ASV brīdina par novērotu "palielinātu risku" saslimt ar Gijēna-Barē sindromu pēc J&J vakcīnas (18)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: DADO RUVIC/REUTERS

Pirmdien, 13. jūlijā, ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) atjauninājusi brīdinājuma marķējumus "Johnson & Johnson" (J&J) Covid-19 potei, papildinot informāciju par novērotu "palielinātu risku" saslimt ar retu neiroloģisku slimību - Gijēna-Barē sindromu (GBS).

Šī ziņa ir jauns trieciens farmācijas uzņēmumam J&J, kas februārī saņēma ārkārtas izmantošanas apstiprinājumu savai Covid-19 vakcīnai, bet līdz šim ir spēlējis mazu lomu ASV vakcinācijas kampaņā pret jauno koronavīrusu.

"Lai arī pieejamā informācija liek domāt par saistību starp "Janssen" vakcīnu un paaugstinātu GBS risku, ar to nepietiek, lai apgalvotu, ka pastāv cēloņsakarība," norādīja FDA.

Balstoties uz federālās vakcīnu drošuma novērošanas sistēmas analīzi, saņemti ziņojumi par apmēram 100 potenciālajiem GBS gadījumiem pēc aptuveni 12,5 miljonu šīs vakcīnas devu izmantošanas.

95 no šiem GBS gadījumiem bija nopietni un bija nepieciešama hospitalizācija. Ir ziņots arī par vienu nāves gadījumu.

Lai arī ziņojumi par GBS ir reti, tie "iespējams, norāda uz nelielu iespējamo risku pēc vakcīnas saņemšanas", norādīja ASV Slimību kontroles un profilakses centra (CDC) amatpersona. Taču ieguvumi no vakcinācijas ar J&J vakcīnu atsver riskus, jo pašlaik ASV gandrīz visi hospitalizācijas un nāves gadījumi pēc saslimšanas ar Covid-19 ir nevakcinēto vidū, uzsver CDC un FDA.

GBS ir reta slimība, kurai pārsvarā raksturīgs progresējošs kāju vājums, grūtības staigāt. Slimība ir autoimūna – tas nozīmē, ka cilvēka imūnsistēma uztver savu nervu šķiedru apvalku kā svešu un cīnās ar to, mēģinot iznīcināt. Rezultātā nervu šķiedru apvalks (mielīns) tiek bojāts un attīstās slimības simptomi.

Sindroms ietekmē tos nervus, kuri kontrolē muskuļu kustības, kā arī sāpju, temperatūras un jušanas nervus – tā rezultātā iespējams muskuļu vājums un jušanas zudums kājās un/vai rokās. GBS skar visu vecumu cilvēkus, taču biežāk pieaugušos – sevišķi vīriešus.

ASV šī slimība katru gadu skar 3000 līdz 6000 cilvēku, bet lielākā daļa no viņiem atveseļojas.

Jaunajā brīdinājuma marķējumā aprūpētājiem un vakcīnas saņēmējiem teikts, ka GBS simptomi sākuši izpausties galvenokārt 42 dienu laikā pēc vakcīnas saņemšanas.

GBS gadījumi ASV arvien biežāk novēroti arī pēc citu vakcīnu saņemšanas, starp kurām ir dažas sezonālas gripas vakcīnas un vakcīna pret jostas rozi. Tie līdz šim nav konstatēti pēc "Moderna" un "Pfizer"/"BioNTech" Covid-19 vakcīnu saņemšanas.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu