Necenzēta leksika un slavinājumi Gorbačovam. Ko Alvis Hermanis stāstīja Ksenijai Sobčakai?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Krievijas televīzijas raidījumu vadītājas Ksenijas Sobčakas veidotajā raidījumā "Осторожно, Собчак!" viesojās režisors Alvis Hermanis, kurš sīkāk skaidroja Jaunā Rīgas teātra noteikumus un savu attieksmi pret Mihailu Gorbačovu.

Intervijā Hermanis sīkāk skaidroja septiņus Jaunā Rīgas teātra uzvedības noteikumus, kas nesen sabiedrībā izraisīja spēcīgu rezonansi.

"Laika gaitā mēs esam kļuvuši civilizētāki, bet māksla vienmēr ir bijusi seksīga, jūtīga un piesātināta enerģija. Ja tā nebūtu, mums sanāktu mīlīgi rokdarbi [..], kuri nevienam nav vajadzīgi, izņemot kritiķus," sacīja Hermanis.

Intervijā režisors pieskārās tēmai, kas saistīta ar Krievijas nacionālismu un tautas unikalitāti. "Krievu cilvēks ir īpaši slikts biorobots. Labā nozīmē, jo tas viņu padara iracionālu un emocionālu," sacīja Hermanis.

Pēc Krimas aneksijas Alvis Hermanis tika ievietots Krievijas "melnajā sarakstā", tāpēc iebraukšana Krievijā viņam bija aizliegta.

Par spīti tam 2020. gada beigās Alvis Hermanis Maskavā iestudēja izrādi "Gorbačovs". Lai izrāde piedzīvotu pirmizrādi, aktieri no Krievijas brauca uz Rīgu, kur norisinājās mēģinājumi.

Vēlāk pats Mihails Gorbačovs nosūtīja Hermanim personīgu ielūgumu, lai režisors spētu iebraukt Krievijā. Hermanis uzskata, ka Gorbačova ielūgums ietekmējis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kurš neilgi pēc tam svītrojis Hermani no "melnā saraksta".

"Izrāde par Gorbačovu ir luga par brīvību. Pēc maniem vecākiem viņš ir trešā persona, kas ietekmējusi manu dzīvi. Ar šo izrādi es gribēju viņam pateikties," sacīja režisors.

Hermanis piebilda, ka nesaprot, kāpēc Krievijas prezidents Vladimirs Putins baidās no vārda brīvības. Viņaprāt, cīņa pret korupciju nevar būt revolūcijas centrā.

"Lai veiktu revolūciju, jums ir nepieciešams nopietns skaits cilvēku, kuri vēlas nomirt idejas vārdā," piebilda Hermanis.

Vairāk par režisora paustajām idejām uzzini video!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu