Ceturtdien valdība lems par Covid-19 ierobežojumiem un atvieglojumiem vakcinētajiem iedzīvotājiem (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Premjers Krišjānis Kariņš.
Premjers Krišjānis Kariņš. Foto: REUTERS/Piroschka van de Wouw

Valdība ar Covid-19 saistītos jautājumus skatīs ceturtdien, 13.maijā, plkst.10, aģentūrai LETA pastāstīja Ministru kabineta preses sekretārs Reinis Grāvītis.

Koalīcija vienojusies par ar Covid-19 saistītiem ierobežojumiem vai atvieglojumiem politiski vienoties pirms valdības sēdēm, šodien pēc Sadarbības sanāksmes sēdes paziņoja Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars.

Viņš norādīja, ka šodien rosināja sarunu par komunikācijas problēmām koalīcijā, kas attiecas uz ierobežojumu un atvieglojumu politiku Covid-19 sakarā. Cēlonis šīm sarunām esot parlamentā pārbalsotās, iepriekš valdības pieņemtās normas.

Viņaprāt, šī procedūra nebija optimāla labam koalīcijas darbam. "Es personīgi esmu gandarīts un balsoju par āra terašu atvēršanu, bet nav bijis pareizi un optimāli tas, ka Saeimai un valdībai vienas koalīcijas ietvaros viedokļi ir atšķīrušies," minēja deputāts.

Tāpēc viņš piedāvāja risinājumu, kā uzlabot šādu jautājumu izdiskutēšanu pirms balsojumiem Ministru kabineta līmenī. Dzintars rosināja pirms atvieglojumu vai jaunu ierobežojumu lemšanas panākt vienprātību politiskās sarunās, līdzīgi kā tas ir budžeta sakarā vai citos koalīcijas līgumā nostiprinātos jautājumos.

Pēc viņa teiktā, šim piedāvājumam esot pausts vienprātīgs atbalsts.

Premjers uzsvēra, ka vakcinācijas tempi ar katru dienu pieaug, tam sasniedzot 72 000 vakcinācijas epizodes nedēļā. Viņš teica, ka vēl jāsasniedz un jāpārsniedz 100 000 vakcinētu iedzīvotāju skaits vienā nedēļā.

Ministru prezidents pauda pateicību vakcinētājiem un vakcīnu saņēmējiem, piebilstot, ka šis ir svarīgs process, jo vakcīna dod imunitāti, kas ļaus iziet no krīzes.

Viņš teica, ka šo ceturtdien valdība skatīs, kādus ierobežojumus iespējams atcelt tiem, kuri ir pilnībā vakcinējušies pret Covid-19. "Viņi nav tāds pat drauds kā nevakcinēti cilvēki. Valdībai būtu skaidri jādefinē, lai cilvēki saprot, kāpēc vakcinēties," atzīmēja premjers.

Kariņš mudināja iedzīvotājus iet un vakcinēties, lai Latvijā nodrošinātu kolektīvo imunitāti un kopīgi izietu no šīs krīzes.

Jau ziņots, ka aprīļa beigās valdība lēma, ka pilnībā pret Covid-19 vakcinētām ārstniecības personām un izglītības iestāžu darbiniekiem, kā arī citām profesijām turpmāk tiek atļauts neveikt rutīnas skrīninga testus darba pienākumu veikšanai.

Kā aģentūru LETA toreiz informēja Veselības ministrijā, ņemot vērā, ka viegli saslimšanas gadījumi var būt arī pēc vakcinācijas un lai laikus atklātu bezsimtomu inficēšanās gadījumus, paredzēts, ka vakcinētai personai nedēļas laikā pēc kontakta ar inficētu personu būs jāveic Covid-19 tests.

Vienlaikus joprojām saglabāts nosacījums, ka persona, kas pārslimojusi Covid-19, var neievērot pašizolāciju, ierodoties no valsts ar augstu Covid-19 izplatību. Savukārt, attiecībā uz vakcinētām personām šāds izņēmums vēl netika paredzēts līdz pietiekamas sabiedrības, īpaši riska grupu, vakcinācijas aptveres sasniegšanai. Tas saistīts ar to, ka joprojām tiek atklāti Covid-19 inficēšanās gadījumi arī pēc pabeigtas vakcinācijas, īpaši ar jaunajiem vīrusa celmiem, kas rada risku, ka vakcinētās personas valstī var ievest jaunos Covid-19 paveidus, radot augstu sabiedrības, īpaši riska grupu, apdraudējumu.Jau ziņots, ka Veselības ministrija, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC), Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD), Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS), Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) speciālisti ar atklātu vēstuli vēršas pie Saeimas un Ministru kabineta, izsakot bažas par šā brīža epidemioloģisko situāciju un nepieciešamo rīcību, lai novērstu strauju saslimstības palielinājumu.

Ņemot vērā, ka Covid-19 izplatība Latvijā aizvien pieaug un epidemioloģiskā situācija pasliktinās, valdībai jābūt gatavai iedarbināt "D+ konceptu" stingrāku ierobežojumu noteikšanai, šādu nostāju žurnālistiem pirmdien pauda veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Līdzīgu nostāju ministrs aģentūrai LETA pauda jau pagājušajā nedēļā, norādot, ka Operatīvās vadības grupai un ekspertiem būtu steidzami jāsagatavo apspriešanai valdībā stingrāku ierobežojošo pasākumu kopums, ja saslimstības ar Covid-19 kāpums Latvijā turpināsies.

Marta sākumā Pavļuts pauda nostāju, ka būtu jāstrādā pie jaunu drošības pasākumu ieviešanas jaunā Covid-19 paveida ierobežošanai, vienlaikus valdībā vienojoties un gatavojoties nepieciešamības gadījumā ieviest stingrākus ierobežojumus.

Vēlāk, 26.martā, Ministru kabinets pieņēma zināšanai Krīzes vadības padomes sekretariāta izstrādātos kritērijus lokdauna ieviešanai gadījumā, ja būtiski pasliktināsies epidemioloģiskā situācija. Tā dēvētais "D+ koncepts" paredz ieviest lokdaunu, ja izpildās viens no vairākiem kritērijiem.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu