"Šreka" evolūcija 20 gadu garumā. Kā nevienam nevēlams projekts kļuva par leģendāru filmu lieliem un maziem

Foto: AP/Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Romantiskās komēdijas tipa multfilma par neglītu cilvēkēdāju uz lielajiem ekrāniem sākotnēji nevienam nešķita spīdoša ideja. Daiļā prinča iztrūkums nebija vienīgais mīnuss, ko veidotāji saskatīja šajā "DreamWorks" projektā. Producenti nāca un gāja, nebija skaidrības par tehnoloģijām, kā arī nācās atrast jaunu "Šreka" balss ieskaņotāju, vēsta portāls "The Guardian".

Potenciālo darbinieku vidū šis projekts bija nevēlams, tur strādāt nerāvās neviens.

"Ja tevi nosūtīja strādāt "Šrekā", bija sajūta, ka esi izsūtījumā," atminas filmas režisore Vikija Jensone.

Tomēr, kad 2001. gada 18. maijā filma nonāca uz lielajiem ekrāniem, tā uzreiz iekaroja gan lielu, gan mazu skatītāju sirdis, nopelnīja milzu naudu un saņēma savu pirmo "Oskaru", aiz sevis atstājot tādas multfilmas kā "Rotaļlietu stāsts" un "Mošķīši".

Pēc 20 gadiem "Šreks" joprojām ir mīlēta multfilma, kas varējusi iet līdzi laikam, piesaistot jaunas paaudzes auditoriju.

"Mēs nenojautām, ka filmai būs tādi panākumi, kaut bija brīži, kad atskārtām, ka esam radījuši ko jaunu, brīžam patiesi smieklīgu un aizkustinošu," stāsta Jensone.

Vikijas Jensones un Andreja Ādamsona režisētais "Šreks" veidots, balstoties uz Viljama Steiga bērnu grāmatas motīviem, un tieši tās vienkāršais stāsts diez vai bijis filmas galvenais trumpis. Dusmīgs, vientulību mīlošs cilvēkēdājs dodas piedzīvojumos kopā ar ēzeli, lai atgūtu savu pasaku tēlu ieņemto purvu.

Domājams, ka filmas panākumu atslēga ir izcilais aktieru darbs, ierakstot multfilmas tēlu lomas - Maiks Meijers Šreka lomā, Edijs Mērfijs ēzelīša lomā, bet Kamerona Diaza - Fionas lomā.

Arī filmas iznākums tieši grafiku ziņā pārsteidza daudzus. Lai arī "DreamWorks" bija pieredze ar animācijas veidošanu datorā, pateicoties 1998. gada multfilmai "Skudras", tās izveide neprasīja ne tuvu tādu piepūli, kā "Šreks".

Īpašas problēmas esot sagādājusi princese Fiona, kurai filmas veidotāji vēlējās graciozas kustības, ko esot bijis grūti izveidot. Tāpat arī ēzelīša spalva. Atbildīgais par vizuālajiem efektiem izteicās, ka to izstrāde sasniegusi tādu sarežģītības līmenī, kāds līdz tam multfilmu veidošanā nebija pieredzēts.

Filmas scenārija autori Terijs Rosio un Teds Eliots jau no paša sākuma lieliski sadarbojās un šajā projektā esot saskatījuši potenciālu, tomēr šāds žanrs tajā laikā nebija izplatīts, kur nu vēl animācijā.

"Tas bija eksperiments," atzina scenārija autors.

Izmaiņas sastāvā

Filmas veidošanas procesā vairākas būtiskas izmaiņas notika gan producentu, gan radošās jomas pārstāvju vidū, tomēr daudzi, iespējams, nemaz nenojauš, ka lielākās izmaiņas piedzīvoja tieši Šreks - sākotnēji šo lomu bija ierunājis cits aktieris.

Oriģināli lomai tika izvēlēts Kriss Fērlijs, kurš 1997. gadā ierunāja lielu daļu sava teksta, taču tajā pašā gadā 33 gadu vecumā nomira.

Jensone atklāja, ka pēc šī notikuma viņa esot nolūkojusi Maiku Maijeru, kurš arī piedalījās viņas iemīļotajā "S.N.L.". Pārējie kādu laiku esot bijuši jāpierunā, jo tolaik viņš nebija liela zvaigzne, tomēr beigu beigās tieši Maijers kļuva par Šreka balsi.

Lai gan aktieriem tika dotas norādes, viņiem bija brīva vaļa improvizācijai un izpriecāties.

Maijers, kurš Šrekam piešķīra skotu akcentu, ir vairāku šīs filmas leģendāro citātu autors, piemēram, "neko nepaturi sevī" pēc atraugāšanās.

Kad filma jau bija ierunāta, Maijeram ienācis prātā, kā savu sniegumu varētu uzlabot, un tas izrādījās tik labi, ka tika nolemts šo lomu pārrakstīt pilnībā.

Pārsteidzoši sasniegumi

Multfilma tika iesnigta "Kannu Kinofestivālam" vēl pirms tā piedzīvoja savu pirmizrādi ASV. Kad tas notika, filma, kuras budžets bija 60 miljoni ASV dolāru, nopelnīja teju 500 miljonus.

Tā ne tikai uzreiz iekaroja skatītāju sirdis, bet filmu atzinīgi novērtēja arī kritiķi. "Šreks" saņēma arī Oskaru, tajā gadā aiz sevis atstājot citas leģendāras multfilmas.

Jensone pati neesot sapratusi, cik liels hits patiesībā šī multfilma ir līdz kādu dienu sēdēja restorānā un nejauši dzirdēja, ka pie blakus galda par to sarunājas: "Vai esi redzējis Šreku?", uz ko esot atbildēts: "Šreku? Nē, es bērnu filmas nesaktos!", kad pirmais runātājs atbildēja: "Nē, nē, nē, tā nav bērnu filma! Tev tā ir jāredz!"

Tik pat veiksmīgs izrādījās filmas skaņu celiņš. Dziesma "All Star" bija topu augšgalos divus gadus pirms filma ieraudzīja dienas gaismu, taču, kad tas notika, dziesmai un tās izpildītājiem tika sniegta otrā dzīvība.

"Mums visu laiku lūdz to spēlēt. Es nezinu, vai jūs par to apskaut vai ienīst," filmas veidotājiem reiz esot teicis dziesmas izpildītājs.

Divdesmit gadu laikā ir tapuši vairāki filmas turpinājumi, izveidots atrakciju parks, izrāde Brodvejā un pat piešķirta zvaigzne Holivudas Slavas alejā.

Šreks kļuvis par leģendāru "DreamWorks" tēlu, kas noteikti iedvesmojis arī tālāko viņu darbību. Atšķirībā no "Disney" pasakām, "DreamWorks" izvēlas veidot filmas "ar raksturu" un cilvēkiem tuvākas.

"Es varu iedomāties sevi Šreka vietā. Es domāju, ka daudzi var. Es tā jūtos, kad esmu tikko pamodies," sacīja producents.

Šodien Šreks ir ielauzies mūsdienu pasaulē, kļūstot par neatņemamu mēmju pasaules sastāvdaļu. Cilvēki mīl šo personību, un mīl par to diskutēt, piemēram, vai filmā nepavīd rasisma iezīmes, tomēr, par spīti pat šādām bažām, filma caurmērā ir par negaidītām, skaistām draudzībām un pārsteidzošu mīlestību, kas šīs filmas "ilgi un laimīgi" padarīja vēl spilgtāku.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu