Atvadoties no Tokijas - pārsteidzoši fakti par olimpiskajām spēlēm un to vēsturi (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Svētdien, 8. augustā, norisināsies sacensības vēl pēdējos olimpiskajos sporta veidos un tad jau Tokijas Olimpiāde ar krāšņu noslēguma ceremoniju būs beigusies. Tomēr, pirms atvadāmies no Tokijas pavisam, laiks apskatīt 25 retāk dzirdētus faktus par olimpiskajām spēlēm un to vēsturi.

1. Pirmajās modernajās spēlēs Atēnās (1896. gads) zelta un sudraba medaļniekiem izsniedza ne tikai godalgas, bet arī olīvkoka lapu vainags.

2. Visu laiku jaunākais olimpietis ir grieķis Dimitriuss Londrass, kuram bija vien desmit gadi, kad viņš 1896. gada olimpiskajās spēlēs izcīnīja bronzu.

3. Olimpiskā zelta medaļa, ko par pirmo vietu saņem sportisti, ir apzeltīti. Pirmās vietas godalgas tikai no zelta tika taisīta līdz 1912. gada spēlēm Beļģijā.

4. Tradīcija aizdegt olimpisko lāpu radās 32 gadus pēc pirmās modernās Olimpiādes. Pirmoreiz olimpiskā lāpa svinīgi tika aizdedzināta 1928. gada Amsterdamas spēlēs.

5. Olimpiskais simbols jeb pieci saistītie riņķi simbolizē piecu kontinentu vienotību.

Foto: SIPA/Scanpix

6. PSRS olimpiskajai kustībai pievienojās vien 1952. gadā, kad olimpiskās spēles norisinājās Helsinkos. Toreiz PSRS vienība medaļu kopvērtējumā izcīnīja otro vietu.

7. Teorētiski 1952. gada vasaras spēles joprojām turpinās, jo noslēguma ceremonijas laikā Starptautiskās Olimpiskās komitejas prezidents aizmirsa spēles pasludināt par noslēgtām.

8. Pašas dārgākās olimpiskās spēles norisinājās 2014. gadā Sočos. Toreiz Olimpiāde valstij izmaksāja 1,5 triljonus rubļu jeb 173 miljardus eiro.

9. Diemžēl neatņemama olimpiskā sporta sastāvdaļa ir arī dopings. Pirmais skandāls šajā jautājumā notika 1968. Mehiko spēlēs Zviedrijas pieccīņieka Hansa Gunāra Lilienvola asinīs tika konstatēts alkohols un viņš nedrīkstēja piedalīties sacensībās. Kopš tā laika atlētiem ir ir regulāri jāiziet neatļauto vielu testi.

10. ASV olimpiskās spēles notikušas jau četras reizes, bet 2028. gadā amerikāņi uzņems jau piekto Olimpiādi.

11. Par godu 22. vasaras olimpiskajām spēlēm, PSRS pilsētā Maskavā pirmo reizi tika ievests "Coca-Cola" dzēriens un citas importa preces.

12. Olimpiskās spēles ir norisinājušās pat pusgadu. 1908. gada spēles ilga 188 dienas.

13. Savulaik olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas laikā tika atbrīvoti baloži. Tomēr 24. vasaras olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas laikā puse no atbrīvotajiem baložiem sadega olimpiskajā liesmā. Tādēļ tika pieņemts lēmums šo tradīciju pārtraukt.

14. Ir pieņemts uzskats, ka labas fiziskās formas saglabāšanai dienā jānostaigā vismaz 10 000 soļu. Šāds uzskats radās 1964. gada olimpiskajās spēlēs Tokijā, kad pirmo reizi tika izlaists soļu mērītājs ar nosaukumu "Manpo-kej", kas tulkojumā nozīmē 10 000 soļu.

15. Mākslīgais sniegs ziemas olimpiskajās spēlēs pirmoreiz tika izmantots 1960. gadā ASV.

16. Olimpisko spēļu tradīcijas paredz, ka atklāšanas ceremonijā kā pirmā valsts stadionā dodas Grieķija, bet kā pēdējā - rīkotājvalsts.

17. 1936. gada Berlīnes olimpiskās spēles atklāja Ādolfs Hitlers.

18. Vasaras olimpiskās spēles ir pārceltas/atceltas četras reizes - 1916. gadā pirmā pasaules kara dēļ, 1940. un 1941. gadā otrā pasaules kara dēļ un 2020. gadā Covid-19 pandēmijas dēļ.

19. 1932. gadā Brazīlijas delegācijai bija lielas problēmas ar finansējumu. Brazīlijas atlēti uz olimpiskajām spēlēm Losandželosā tika nosūtīti ar kravas kuģi. Viņiem līdzi tika iedoti 50 maisiņi ar kafiju, kurus sportistiem bija jāpārdod. Atlētiem to neizdevās izdarīt, tāpēc daļa no viņiem olimpiskajā ciematā dzīvoja par saviem līdzekļiem, bet daļa atgriezās mājās.

20. 1980. gada spēlēs nepiedalījās ASV komanda. Togad spēļu oficiālā valoda bija franču.

21. Pirmā olimpiskā čempione sieviete bija Lielbritānijas tenisiste Šarlote Kūpera. Viņa uzvarēja 1900. gada olimpiskajās spēlēs Parīzē.

22. Par godu Olimpiskajām spēlēm Losandželosā "McDonald’s" piedāvāja bezmaksas burgerus, frī un kolu katru reizi, kad ASV iegūst medaļu. 1984. gadā PSRS nolēma boikotēt Olimpiskās spēles, kā rezultātā ASV ieguva rekordlielu skaitu medaļu. "McDonald’s" restorānos ātri vien izsīka hamburgera maizīšu krājumi. Viens no "McDonald’s" pārstāvjiem izteicās, ka tā bija milzīgi populāra un pavisam noteikti dārgākā kampaņa uzņēmuma vēsturē.

23. Pols Makartnijs nopelnīja "iespaidīgu" vienu mārciņu (1,57 ASV dolāri) par savu uzstāšanos 2012. gada Londonas Olimpisko spēļu atklāšanā. Lai gan viņš un visi citi uzstājās no savas labas gribas, neprasot atlīdzību, bija nepieciešams noteikt kaut kādu samaksu, lai juridiski viss būtu korekti.

24. Olimpiskās spēles ne reizi nav notikušas Āfrikā.

25. Kādreiz olimpisko spēļu apmeklētāji tribīnēs varēja smēķēt. 1988. gadā Korejā smēķēšana tribīnēs tika aizliegta uz visiem laikiem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu