Trīs iestāžu kopdarbs ļauj izkaust korupcijas perēkli uz austrumu robežas (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens / LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Iekšējās drošības pārvalde (IDP) jūlijā pabeigusi izmeklēšanu un prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nodevusi krimināllietu par liela apmēra cigarešu kontrabandu, rosinot apsūdzēt četrus cilvēkus - bijušo muitnieku, policistu, robežsargu un kādu privātpersonu, informē VID.

Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai VID lūdz sākt kriminālvajāšanu par kontrabandu, kas izdarīta lielā apmērā organizētā grupā, kukuļņemšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izraisījusi smagas sekas, neizpaužamu ziņu izpaušanu, kā arī stratēģiskas nozīmes preču aprites noteikumu pārkāpšanu.

VID informē, ka personu grupa, kas organizēja liela apmēra cigarešu kontrabandu, noslēpjot to no muitas kontroles dzelzceļa vagonos, tika identificēta ilgstošu IDP operatīvo pasākumu rezultātā sadarbībā ar Iekšējās drošības biroju un Valsts robežsardzi.

Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka Valsts policijas, Valsts robežsardzes un Muitas amatpersonas privātpersonai izpauda ierobežotas pieejamības informāciju, kas tām kļuva zināma, pildot dienesta pienākumus, tai skaitā, par labākiem cigarešu kontrabandas slēpšanas veidiem. Turklāt robežsargs un muitnieks, ļaunprātīgi izmantoja dienesta stāvokli, pretēji dienesta interesēm neziņojot par dzelzceļa vagonos paslēpto cigarešu kontrabandu. Par to viņi saņēmuši kukuli, tādejādi iesaistoties cigarešu kontrabandas veikšanā.

Amatpersonas izmantojušas savas dienesta pienākumu pildīšanas laikā iegūtās speciālās zināšanās un pretizlūkošanas metodes, tai skaitā viņi izmantojuši stratēģiskās nozīmes preces, lai slēptu noziedzīgās darbības un apgrūtinātu tiesībaizsardzības iestāžu darbu noziegumu atklāšanā, informē VID.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka amatpersonas par kontrabandas atbalstīšanu saņēma kukuļus 100 eiro apmērā par katru kontrabandas ceļā ievesto cigarešu kasti. Viena no grupējumā ietilpstošajām amatpersonām arī pieprasījusi kukuli 10 000 eiro apmērā par būtiskas ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu.

Šā gada 24.martā iepriekš uzsāktā kriminālprocesa ietvaros veiktas apjomīgas procesuālās darbības un visi četri aizturēti. Sākotnēji trīs personām tika piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums.

Šobrīd nu jau bijušais muitnieks joprojām atrodas apcietinājumā, bet pārējām personām piemēroti citi ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu