Video ⟩ "Ar varu nevienu vakcinēties nevedīs." Tiesībsargs par potēšanos pret Covid-19 (14)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tiesībsargs Juris Jansons.
Tiesībsargs Juris Jansons. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Kādi aspekti jāņem vērā, lai domātu par obligāto vakcinēšanos, sarunā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" norādīja tiesībsargs Juris Jansons.

Rīkot loteriju, lai mudinātu cilvēkus doties vakcinēties pret Covid-19, nav ētiski, norāda tiesībsargs Juris Jansons.

"Uzpirkšana un draudi nav veselības un tiesiskas valsts pazīme. Tiesiskā un uz attīstību orientētā valstī sabiedrība ir pašpietiekama un atbildīga, lai pieņemtu lēmumus."

Viņš norāda, ka sabiedrība ir sašķelta un pastāv krasi atšķirīgi viedokļi, kam par pamatu, iespējams, ir paši politiķi, un viņu izteikumi pandēmijas "pirmajā vilnī".

"Politiķi ar saviem nepārdomātajiem komentāriem, īpaši ministru līmenī, nonāca pretrunā paši ar sevi un, protams, sabiedrībā sāka izstrādāties aizsargreakcija," intervijā uzsver Jansons.

Vienotība nepastāvēja politiķu un epidemiologu starpā, līdz ar to sabiedrība bija apjukusi un nezināja ko iesākt. "Ja vēl saklausās sazvērestības teorijas un saucamos antivakserus. Es domāju, ka komunikācijai ir jābūt orientētai pilnīgi citā virzienā. Visas sabiedrības grupas ir jāuzrunā tā, lai ikviens saprot, precīzo, patieso informāciju."

"Par visu, kas ir ap un par Covid-19 problemātiku, ir trīskāršojušās sūdzības," min Jansons. 

Šobrīd visvairāk to ir par obligāto vacināciju pret Covid-19. Sūdzības saņemtas no bruņotajiem spēkiem, pedagogiem, atsevišķas arī no mediķiem.

Poliķiem ir jāstrādā pie likuma izmaiņām, ja plānots ieviest ogligāto vakcināciju. Tomēr jau šobrīd veselības ministram ir gana plašs pilnvarojums, kas ļauj noteikt atsevišķās nozarēs, ka vakcinācija pret Covid-19 ir obligāta, jo tas ir kopējās sabiedrības veselības interesēs.

Raidījuma "Rīta panorāma" video

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu