ASV četrus gadus pēc nāvessoda izpildes uz slepkavības ieroča atrod cita cilvēka DNS

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ledels Lī
Ledels Lī Foto: Benjamin Krain/The Arkansas Democrat-Gazette via AP, File

Četrus gadus pēc tam, kad Ledelam Lī tika izpildīts nāvessods par slepkavību, ticis atklāts, ka uz slepkavības ieroča ir cita vīrieša DNS, vēsta "The New York Times".

Lī vairāk nekā 20 gadus uzstāja, ka ticis nepatiesi apsūdzēts.

"Mani pēdējie vārdi vienmēr būs tie paši, kādi tie bijuši vienmēr. Es esmu nevainīgs cilvēks," viņš 2017. gada 19.aprīlī sacīja intervijā raidorganizācijai BBC. Nākamajā dienā viņam Arkanzasā tika izpildīts nāvessods ar nāvējošu injekciju.

Tagad organizāciju "Innocence Project" un "American Civil Liberties Union" juristi paziņojuši, ka ticis analizēts uz slepkavības ieroča atrastais DNS paraugs, kas iepriekš nebija darīts. Analīzes uzrādījušas, ka DNS patiesībā pieder citam vīrietim.

Ģenētiskais profils ir ticis augšuplādēts nacionālā mēroga datubāzē cerībā identificēt nezināmo vīrieti. Pagaidām datubāzē nav bijis sakritības, kas nozīmē, ka nezināmais vīrietis visdrīzāk nav nonācis policijas redzeslokā par vardarbīgu noziegumu pastrādāšanu.

Organizācijās savā paziņojumā uzsvēra, ka slepkavības vietā ievāktie DNS paraugi piederējuši citam vīrietim, taču nenorādīja, kādus no secinājumus no tā vajadzētu izdarīt.

Lī bija apsūdzēts 26 gadus vecās Debras Rīsas žņaugšanā un nosišanā 1993.gadā Džeksonvilā, Arkanzasā.

Lī māsa Patriša Janga gadiem ilgi cīnās par to, lai viņas brāli atzītu par nevainīgu slepkavībā. "Mēs esam gandarīti, ka nacionālajā DNS datubāzē ievietoti jauni pierādījumi, un saglabājam cerību, ka nākotnē atklāsies jauna informācija," paziņoja Janga. Pēc viņas pieprasījuma Džeksonvilas amatpersonas ļāva veikt DNS analīzes asinīm notraipītajai koka nūjai, kas tika atrasta nogalinātās sievietes guļamistabā, ap to aptītajam kreklam un vēl vairākiem citiem priekšmetiem.

Kad aktīvistu organizācijas pirms Lī nāvessoda izpildes pieprasīja veikt DNS analīzes, prasība tika noraidīta.

Arkanzasas gubernators Eiss Hatčinsons jaunos DNS pierādījumus raksturojis kā "nepārliecinošus".

"Innocence Project" norāda, ka Lī saistība ar Rīsas slepkavību netika pierādīta ne ar kādiem taustāmiem pierādījumiem. Organizācija norādīja arī uz to, ka Lī advokāts tiesas sēdēm neesot pienācīgi gatavojies un dažkārt ieradies uz tām alkohola reibumā, kā arī tikuši iztaujāti neuzticami liecinieki un galvenajiem lietā iesaistītajiem esot bijuši interešu konflikti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu