FOTO un VIDEO ⟩ Latvijas hokeja izlase sensacionālā mačā izcīna vēsturisku uzvaru pār Kanādu (13)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Latvijas hokeja izlase pasaules čempionāta pirmajā mačā izcīnīja vēsturisku uzvaru pār Kanādas valstsvienību.

Latvijas izlases labā vārtus guva Miks Indrašis un Oskars Batņa, ar divām rezultatīvām piespēlēm atzīmējās Ronalds Ķēniņš.

Savukārt karjerā pirmajā pasaules čempionāta spēlē Latvijas izlases vārtsargs Matīss Edmunds Kivlenieks atvairīja 38 metienus.

Šajā mačā tikās turnīra vecākā komanda Latvija un čempionāta jaunākā izlase Kanāda. Jau spēles sākumā bija redzams kanādiešu pārsvars slidošanas ātrumā. Pirmie septiņi metieni tika izdarīti pa Latvijas izlases vārtiem, taču Kivlenieks spēlēja pārliecinoši un ripu notvēra.

Latvijai pirmajai izdevās šajā mačā nopelnīt skaitlisko vairākumu, kurā bīstamu metienu izpildīja Daugaviņš, tomēr viena spēlētāja pārsvaru laukuma saimniekiem nesanāca pārvērst vārtu guvumā. Tomēr latvieši pēc nerealizētā vairākuma sajuta spēles garšu un sāka biežāk apdraudēt pretinieku vārtus.

Pirmā perioda beigu daļā Daugaviņš nopelnīja divu minūšu noraidījumu par pretinieka klupināšanu, taču mazākumu mājinieki izturēja un trešdaļas izskaņā komandas jau bija mainītās lomās. Sekundi pirms pirmā perioda beigām skaitlisko vairākumu ar plaukstas metienu realizēja Indrašis pēc Ķēniņa un Freiberga piespēlēm.

Otrā perioda ievadā Latvijas hokejisti uzreiz ieguva iniciatīvu, taču drīz vien nopelnīja noraidījumu. Skaitliskajā mazākumā Marenis izskrēja viens pret vārtiem, taču viņam neizdevās izmantot lielisku iesmēju dubultot pārsvaru. Vēlāk jau Freibergs viens pats vārtu priekšā ieguva ripu, taču arī viņam neizdevās to raidīt mērķī.

Otrās trešdaļas vidū Ķēniņš izdarīja metienu, pēc kura Batņa izmainīja ripas lidojumu un tā atrada ceļu līdz Kanādas izlases vārtu tīkliņam - 2:0. Arī turpinājumā latvieši spēlēja pārliecinoši un likumsakarīgi pēc divām trešdaļām atradās vadībā.

Video: Mika Indraša vārtu guvums

Jau pirmajā minūtē trešajā trešdaļā kanādieši nokļuva skaitliskajā mazākumā, taču Latvijas hokejisti vairākumu neizmantoja savā labā, lai iegūtu trīs vārtu pārsvaru. Turklāt pēc brīža mazākumā nācās spēlēt Latvijai, jo tiesneši uz divām minūtēm noraidīja Cibuļski.

Kivlenieks saglabāja mieru un pārliecinoši spēlēja Latvijas izlases vārtos, turklāt vairākkārt glāba komandu bīstamos momentos, kad Kanādas hokejisti centās atspēlēties. Arī komandas biedri nāca viņam talkā, spēlējot pašaizliedzīgi un stājoties ripas ceļā.

Trešās trešdaļas vidū kanādieši nopelnīja noraidījumu, kas pavēra latviešiem iespēju spēlēt vairākumā, taču spēle pagalam nevedās. Kanādieši radīja draudus Kivlenieka vārtiem, turklāt Ābols nerealizēja labu izdevību gūt vārtus.

Piecas minūtes pirms beigām Roberts Bukarts nopelnīja divu minūšu noraidījumu par spēles laika vilcināšanu, taču to izdevās izturēt. Kanādieši spēlēja bez vārtsarga, taču Daugaviņš no labas pozīcijas pamanījās trāpīt pa vārtu stabu. Tomēr par to beigās komandas kapteinim nebija vērts pārdzīvot, jo Latvija svinēja vēsturisku uzvaru.

Video: Oskara Batņas uzvaras vārti

Pasaules rangā, kas apkopots pirms šī turnīra, Latvija ieņem 10. vietu, bet Kanāda ir reitinga līdere.

Mačā pret Kanādu ārpus Latvijas izlases pieteikuma treneri atstāja vārtsargu Jāni Kalniņu, aizsargus Gunāru Skvorcovu un Artūru Kuldu, kā arī uzbrucējus Miķeli Rēdlihu, Gintu Meiju un Māri Bičevski.

Līdz šim pasaules čempionātos Latvijai labākais rezultāts pret Kanādu bija neizšķirts 3:3 spēlē, kas notika 1997. gadā. Savukārt 2006. gadā pasaules čempionātā Rīgā tika piedzīvots bēdīgi slavenais zaudējums ar 0:11.

Iepriekšējais duelis notika 2018. gada pasaules čempionātā, kad Latvija piekāpās Kanādai ar 1:2 papildlaikā. Toreiz uzvaras vārtus kanādiešiem guva pēdējo gadu spilgtākā NHL zvaigzne un rezultatīvākais spēlētājs Konors Makdeivids.

Kopumā pasaules čempionātos komandām šī bija 12. tikšanās reize.

Latvijas izlasei nākamā spēle paredzēta jau sestdien pret Kazahstānas valstsvienību.

Turnīrā piedalās 16 komandas, kas sadalītas divās apakšgrupās. Katras apakšgrupas četras labākās komandas iekļūs ceturtdaļfinālā.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu