Latvijā aizturēts noziedzīgs grupējums, kurš organizējis naudas atmazgāšanas shēmas miljoniem eiro vērtībā (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš.
Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš. Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) sadarbībā ar specvienību "Omega" veicis 26 kratīšanas, iespaidīgajā operācijā aizturēts Rīgā un Pierīgā bāzēts noziedzīgs grupējums, kurš organizējis starptautiskas naudas atmazgāšanas shēmas miljoniem eiro vērtībā, vēsta TV3 Ziņas.

Pagājušajā piektdienā muitas un nodokļu policijai sadarbībā ar speciālo uzdevumu vienību "Omega" vērienīgā operācijā izdevies aizturēt Rīgā un Pierīgā bāzētu noziedzīgo grupējumu, kas piecu gadu garumā nodarbojās ar naudas atmazgāšanu starptautiska mērogā. Grupējums maskējās zem kāda grāmatvedības uzņēmuma - it kā sniedzot grāmatvedības pakalpojumus. Visi tā dalībnieki, tostarp galvenā organizatore, ir Latvijas pilsoņi.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors, ģenerālis Kaspars Podiņš atklāj, ka grupējums izveidoja 15 ofšoru kompānijas. Grupējuma pārvaldībā bija ofšoru bankas konti, tika sniegti plaša veida naudas legalizācijas pakalpojumi. Sākot ar fiktīviem būvniecības pakalpojumiem, pārtikas preces, rūpniecība, tekstila rūpniecība, pielāgojoties pilnīgi katra konkrētā klienta vajadzībām, lai radītu iespaidu, ka darījums ir patiesībā noticis. Vienai no šīm ofšoru kompānijām apgrozījums bija pieci miljoni.

Kratīšanas notikušas gan galvaspilsētā Rīgā, gan Pierīgā. Operāciju laikā izņemta arī skaidra nauda un narkotikas. Arestētas vairākas ekskluzīvas villas, automašīnas un pat pieradināts Sarkanajā grāmatā iekļautais lūsis. Nodokļu un muitas policijas priekšnieks atzīst, ka darboņi bijuši savas jomas augsta līmeņa speciālisti, ar izcilām ekonomikas un grāmatvedības zināšanām, piesaistīti arī augsta līmeņa informācijas tehnoloģiju (IT) speciālisti.

"Grupējuma rīcībā bija virkne serveru, kur ar vienu pogas spiedienu varēja iznīcināt visu informāciju un visus pierādījumus. Vienā vietā mēs atradām aiz kamīna paslēptu izbūvētu telpu, kurā atradās 12 serveri, datori, kas apkalpoja visu šo ofšoru kompāniju darbību. Tā kā filmās ar vienu rokas spiedienu kamīns atveras. Grupējuma personām piederēja ļoti ekskluzīvi nekustamie īpašumi, un vienā no tiem saskārāmies arī ar neparastu mājdzīvnieku, kurš gribēja uzbrukt mūsu naudas meklēšanas sunim, un, izrādījās, ka tas ir pieradināts lūsis," stāsta VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors, ģenerālis Kaspars Podiņš

Visi grupējumam piederošie uzņēmumi ir arestēti. Kopumā aizturētas septiņas personas, no kurām četras ir atzītas par aizdomās turamajām - divas personas atrodas apcietinājumā, tostarp grupējuma vadītāja - 1974. gadā dzimusi sieviete.

Video: TV3 Ziņas sižets

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu