Tiesībsargs: Motivēt cilvēkus vakcinēties ar "uzpirkšanu vai piespiešanu" nav atbalstāms solis (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tiesībsargs Juris Jansons.
Tiesībsargs Juris Jansons. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Motivēt cilvēkus vakcinēties ar kādiem materiāliem labumiem un loteriju ir nepareizi, raidījumam "900 sekundes" atzina tiesībsargs Juris Jansons.

Tiesībsargs uzsver, ka terminu "diskriminācija" ir jālieto ļoti piesardzīgi, jo Covid-19 pandēmijas noteiktie atvieglojumi drīzāk definējami kā tiesiskā nevienlīdzība, kuras nepieļaušana arī ir iekļauta Satversmē.

Ja iekštelpās, restorānā vēlēsies paēst ģimenes ar bērniem, kuri nav vakcinēti, tad to gan ir iespējams uzskatīt par sava veida diskrimināciju, uzskata tiesībsargs.

Jansons raidījumam atklāja, ka šobrīd par trim reizēm pieaudzis iesniegumu un jautājumu skaits tieši saistībā ar pandēmijas ierobežojumiem.

Bieži vien sabiedrībā izskan minējumi, ka nevakcinētie cilvēki tiks atbrīvoti no darba, bet Jansons uzsver, ka Latvijas likumdošanas akti neparedz kāda darbinieka atlaišanu nevakcinēšanās fakta dēļ.

Šobrīd obligāta vakcinācija paredzēta pilna laika karavīriem, bet tiesībsargs šo sarakstu papildinātu arī ar medicīnas nozares darbiniekiem.

Kas attiecas uz Rīgas Stradiņa Universitātes (RSU) pausto, ka izglītības iestādē drīkstēs atrasties tikai vakcinētas personas, tiesībsargs uzsver, ka ir veikti labojumi un šobrīd tiek paredzēts, ka arī Covid-19 pārslimojušie un tie, kuri spēs uzrādīt negatīvu Covid-19 testu, drīkstēs piedalīties klātienes studiju procesā.

Jautāts par iespējamām piemaksām pie pensijas visiem vakcinētajiem pret Covid-19 pensionāriem un dažādiem "bonusiem" kopumā, Jansons neatbalsta šādu pieeju: "Mums bija par šo nopietnas diskusijas birojā, un mūsu kopējā pozīcija ir tāda, ka mums ir jānonāk līdz vakcinēšanai nevis, metaforiski sakot, ar uzpirkšanu vai piespiešanu, bet, ka mēs paši apzināmies, ka, ja tā vakcīna ir nepieciešama, lai mēs pasargātu sevi un kopumā visu sabiedrību, tad caur "uzpirkšanu" tas nebūtu pareizi."

Video: "900 sekundes" sižets

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu