ReTV: Latvijas pilsoņi vakcinējušies ar "Sputņik" vakcīnu; ģimenes ārsti neizpratnē, kā rīkoties tālāk (36)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Zambranas/Shutterstock

Latvijā ir pilsoņi, kuri ir vakcinējušies ar Krievijā un Baltkrievijā atzīto vakcīnu "Sputņik", kas nav oficiāli atzīta Eiropas Savienībā. Tagad ģimenes ārsti Latvijā nezina, ko darīt ar "Sputņik" vienu vakcīnu vakcinētajiem – vai un kādu otro vakcīnu viņiem piedāvāt, ziņo ReTV Ziņu dienests.

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska saka: "Pie manis griezušies vismaz pieci pacienti, kas ir jautājuši: "Dakter, kā lai es dabūju digitālo sertifikātu? Man ir bijusi iespēja saņemt "Sputņik" poti Krievijā, es esmu sapotējies."

Mediķe ReTV norāda, ka ar līdzīgām situācijām stāstījuši arī citi viņas kolēģi-ģimenes ārsti. Pavasara sākumā, kad Latvijā vakcinācija bija iespējama tikai atsevišķām sabiedrības grupām, šie cilvēki piekrita sākt vakcināciju Krievijā.

"Pamatā tie ir Latvijas pilsoņi. Pamatā viņiem ir darbs aiz robežas, tie ir gan tālbraucēji šoferi, gan cilvēki, kam ir kāds tirdzniecības darbs."

Latvijā viņiem nepieciešams digitālais sertifikāts, bet to iespējams iegūt tikai tad, ja vakcinācija notikusi ar Eiropas Savienībā reģistrētajām vakcīnām. Un "Sputņik" nav tāda vēl nav.

"Vērtēšana "Sputņik” vakcīnai nav pabeigta Eiropas Savienībā, līdz ar to mums nav pilnas informācijas par šo vakcīnu,"

situāciju plašāk skaidro Zāļu valsts aģentūras Zāļu reģistrācijas departamenta vadītāja Elita Poplavska.

Ģimene ārste Balvos ReTV Ziņām stāsta - pacienti, kuri pie viņas vērsušies, saņēmuši tikai vienu no divām nepieciešamajām "Sputņik" devām. Tagad mediķe uzdod retorisku jautājumu - vai šādā gadījumā pacientu nevarētu potēt ar "Sputņikam" līdzīgo "Janssen" vakcīnu?

"Ja tā ir adenovīrusa vakcīna, tad saskaņā ar vakcīnu miksēšanu pēc to darbības mehānisma lielai pretrunai nevajadzētu būt. Ja ir pieejama "Janssen" vakcīna un ir nepieciešama tikai viena deva, principā var izmantot "Janssen" vakcīnu," atbildi sniedz Zāļu valsts aģentūra.

Tikmēr tiem, kuri saņēmuši abas "Sputņik" devas, jāgaida, vai un kad tā tiks apstiprināta Eiropā. Šajos gadījumos izšķiroši var būt arī tas, vai un kad sāksies revakcinācija.

Oficiālu vadlīniju, kā ar "Sputņik" vakcīnu vakcinētājiem Latvijā vajadzētu rīkoties gan vēl nav. Nacionālajā veselības dienestā ReTV Ziņām norāda, ka viņiem par ar "Sputņik" vakcinētajiem ziņu nav. Savukārt Veselības ministrijā sola, ka šīs neskaidrības tuvākajā laikā risinās Imunizācijas valsts padome.

Komentāri (36)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu