Vai vakcīnas blaknes liecina kā organisms reaģētu uz Covid-19? (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Bieži cilvēki savstarpēji dalās ar sajūtām un blaknēm, kas piemeklējuši viņus pēc potes pret Covid-19, tomēr eksperti norāda, ka katra individuālā reakcija neliecina par labāku aizsardzību vai saslimšanas gaitu, ja inficēšanās notiktu, vēsta raidījums "Rīta Panorāma".

Daļai cilvēku pēc vakcinēšanās pret Covid-19 novērojama paaugstināta temperatūra, kaulu laušana, sāpes locītavās, iespējams, arī slikta dūša vai galvassāpes. Pavisam nelielam skaitam parādās vēl kādas citas blaknes. 

Eksperti norāda, ka paaugstināta temperatūra, kaulu laušana, sāpes locītavās, iespējams, arī slikta dūša vai galvassāpes, ir sagaidāmas reakcijas. Turklāt šādas blaknes ir ne tikai pēc vakcīnām pret Covid-19, bet arī no daudzām citām.

"Vīrusa vektora vakcīnām, kas ir "AstraZeneca" un "Jansen", reakcijas būs vairāk pēc pirmās devas saņemšanas un jaunākiem cilvēkiem vairāk nekā cilvēkiem gados. Savukārt ziņnešu vakcīnām, kas ir "Moderna" un "Pfizer" vakcīnas, šādas reakcijas vairāk būs pēc otrās devas saņemšanas. Jaunākiem cilvēkiem vairāk,"

skaidroja Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska.

Tāpat viņa skaidro, ka nav novērots, ka personām, kam blaknes bijušas izteiktākas, būtu labāka aizsardzība pret Covid-19 vai arī būtu augstāka imunitāte nekā tiem, kuriem nav vispār nekādu simptomu pēc vakcīnas saņemšanas.

Arī Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra vadošais pētnieks, profesors Kaspars Tārs uzskata, ka nevar likt vienādības zīmi starp reakciju uz vakcīnu un to, ka līdzīgā veidā cilvēka organisms reaģēs, saslimstot ar Covid-19.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu