PTAC aicina neiegādāties bērniem nedrošas rotaļlietas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: ESB Professional/Shutterstock

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) aicina pieaugušos nepirkt bērniem tādas nedrošas spēļu lietas kā magnētiskie konstruktori "Neocube", informē PTAC pārstāve Santa Zarāne.

Viņa informēja, ka, ņemot vērā no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas saņemto informāciju par pagājušā gada nogalē un šā gada sākumā notikušajiem smagajiem nelaimes gadījumiem, bērniem norijot magnētus, tā gūstot nopietnus zarnu trakta bojājumus, PTAC 2020. gada beigās sāka pastiprinātu magnētu rotaļlietu tirgus uzraudzību.

No pagājušā gada decembra līdz šā gada jūnijam uzrunāti 15 komersanti, kuru internetveikalos piedāvāti magnētiskie konstruktori "Neocube", no kuriem 14 komersanti ir izņēmuši tos no piedāvājuma, savukārt vienā gadījumā lieta vēl ir izskatīšanas stadijā.

Papildu 2021. gadā testēšanai izņemti 18 magnētisko rotaļlietu paraugi. Tostarp 12 rotaļlietu paraugiem neatbilstības nav konstatētas, bet seši atzīti par neatbilstošiem.

Konstatēts, ka rotaļlietu komplektā ietilpstošajiem magnētiem magnētiskās plūsmas indekss pārsniedz pieļaujamo normu, tādējādi šīs rotaļlietas mazā magnētu izmēra dēļ var radīt aizrīšanās risku vai, cilvēka ķermenī savstarpēji pievelkoties vai savienojoties ar metālisku priekšmetu, var izraisīt nopietnus vai nāvējošus ievainojumus.

Nedrošās magnētiskās rotaļlietas un to riski atrodami Latvijā atklāto neatbilstošo un nedrošo preču datubāzē.

Ja ir aizdomas, ka ir norīts viens vai vairāki magnēti, nekavējoties ir jāmeklē medicīniskā palīdzība. Medicīniskie simptomi, kurus iespējams novērot, ir vēdera sāpes, slikta dūša, vemšana un caureja, savukārt rentgenā vairākas magnētiskās daļas var parādīties kā viens objekts.

PTAC turpinās sekot līdzi magnētisko roraļlietu, tostarp "Neocube" piedāvājumam veikalos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu