"Izbeidziet arestus, izbeidziet spīdzināšanas!" Igaunijas prezidente pēc tikšanās ar Baltkrievijas opozīcijas līderi (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida tiekas ar Baltkrievijas opozīcijas līderi Svjatlanu Cihanousku.
Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida tiekas ar Baltkrievijas opozīcijas līderi Svjatlanu Cihanousku. Foto: AFP/SCANPIX

Baltkrievijas tauta par brīvību maksā neiedomājamu cenu, bet saistībā ar pēdējā gada notikumiem šī pārējās pasaules piemirstā valsts atkal "atgriezusies kartē", tā pirmdien, 31. maijā, uzsvērusi Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida, tiekoties ar Baltkrievijas opozīcijas līderi Svjatlanu Cihanousku.

"Tallinu no Minskas šķir 800 kilometri. Tas nav daudz, bet patiesībā Baltkrievijas tauta mūsu ļaudīm ir vēl tuvāka. Mēs esam jums līdzās un no savas puses darām visu, lai Baltkrievijas tauta varētu brīvi izraudzīties savu ceļu," viņa sacījusi pēc šīs tikšanās.

Atskatoties uz aizvadīto gadu, Kaljulaida atzinusi, ka starptautiskā līmenī Baltkrievijai atkal tiek pievērsta uzmanība un pasaulē zūd ilūzijas par Minskas režīma patieso dabu.

"Vēl pirms pāris gadiem te, Eiropas galvaspilsētās, bija iespējams vienkārši ignorēt šā režīma būtību, nelikties par to ne zinis. Tagad viss mainījies, nevienam vairs nav nekādu ilūziju - to Baltkrievijas tauta jau noteikti ir panākusi," atzinusi Igaunijas prezidente.

Pēc viņas teiktā, visiem, protams, gribētos, lai pārmaiņas notiek ātri, jo Baltkrievijā, kur par tiesībām brīvi izteikties var nākties samaksāt ar brīvību vai pat dzīvību, cilvēki ikdienā saskaras ar neiedomājamu, cietsirdīgu un necilvēcīgu teroru.

Kaljulaida uzsvērusi, ka ir ļoti svarīgi strādāt pie nākamās Eiropas Savienības sankciju paketes, lai izraudzītie soļi maksimāli paralizētu režīma naudas plūsmas.

"Šīs tikšanās laikā mēs saņēmām apliecinājumu, ka Baltkrievijas tauta ir ieinteresēta stingrās un iedarbīgās sankcijās un gaida tās. Protams, tas skars gan Baltkrievijas iedzīvotājus, gan Eiropas uzņēmumus un to biznesu, tomēr tā nav augsta cena salīdzinājumā ar to, ko jau nācies samaksāt Baltkrievijas tautai," viņa atzinusi.

Tikšanās gaitā pārrunāti arī citi veidi, kā būtu iespējams izdarīt spiedienu uz Baltkrievijas režīmu.

Igaunija kā ANO Drošības padomes dalībvalsts šo tematu izvirzījusi apspriešanai jau divas reizes, un no rītdienas tā uz mēnesi atkal pārņems padomes prezidētājvalsts pienākumus.

"Apsolu, ka vajadzības gadījumā mēs būsim gatavi operatīvi reaģēt un noturēt Baltkrievijas jautājumu fokusā," norādījusi un Kaljulaida.

Viņa arī aicinājusi Baltkrievijas varasiestādes atbrīvot visus politieslodzītos un izbeigt teroru pret savu tautu.

"Izbeidziet arestus, izbeidziet spīdzināšanas! Kādā dienā tās tik un tā beigsies, un Baltkrievijas tauta kļūs brīva. Visi jūsu darbi tiks pieminēti. Aiz katras maskas ir seja, aiz katras pavēles ir kāds, kas to devis. Reiz viņiem visiem būs jāatbild par savu rīcību. Tās ir mūsu kopējās rūpes un atbildība, tas ir mūsu pienākums," uzsvērusi prezidente.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu