Kādēļ Rīgas ielās parādījušies gumijas stabiņi? Iedzīvotāju domas par to lietderību dalās (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no "TV3 Ziņas" sižeta

Pēdējo mēnešu laikā Rīgas centrā un apkaimēs ielās parādījušies jauni satiksmes elementi – gumijas stabiņi, par kuriem daudzi pilsētnieki ir priecīgi saistībā ar satiksmes drošības uzlabošanos, savukārt citi to sauc par stabiņu invāziju un sūdzas, ka norobežoto teritoriju ir pārāk daudz, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Stabiņu izvietošanu pilsētā notiek divu atsevišķu aktivitāšu ietvaros. Viens no tiem ir "vasaras ielu" projekts, kura mērķis ir ar stabiņu palīdzību vairāk vietas atbrīvot zaļo zonu un velo novietņu izvietošanai.

Inese Andersone, Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas vadītāja sacīja: "Mums pilsētas centrā trūkst velo novietņu, un ietves ir tik platas, cik ir, tur mēs vairāk nevaram neko uzlikt, tādēļ ir jāapgūst kaut kāda teritorija no ielas. Stabiņi pilda gan šo satiksmes mierināšanas, gan daļa no visa labiekārtojuma, kas vēl parādīsies vasaras gaitā."

Otrs stabiņu uzdevums ir satiksmes drošības uzlabošana, tādēļ Satiksmes departaments tos uzstāda arī krustojumus un pie jaunām gājēju pārejām. Kopumā šādas vietas dažādās Rīgas apkaimēs būs vairāk nekā 20.

"Stabiņi kalpo kā satiksmes mierināšanas līdzeklis, tātad krustojumu zonās autovadītāji samazina ātrumu.

Šī zona kļūst drošāka kājām gājējiem un velobraucējiem," norādīja Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāve Lelde Rudzika.

Šādus drošības elementus departaments izvieto vietās, kur iedzīvotāji visvairāk sūdzas par drošību, kā arī ar stabiņiem atdala jaunās velojoslas.

Lai gan šādiem risinājumiem ir daudz atbalstītāju, tikpat daudz ir arī kritiķu, jo tādējādi daudzviet tiek likvidētas autostāvvietas un piekļūšana namiem ir apgrūtināta arī operatīvajam transportam.

Bruņinieku ielas uzņēmēji pat draudējuši pārcelties, jo klienti stabiņu dēļ vairs nevar viņiem piebraukt klāt.

Stabiņi, kas izvietoti vasaras ielu projekta ietvaros, pagaidām izvietoti uz trīs mēnešiem un to lietderību vēlāk izvērtēs.

Taču no krustojumos izvietotajiem elementiem satiksmes departaments atteikties neplāno. Patlaban tie uzstādīti deviņās adresēs, bet vasaras gaitā tos uzliks vēl 13 vietās.

Stabiņi gan daudzviet veido kabatas un norobežo joslas, tādēļ pagaidām nav skaidrs, kā šo teritoriju uzturēšana notiks ziemā, kad tur sakrāsies sniegs.

"Tā kā šī pozīcija ir jauna un tā ir uz palikšanu, tad arī uzturēšanas jautājumi tiek risināti, lai ziemā neatkārtotos situācijas, ka nav piemērota tehnika un ir kaut kas apgrūtināmi tīrāms," skaidroja Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāve.

Departaments gan aicina iedzīvotājus būt saprotošiem, norādot, ka jauninājumu iemesls ir drošības uzlabošana. Tāpat pašvaldībā atgādina, ka katrai jaunai inovācijai vienmēr būs gan atbalstītāji, gan noliedzēji.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu