Arī ASV farmācijas uzņēmuma "Pfizer" vadītājs Alberts Burla pavēstīja ziņu aģentūrai AFP, ka šis uzņēmums "nepavisam" nav labvēlīgi noskaņots pret šo ierosinājumu. Viņš uzstāja, ka intelektuālais īpašums nav galvenais šķērslis vakcīnu ražošanas apjoma palielināšanai un ka jaunu ražotņu celšana būtu kontrproduktīva.

Bagātās valstis ir apsūdzētas par vakcīnu rezervēšanu sev, kamēr trūcīgajām valstīm ir grūti īstenot vakcināciju. Kamēr Eiropā un ASV tiek mīkstināti pandēmijas dēļ noteiktie ierobežojumi, jaunais koronavīruss izplatās jaunattīstības valstīs.

Pakļaujoties intensīvam spiedienam mazināt vakcīnu ražotāju patentu aizsardzību, ASV tirdzniecības pārstāve Ketrīna Tai trešdien paziņoja, ka ASV "atbalsta atteikšanos no šīs aizsardzības Covid-19 vakcīnām".

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ģenerāldirektors Tedross Adanoms Gebrejesuss atbalstīja šo ASV paziņojumu, kas iezīmē “monumentālu brīdi cīņā pret Covid-19”.

ASV ierosinājumu atzinīgi novērtēja arī Āfrikas Savienība, Francija, Itālija, Austrija un PTO vadītājs Ngozi Okondžo-Iveala. Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena sacīja, ka ES ir gatava to apspriest.

Atbalstu patentu atcelšanas ierosinājumam pauda arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Ierosinājuma liktenis tomēr kļuva neskaidrs Vācijas stingrās pretestības dēļ.

"Intelektuālā īpašuma aizsardzība ir inovāciju avots, un tai jāpaliek tādai nākotnē," paziņoja Vācijas kancleres Angelas Merkeles valdības preses sekretāre.

Burla, kura vadītā kompānija "Pfizer" izstrādāja pirmo Rietumos apstiprināto Covid-19 vakcīnu sadarbībā ar Vācijas uzņēmumu "BioNTech", pavēstīja AFP, ka citur nav iespējams izstrādāt vakcīnas, kas balstās uz RNS signālvielas (mRNA) tehnoloģiju.

Viņš stingri brīdināja neizjaukt pašreizējās operācijas "ar politiski motivētiem paziņojumiem".

Jaunais ASV un Vācijas strīds, kas ir izdevīgs lielajām farmācijas kompānijām, izcēlies laikā, kad Covid-19 pandēmijas upuru skaits pasaulē pārsniedzis 3,2 miljonus.

Vakcīnu ražotāju akciju cenas trešdien kritās pēc tam, kad ES un Krievija izteicās par gatavību apspriest Covid-19 vakcīnu patentu atcelšanas ideju. Ceturtdien šo akciju cenu kritums bija mazāks, pateicoties Vācijas pretestībai, kas apdraud šīs idejas īstenošanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu