Latvijas hokeja varonis un mīlēts komandas biedrs. Matīsa Kivlenieka ceļš lielajā hokejā

Matīss Kivlenieks Foto: AFP/SCANPIX
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pirmdien, 5. jūlijā, Latvijas sporta saime zaudēja vienu no saviem spožākajiem jaunajiem talantiem - hokeja vārtsargu Matīsu Edmundu Kivlenieku. Lai godinātu traģiski bojā gājušo vārtsargu, atskatīsimies uz viņa gaitām hokejā.

Pirmās gaitas profesionālajā hokejā

Trenera Gunta Bāliņa audzēknis savas profesionālās hokeja gaitas uzsāka Latvijas hokeja čempionāta komandā "Prizma". Tas notika 2011./2012. gada sezonā, kad jaunajam vārtsargam bija vien 15 gadi.

Nākamajā sezonā vārtsargs 13 mačus vēl aizvadīja uz "Prizma" U-18 komandā. 

"Bija normāls džeks un draugs visiem komandas biedriem. Cik man bija sadarbība [ar Matīsu] dažādās izlasēs, viņš vienmēr bija jautrs un izpalīdzīgs, un atbildīgs pret procesu, un viņš nebija jāskubina. Treniņos - visu darīja, visu centās izpildīt pēc labākās sirdsapziņas," atceras ilggadējais "Prizma" treneris Ēriks Miļuns.

Jau 2013./2014. gada sezonu Matīss sāka Minesotas jaunatnes hokeja līgas (MnJHL) komandā Edinas "Lakers", 39 mačos atvairot 90,8% pretinieku metienu un zaudējot 3,95 ripas.

Arī nākamajā sezonā viņš cīnījās MnJHL, pārstāvot Forestleikas "Lakers" vienību. Tomēr šajā sezonā viņam jau izdevās savus spēkus vienā mačā apliecināt Ziemeļamerikas hokeja līgā (NAHL). Šajā līmenī Kivlenieks pa īstam "kājas apslapināja" 2015./2016. gada sezonā, kad viņš "Coulee Region Chill" sastāvā aizvadīja 29 spēles, vidēji spēlē atvairot 92,5% pretinieku metienu un zaudējot caurmērā 2,41 ripu.

Kivlenieka lielā iznākšana uz ASV hokeja skatuves notika 2016./2017. gada sezonā, kad viņš Apvienoto štatu hokeja līgā (USHL), pārstāvot Sū pilsētas vienību "Musketeers", aizvadīja teicamu sezonu - 49 spēlēs caurmērā zaudētas vien 1,85 ripas un atvairīti 93,2% pretinieku metienu.

Karjera ASV augstākajā līmenī

2017. gada draftā latviešu vārtsargs netika izvēlēts, bet ar viņa sniegumu "Musketeers" rindās pietika, lai Kolumbusas "Blue Jackets" latvietim piedāvātu līgumu un paņemtu savas sistēmas paspārnē.

No 2017. līdz pat 2020. gadam Kivleniekam pie iespējas spēlēt pasaules hokeja augstākajā līgā tā arī neizdevās.

Kivlenieka karjeras (iespējams, otra) spožākā diena pienāca 2020. gada 19. novembrī, kad viņš pirmo reizi tika pie iespējas apliecināt sevi uz Nacionālās hokeja līgas (NHL) ledus.

Debija hokeja augstākajā līmenī Kivleniekam padevās patiešām spīdoša -  "Blue Jackets" ar 2:1 uzvarēja Ņujorkas "Rangers", bet Kivlenieks vārtos aizvadīja visu spēli un tika galā ar 31 no 32 pretinieku metieniem, atvairīdams 96,9% raidījumu.

Kopumā savā NHL karjerā Kivlenieks piedalījās astoņos mačos, atvairot 89,9% pretinieku metienu un zaudējot caurmērā 3,09 ripas.

Savu pēdējo maču Kivlenieks NHL aizvadīja 2020./2021. gada sezonas izskaņā, kad viņš aizvadīja divus mačus pēc kārtas pret Detroitas "Red Wings". Tieši pēdējā no divām spēlēm Kivlenieks izcīnīja uzvaru, neitralizējot 33 no 37 pretinieku raidījumiem.

Mīlēts komandas biedrs

Pēc ziņām par Kivlenieka traģisko bojāeju sociālie tīkli pieplūda ar piemiņas vārdiem arī no vārtsarga bijušajiem komandas biedriem.

Viens no spēlētājiem, kas izteicās par vārtsarga došanos aizsaulē, bija "Blue Jackets" bijušais kapteinis Niks Folinjo.

"Viena lieta, kas man ļoti patika un ko es augstu vērtēju viņā, bija viņa lieliskais smaids un nemainīgi labā oma," "Blue Jackets" bijušā kapteiņa Nika Folinjo sacīto par komandas biedru citēja ASV hokeja apskatniece Emīlija Keplena.

"Zinu, ka tā ir klišeja, taču tieši tāds viņš bija. Vienkārši izbaudot savu dzīvi kā 24 gadus vecs cilvēks, dzīvojot savu sapni, un var teikt, ka viņš neuzskatīja nevienu dienu par pašsaprotamu, kas padara šo traģēdiju vēl grūtāk panesamu," rakstīja Folinjo, kurš Kolumbusas komandā spēlēja no 2012. līdz 2021.gadam.

Arī "Blue Jackets" tagadējais kapteiņa asistents Kems Atkinsons slavēja Kivlenieka koleģialitāti: "Kivi bija jaukākais cilvēks un allaž smaidīja. Viņš nekad nesūdzējās un citu labā darīja visu. Bija viegli just līdzi šādam puisim un privilēģija būt viņa komandas biedram. Viņš ļoti pietrūks, bet nekad netiks aizmirsts. Izsaku līdzjūtību viņa mātei, ģimenei un visiem, kuri viņu mīlēja."

Lūk, vēl daži Kivlenieka bijušo komandas biedru ieraksti sociālajos tīklos:

Sarunā ar ReTV traģēdiju komentēja arī Latvijas izlases kapteinis Kaspars Daugaviņš: "Tieši iedomājos, ka kaut kāds lāsts uzlikts Latvijas hokejam ar izciliem spēlētājiem, kuri pāragri aizgājuši mūžībā. Tas ir briesmīgi, tik mazai valstij notiek šādas traģēdijas. Tas ir ļoti sāpīgi. Es nerunāju par hokeju, bet kā par draugu, cilvēku un ģimenes locekli. Droši vien tas ir smagākais, ko nācies dzirdēt šajā vasarā."

Latvijas hokeja varonis!

Matīsa Edmunda Kivlenieka vārds allaž tiks saistīts ar Latvijas hokeja izlases vienu no lielākajām uzvarām. Iepriekš minēts, ka viņa debija NHL bija, iespējams, otra lielākā diena viņa karjerā, jo savu spilgtāko spēli viņš aizvadīja 21. maijā pret Kanādas hokeja izlasi.

Kivlenieks tajā mačā atvairīja visus 38 pretinieku metienus, sekmējot Latvijas izlases uzvaru ar 2:0. Tā bija pirmā reize Latvijas hokeja izlases pastāvēšanas vēsturē, kad mūsu puišiem izdevās pārspēt kanādiešus.

Bet arī pēc lielākās uzvaras savā karjerā Matīss bija, kā ierasts, piezemēts: "Komandas biedri vienkārši malači."

Šis Kivlenieka karjerā bija debijas turnīrs Latvijas izlases kreklā un viņš tajā labi parādīja arī pārējos mačos pret Kazahstānu ASV un Norvēģiju.

Izsakām visdziļāko līdzjūtību vārtsarga tuviniekiem un draugiem. Lai viegli, Matīs!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu