"Emocijas ir sakāpinātas joprojām..." Latvietis Jānis atklāti par piedzīvoto Baltkrievijas varas iestāžu sagūstītajā "Ryanair" reisā (9)

Aculiecinieka foto no Minskas lidostas 23. maijā. Foto: Facebook/Jānis Zviedris
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Jānis Zviedris ir Latvijas pilsonis, kurš bija aviokompānijas "Ryanair" reisā Atēnas-Viļņa, kam svētdien, 23. maijā piespiedu kārtā Baltkrievijas dienesti lika veikt ārkārtas nosēšanos Minskā. Portāls "Apollo.lv" sazinājās ar Jāni, kurš pastāstīja par piedzīvoto.

Jānis stāsta, ka "sākumā viss bija normāli un tuvojās laiks, kad lidmašīnai vajadzēja nolaisties Viļņā". Tad pēkšņi lidmašīna veica asu pagriezienu un Jānim tas šķita neierasti, taču viņš nodomāja, ka tā jābūt.

"Pēc tam stjuarti izteica frāzi: "Ladies and gentlemen..." un es nodomāju, ka tūdaļ jau būsim nolaidušies Viļņā, tāpēc nepievērsu uzmanību tam, ko viņi teica," sacīja Jānis.

Apmulsums lidmašīnā sācies brīdī, kad cilvēki sadzirdējuši vārdu "Minska".

"Savstarpēji nodomājām, ka pašlaik atrodamies virs Minskas, bija neizpratne, bet tas nešķita kaut kas svarīgs."

Pēc stjuartu paziņojuma klajā ar savu vēstījumu nāca pilots, kurš sacīja, ka drošības apsvērumu dēļ būs jānolaižas Minskā.

"Pēc pilota paziņojuma iestājās neizpratne - tepat netālu ir Kauņas lidosta, kāpēc jānolaižas Minskā? Pēc tam vairāk informācijas nesekoja, cilvēki bija neizpratnē," atminas Jānis.

Nolaižoties Minskā, skats bijis neparasts - pa skrejceļu braukāja mediķi, ugunsdzēsēji, policisti. Pēc nolaišanās no lidmašīnas cilvēki tika laisti laukā mazās grupiņās, aptuveni pieci līdz seši cilvēki.

"Savas mantas bija jānoliek uz zemes, kur tās apostīja suņi. Pēc tam mantas savācām un mūs iesēdināja autobusā," sacīja Jānis.

Atskatoties uz svētdienas notikumiem, Jānis atminējās, ka parādījušās ziņas par konfliktsituāciju un iespējamo spridzekli. Jānis gan norāda, ka nekas tāds lidmašīnā netika piedzīvots.

Jānis sprieda: "Pat, ja tas būtu bijis spridzeklis, tad radās jautājums - kāpēc netiek evakuēti visi pasažieri, bet tā vietā viss notika lēni un mazās grupiņās?"

Kādā no brīžiem viens no lidmašīnas pasažieriem vēlējās nofotografēt situāciju, taču pie viņa pienākuši cilvēki un likuši, iespējams, attēlus izdzēst.

Video: saruna ar Jāni Zviedri

Romāna Protaseviča aizturēšana

"Tālāk mūs aizveda līdz lidostai, kur jau kārtējo reizi bija jāiet cauri drošības kontrolei. Tas viss šķita tik dīvaini, jo mūs jau vienu reizi taču pārbaudīja lidmašīnā," neizpratnē bija Latvijas pilsonis.

Visi pasažieri tika sadzīti šaurā koridorā un tajā brīdī garām tika pavests arī žurnālists Romāns Protasevičs. Tajā brīdī arī Jānis saņēma vairākas ziņas no Latvijas. 

"Cilvēki man sūtīja ziņas, un viena no tām bija par Romānu. Iedomājos paskatīties, kas tas ir par cilvēku, un viņš tieši man garām aizveda," par notikušo stāstīja Jānis.

No malas viss izskatījies mierīgi. "Šķita, ka kādam tūristam vienkārši nav sakārtoti dokumenti un viņš divu kungu pavadībā tiek pavadīts garām visai rindai. Tas viss notika tik ātri un neitrāli."

Nākamajā brīdī tika paziņots, ka sievietēm esot jāiet pa priekšu. Tajā momentā Jānis jau atradās tikpat kā rindas priekšā un redzēja visu notiekošo - pie kontroles darbinieces pienāca vīrietis uniformā un parādīja telefonā kādas sievietes bildi un nosauca uzvārdu.

"Dzirdēju kā teica, ka šim cilvēkam ir jāpievērš uzmanība, taču doties meklēt nevajagot. Iespējams, ka tā bija Romāna draudzene, kura vēlāk tika aizturēta.

Man tas uzvārds nesaistījās ar to, kuru sauca tajā brīdī, bet, iespējams, ka vienkārši stresa situācijā to nesaklausīju," stāstīja Jānis.

Lidmašīnā Jānis no Romāna sēdējis šķietami tālu. "Tad, kad bija pirmā pārbaude ar suņiem, cilvēkus laida laukā pa priekšējām un aizmugurējām durvīm un pretī katrai izejai bija autobusi. Romāns nebrauca ar mani vienā autobusā, tad noprotams, ka sēdējām viens no otra patālu."

Otrā galā Jānis ieraudzīja gados jaunu cilvēku, kurš runāja ar atbildīgo dienestu darbiniekiem un viņam bijusi uzvilkta mugursoma. Kā vēlāk izrādījies, tad bijis Romāns.

Saziņa ar Latvijas Ārlietu konsulāro dienestu un Baltkrievijas vēstniecību

Tiklīdz bija izieta otrā pārbaude, cilvēki tika aizvesti uz speciālu zonu lidostā. Drošības dienesta darbinieka teiktais kontrolierei bijis: "Skaties, lai viņi nesajūk kopā ar pārējiem..."

Cilvēki tika aizvesti uz konkrēto zonu un lika viņiem gaidīt. "Un tā ilgu laiku mums nenāca nekāda informācija, bet kaut kādā brīdī es sāku komunicēt ar Latvijas Ārlietu konsulāro dienestu un Latvijas vēstniecību Baltkrievijā. Cik varēja noprast, tad arī viņiem nebija nekādas informācijas par to, kas notiek."

Latvijas atbildīgie dienesti vaicājuši, vai lidmašīnā atradies vēl kāds tautietis, taču Jānis nevienu citu nemanīja.

"Tā arī izrādījās, ka bijām divi vien no Latvijas šajā reisā. Viņi skaidroja, ka ne "Ryanair", ne Minskas lidosta nesniedza viņiem informāciju par valstspiederīgo skaitu."

Lidmašīna no Minskas izlidojusi pēc pulksten 21. "Sākotnēji ar konsulāro dienestu sazinājos "Whatsapp", bet ap pulksten 18 pazuda internets, tad pārgājām uz īsziņām."

Ap pulksten 19 cilvēkus sāka laist lidmašīnā un ilgu laiku dienestu darbinieki esot nākuši un pārbaudījuši cilvēku skaitu lidaparātā. Aptuveni stundu vēl lidmašīna ar visiem pasažieriem esot braukājusi pa skrejceļu.

Bažas par drošību un dzīvību

Jānis atzīst, ka par savu drošību nevienā brīdī neuztraucās, bet mulsums iestājies brīdī, kad lidmašīna aptuveni stundu nepameta Minskas lidostu.

"Bija sajūta, ka kādā brīdī lidmašīna atkal tiks apturēta un visiem vajadzēs kāpt laukā," atminējās Latvijas pilsonis.

Jānis daudz komunicējis ar Latvijas Ārlietu konsulāro dienestu un vēstniecības darbiniekiem, kas devis drošības sajūtu.

"Bija sajūta, ka mana valsts ir man aiz muguras un atbalsta," stāstīja Jānis.

Attieksme Baltkrievijā Latvijas pilsonim šķitusi kā "iestudēts teātris", jo bijušas pārāk daudz pārbaudes un apkalpojošais personāls neesot "nācis pretī" lidmašīnas pasažieriem.

"Parasti cilvēki lidostās ir iejūtīgāki, bet šeit visi bija ar "betona" sejām... Viss tika darīts ievērojot protokolu. Patinot filmu atpakaļ, tajā brīdī tas nešķita kaut kas sevišķs, bet tagad saprotu, cik nedabiski tas bija," stāstīja Jānis.

"Baltkrievijas teritorijai vairs pāri negribas lidot..."

Jānis norāda, ka turpmāk par nākamajiem lidojumiem būšot jādomā daudz cītīgāk. "Negribētos Baltkrievijas teritoriju šķērsot. Bija doma oktobrī aizlidot uz Armēniju, bet tā arī nav Eiropas Savienības valsts un politiskā situācija ir "ļodzīga"."

Cilvēki priecājušies, ka Jānis veiksmīgi atgriezies Latvijā, taču pats latvietis aizdomājas - kas notiks ar Romānu?

"Emocijas ir sakāpinātas vēl joprojām, jo nav bijusi iespēja apsēsties un nomierināties. Sajūta ir nepatīkama, kad tu sēdi lidostā un nezini, kas ar tevi notiks," atminējās Jānis.

Pirmdien, 24. maijā, Jānis atgriezās Latvijā, viņš stāsta, ka atpakaļceļš esot bijis viegls.

"Kad nolaidāmies Viļņā, lidmašīnā iekāpa Lietuvas premjerministre, kura uzstājās ar runu. Tāpat, kad izgājām ārā no lidostas, priekšā stāvēja desmitiem mediju pārstāvju ar kamerām, fotoaparātiem, mikrofoniem un tu nesaproti, kāpēc tā ir," atminējās Latvijas valstspiederīgais.

Jānim stress bijis vien par to, kur palikt pa nakti, taču šo problēmu atrisināja Latvijas Ārlietu konsulārais dienests un vēstniecība, kas sarunāja, ka latvieši var pārnakšņot Lietuvā un nākamajā dienā atgriezties dzimtenē.

"Rīgā mani sagaidīja Latvijas Ārlietu ministrijas pārstāvji, kuri mani aizvizināja uz Saulkrastiem," stāstīja Jānis.

Kas zināms par notikušo līdz šim?

Svētdien, 23. maijā, Baltkrievijas varasiestādes pieprasīja aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnai veikt ārkārtas nosēšanos Minskā, lai arestētu neatkarīgā medija "Nexta" dibinātāju Romanu Protaseviču, sociālajos tīklos pavēstījusi Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska.

Tihanovskas padomnieks, žurnālists Franaks Vjačorka vēstīja, ka lidmašīna atradusies ceļā no Atēnām uz Viļņu. Lidojums pārtraukts, lai arestētu 25 gadus veco žurnālistu, kuram Baltkrievijā draud nāvessods.

"Baltkrievija ir sagrābusi lidmašīnu un apdraudējusi pasažierus, lai apspiestu oponentu," norāda žurnālists.

Tihanovska pieprasīja nekavējoties atbrīvot Protaseviču, kā arī aicina Starptautisko civilās aviācijas organizāciju veikt izmeklēšanu par notikušo un piemērot sankcijas Baltkrievijai.

"No šī brīža neviens, kurš lido pāri Baltkrievijai, nevar būt drošībā!," uzsvēra opozīcijas līdere.

Versijas par notikušo ir dažādas

Pēc Svetlanas Tihanovskas padomnieka, žurnālista Franaks Vjačorka teiktā, lai novirzītu lidmašīnu, gaisā pacēlies Baltkrievijas iznīcinātājs MiG -29, un Protaseviču Minskā aizturējusi Baltkrievijas kriminālpolicija.

"Viņi nolaupīja lidmašīnu gluži kā Somālijas pirāti," Vjačorka sacījis ziņu aģentūrai BNS, atgādinot, ka pirms nedēļas ar šo reisu lidojusi pati Cihanoska, kas acīmredzot arī būtu aizturēta, ja lidotu tagad.

Minskas lidostas preses dienests ziņu aģentūrai "Interfax" pavēstījis, ka lidmašīnai ar 120 pasažieriem nācies nolaisties Baltkrievijas galvaspilsētā, jo saņemts ziņojums, ka tajā paslēpta bumba, un lidmašīnu pārmeklējuši sapieri.

Tikmēr Lietuvas lidostu operatora "Lietuvos oro uostai" pārstāve Lina Beišiene aģentūrai BNS norādījusi, ka viņai šādas informācijas nav, bet lidmašīna novirzīta uz Minsku saistībā ar konfliktu starp pasažieriem un apkalpes locekļiem.

"Nexta" redaktors Tadeušs Gičans tviterī raksta, ka Atēnās lidmašīnā acīmredzot iekāpuši Baltkrievijas Valsts drošības komitejas darbinieki, jo Protasevičs pirms izlidošanas pamanījis aizdomīga izskata vīriešus, kuri viņu fotografējuši.

Kad lidmašīna ielidojusi Baltkrievijas gaisa telpā, šie cilvēki izprovocējuši konfliktu ar apkalpi, lidmašīna nosūtījusi palīdzības lūgumu, gaisā pacēlies Baltkrievijas iznīcinātājs, kas lidmašīnu pavadījis līdz Minskai, kur Protasevičam likts izkāpt.

Svētdienas vakarā lidmašīna nosēdusies galamērķī

Kā liecina lidojumu novērošanas portāli, lidmašīna, kam bija jāierodas Viļņā jau plkst.13, pacēlusies no Minskas lidostas plkst. 20.45. plkst.21.30 paziņots, ka tā nolaidusies Viļņā.

Kā iepriekš norādīja Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis, lidmašīnā atradies 171 pasažieris, tai skaitā

94 Lietuvas pilsoņi, 11 pasažieri no Grieķijas, deviņi - no Francijas, kā arī cilvēki no Latvijas, Baltkrievijas, Polijas, Rumānijas, Vācijas, Krievijas, Gruzijas un citām valstīm. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) savukārt norādījis, ka tajā lidojuši divi Latvijas valstpiederīgie. Sākotnēji tika ziņots, ka lidmašīnā ir bijuši 120 pasažieri.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu