Kenijas garo distanču skrējējs Kipčoge izcīna savu otro olimpisko zeltu maratonā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Kenijas garo distanču skrējējs Eliuds Kipčoge svētdien uzvarēja Tokijas olimpisko spēļu maratonā, kļūstot par trešo vieglatlētu, kurš finišējis pirmais divos Olimpiādes maratonos pēc kārtas.

Ņemot vērā Tokijā prognozējamo karstumu, vieglatlētikas garo distanču sacensības soļošanā un skriešanā norisinājās ziemeļu pilsētā Saporo. Sacensību sākumā gaisa temperatūra bija 26 grādi pēc Celsija, bet gaisa mitrums bija aptuveni 80%. Salīdzinot ar sestdien notikušo maratonu sievietēm, svētdien bija vairāk mākoņu un temperatūra nekāpa tika strauji.

Kipčoge finiša līniju šķērsoja pēc distancē pavadītām divām stundām astoņām minūtēm un 38 sekundēm, par 80 sekundēm pārspējot Nīderlandes skrējēju Abdi Nagīji. Tik liela starpība starp uzvarētāju un otrās vietas ieguvēju nebija bijusi kopš 1972.gada olimpiskajām spēlēm.

Cīņa par sudrabu un bronzu bija ļoti sīva. Divas sekundes aiz Nagīji finišēja Beļģijas vieglatlēts Baširs Abdi, bet vēl divas sekundes vēlāk maratonu beidza kenijietis Lorenss Čerono.

Kipčoge izšķirošo atrāvienu uzsāka 30 kilometrus pirms finiša, kad aizskrēja no līderu grupas, vēlāk iekrājot neatgūstamu pārsvaru. Piecu kilometru laikā viņš iekrāja gandrīz pusminūti lielu handikapu.

Iepriekš divas uzvaras pēc kārtas olimpiskajās spēlēs izcīnīja etiopietis Abebe Bikila (1960. un 1960.gadā) un Vācijas Demokrātiskās Republikas gargabalnieks Valdemārs Čerpinskis (1976. un 1980.gadā).

36 gadus vecais pasaules rekordists maratonā Kipčoge izcīnījis arī divas olimpisko spēļu godalgas 5000 metru skrējienā stadionā. 2004.gadā Atēnās viņš izcīnīja bronzu, bet četrus gadus vēlāk Pekinā guva sudraba medaļu.

Svētdien finišu sasniedza 76 sportisti, pēdējam no tiem distanci veicot divās stundās 44 minūtēs un 36 sekundēs. No Baltijas skrējējiem piedalījās tikai igauņi - Tīdreks Nurme finišēja 27.vietā (2:16:16), bet Romans Fosti - 68.pozīcijā (2:25:37).

Sestdien sieviešu sacensībās par čempioni kļuva Kenijas garo distanču skrējēja Peresa Jepčirčira.

Olimpisko spēļu vieglatlētikas sacensībās visvairāk godalgu - septiņas zelta, 12 sudraba un septiņas bronzas - iekrāja ASV sportisti.

Svētdien norisināsies Tokijas olimpisko spēļu noslēguma ceremonija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu