"Kāda jēga no vakcinēta pedagoga, ja publika apkārt nebūs potēta?" Atklāta saruna ar pedagoģi par obligāto vakcināciju, situāciju komentē atbildīgās iestādes (99)

Ilustratīvs attēls. Foto: DPeterson/Shutterstock.com
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Otrdien, 6. jūlijā, Ministru kabinets paziņoja, ka darba devējam būs likumiskas tiesības atbrīvot no amata darbiniekus, kuri līdz 15. septembrim nebūs ieguvuši Covid-19 sertifikātu. Portāls "Apollo.lv" sazinājās ar Ilzi (vārds mainīts), kura strādā izglītības iestādē un nonākusi neapskaužamā situācijā - vakcinēties viņa nevēlas, taču pedagogiem tā ir noteikta kā obligāta prasība.

Jau ziņots, ka valdība vienojusies, ka Tieslietu ministrija sadarbībā ar Veselības ministriju, Labklājības ministriju, Ekonomikas ministriju un Finanšu ministriju līdz 14. jūlijam sagatavos grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, paredzot virkni nosacījumu.

Izstrādājot likuma grozījumus, būs jāparedz darba devēja pienākumu nepakļaut paaugstinātam inficēšanās riskam sabiedrības grupas, kurām ir īpaši augsts risks saslimt ar Covid-19.

Likumprojektā jāparedz darba devēja pienākums ārstniecības, sociālās aprūpes un izglītības iestādēs nodrošināt epidemioloģiski drošus pakalpojumus, proti, pakalpojuma sniedzējam būs jāiegūst sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Tāpat likumprojektā plānots paredzēt valsts un pašvaldību pienākumu sniegt klātienē tikai epidemioloģiski drošus pakalpojumus, vienlaikus paredzot iespēju personām, kurām nav vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, saņemt klātienē tikai tos pakalpojumus, kur nav iespējama neklātienes pakalpojumu sniegšana.

"Ir neziņa, jo nekas nav..."

Portālam "Apollo.lv" Ilze norādīja, ka "šis šobrīd ir aktuāls jautājums". "Ir liela neziņa, jo nekas nav skaidrs. Skaidrs ir tikai tas, ka valdībā tiek spriests un veidots likums."

"Kāds tas būs - to sapratīsim tikai tad, kad tas būs izstrādāts, bet jau šobrīd ir skaidrs, ka pedagogus un vēl daudzu nozaru pārstāvjus šis skars," saka izglītības iestādes darbiniece.

Viņa norāda, ka par to, vai tiks atlaisti darbinieki, pagaidām ir pāragri spriest, jo jau tagad trūkst pedagogu. Taču Ilze pauda neziņu - kas notiks, kad visus nepiespiedīs vakcinēties?

Pedagoģe uzskata ka, viņasprāt, pieņemtie grozījumi ir "absurdi", jo vakcinācijai jābūt brīvprātīgai, kā pirms tam to norādīja arī valdība.

"Nav jēgas "sadzīt", sapotēt pedagogus, ja ikdienā darbs ir ar vairāku mājsaimniecību pārstāvjiem. Pirmsskolā pedagogs tiekas ar vecākiem, bērniem, skolā skolotāji arī ir kontaktā ar 20 līdz 30 bērniem klasē," viedokli pauž Ilze.

"Kāda jēga no vakcinēta pedagoga, ja publika apkārt nebūs potēta? Vakcinācija pasargā tikai no smagas saslimšanas. Tā neizslēdz saslimšanu ar šo vīrusu," pauž pedagoģe.

Ilze norāda, ka pagaidām viņas dzīve nav mainījusies: "Šobrīd dzīvoju "pa vecam" - eju uz darbu, bet protams, galvā ir domas par to, ko un kā turpmāk darīt. Bet šobrīd jāsagaida galējais valdības lēmums un tad jāizsver, kā rīkoties."

Izglītības iestādes darbiniece portālam "Apollo.lv" norāda, ka viņa nav pret vakcīnām.

"Esmu pret to, ka mēs par vakcīnām un to blaknēm zinām pārāk maz. Un, ja valdība nesaprot, ka, spiežot un dzenot cilvēkus pēc vakcīnas, viņi var panākt pretējo efektu - tad tas ir skumji."

Ilze norāda, ka šobrīd viņa ir "nogaidītājs" un vakcinēsies tikai tad, kad būs "galēja nepieciešamība".

Viņa saka, ka šobrīd cenšas nedomāt par to, vai tiks atbrīvota no darba pienākumiem, ja tiks noteikta obligāta vakcinācija pedagogiem.

"Protams, ir skumji, ka ieguldīti līdzekļi studijās, bet tagad tas viss var sabrukt vakcinēšanās vai nevakcinēšanās dēļ, bet nedomāju, ka radikālais solis - atlaist darbiniekus - ir pareizs," viņa saka.

Ilze norāda: "Ticiet man, pedagoga atalgojums ir "smieklīgs" un uz vakantām vietām nestāv rindas. Trūkst pedagogi, nozares pārstāvji zvana trauksmes zvanu, bet valdība grasās vēl atlaist… Kas tad strādās?"

Valsts darba inspekcijas komentārs

Trešdien, 7. jūlijā, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Panorāma" Valsts darba inspekcija (VDI) norādīja, ka tā neredz būtiskus šķēršļus šādas prasības ieviešanā.

Valdība otrdien, 6. jūlijā, konceptuāli vienojusies, ka darba pienākumu pildīšanai vakcinācija pret Covid-19 varētu būt obligāta šādās iestādēs nodarbinātajiem: tās ir ārstniecības, sociālās aprūpes un izglītības iestādes.

Pedagogu arodbiedrība, kas iepriekš paudusi, ka skolotāju vakcinācijai vajadzētu palikt brīvprātīgai, piektdien, 9. jūlijā, sasaukusi arodbiedrības valdes ārkārtas sēdi, kurā plānots runāt arī par to, cik daudz skolotāju varētu izvēlēties darbu pamest, nevis vakcinēties.

"Tas ir viens no riskiem, ko mēs norādījām arī valdības sēdē. Tas ir jāizvērtē, jo jau šodien trūkst ļoti daudz pedagogu. Arī direktori pie mums ir vērsušies ar šo problēmu, un tāpēc tas bija viens no jautājumiem, ko mēs aicinājām izvērtēt.

100% mēs nekad nepanāksim, ka vakcinējas visi – 100%. Kāda daļa ies projām. Cik liela daļa tā ir? Kādam, iespējams, teiktu – tev ir jāizšķiras: vai nu tu tomēr vakcinējies un turpini strādāt, kādam šis obligātums liks mainīt viedokli par labu vakcinācijai, bet kādai daļai noteikti ne. Arī šāda informācija ir mūsu rīcībā, bet skaitliski – cik daudz? Tas būtu bijis jānoskaidro," sacīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga.

Arī Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrībā (LVSADA) uzskatīja tāpat.

"Ar varu mīļš nebūsi, un tas 100% darbojas. Uzspiest kādu lietu otram ir diezgan bezcerīgi. Ja grib, lai visi vakcinētos, ir jāpārliecina cilvēki," norādīja LVSADA priekšsēdētāja vietniece Līga Bāriņa.

Biedru noskaņojumu pašlaik skaidro arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībā (LBAS), kurā apvienojušās 20 dažādu nozaru arodbiedrības.

Bet savienības līderis Egils Baldzēns saredz vairākus riskus – tiesvedības, protestus un aizbraukšanu no valsts.

"Ja mēs šeit vēl radīsim nelabvēlīgākus papildu darba nosacījumus, tad tie, kuri nav tā kārtīgi noenkurojušies šeit, Latvijā, ar ģimenes māju, kuru nevar pārdot, ar dzīvokli, viņi sāk skatīties uz citu Eiropas Savienības valsti ar augstāku atalgojumu. Ar viņiem maigāku darba attiecību režīmu," norādīja Baldzēns.

Tikmēr Valsts darba inspekcija atzinusi, ka tā neredz būtiskus šķēršļus atsevišķās profesijās strādājošajiem piemērot prasību obligāti vakcinēties pret Covid-19.

"Domāju, ka noteikti vakcinācijas nepieciešamība ir izvērtēta. Izvērtēta no epidemioloģiskā viedokļa un vakcinācija kā priekšnoteikums darba veikšanai un pakalpojumu sniegšanai.

Es domāju, ka šobrīd tas klusums ir tāpēc, ka nav vēl tā gala noregulējuma. Visi gaida. Protams, nemiers ir," sacīja Valsts darba inspekcijas direktora vietniece Andra Auziņa.

Tomēr likumā to pamatot varot. Tas ir izdarāms, sacīja arī valsts tiesību eksperts Edgars Pastars.

"Tas ir normāli, ka noteiktās profesijās sabiedrības intereses stāv pāri un tiek prasīts, ka cilvēks ar kaut ko nav slims.

Atbrīvošanai no darba ir jābūt tā kā pēdējai izvēlei. Lai nav tā, ka darba devējs padomātu, – šie darbinieki nav vakcinēti, man viņi nepatīk un tāpēc es viņus atlaidīšu," sprieda Pastars.

Savukārt Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes asociētā profesore Solvita Olsena norādīja, ka nav jau pat noteikts, ka ir obligāti jāvakcinējas.

"Ir noteikts, ka tam konkrētajam darbam priekšnoteikums ir vakcinēšanās fakts. Līdz ar to cilvēks var izvēlēties. Un šajā ziņā mēs jau sen zinām – ir ļoti daudzi ar likumu noteikti nosacījumi, kas uzliek noteiktas veselības prasības dažādās nozarēs strādājošajiem. Bet, protams, ja mēs izmantotu to kā piespiedu mehānismu, tad, protams, mēs varētu apspriest, kā mēs pasargājam šos cilvēkus no lieliem riskiem," viņa sacīja.

Darbs pie likuma grozījumu izstrādes turpināsies līdz nākamās nedēļas vidum. Tad par to atkārtoti lems valdībā.

Komentāri (99)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu