Pēc teju pusotra gada pārtraukuma Rīgas ostā piestājis kruīza kuģis (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kruīza kuģis "Artanija " Rīgas Pasažieru ostā.
Kruīza kuģis "Artanija " Rīgas Pasažieru ostā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Rīgas ostā šodien ienāks Vācijas tūrisma aģentūras un kruīzu kuģu operatora "Phoenix Reisen" kuģis "MV Artania", kas būs pirmais kruīza kuģis pēc teju pusotra gada pārtraukuma, ko izraisījusi globālā Covid-19 pandēmija, pavēstīja Rīgas brīvostas pārvaldes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Liene Ozola.

Viņa informēja, ka "MV Artania" ar aptuveni 560 pasažieriem uz klāja Rīgā ieradīsies no Tallinas ostas. Kuģis kruīza laikā apmeklē vairākas Baltijas jūras pilsētas, tostarp Kopenhāgenu, Stokholmu, Helsinkus, Tallinu, Gdaņsku un Ķīli un citas pilsētas.

Ozola uzsvēra, ka visi kuģa pasažieri ir pilnībā vakcinēti pret Covid-19.

Uz kuģa, kas jūras kruīzu sāka 30.jūlijā Brēmerhāfenē, atrodas pasažieri no astoņiem valstīm - visvairāk no Vācijas, bet arī no Austrijas, no Beļģijas, no Vācijas, no Itālijas, no Nīderlandes, no Šveices un no Čehijas.

Tāpat Ozola pastāstīja, ka, rūpējoties par drošības standartiem Covid-19 izplatības risku mazināšanai, kas ļautu pakāpeniski atsākt kruīza kuģu ienākšanu Rīgas ostā, Rīgas brīvostas pārvalde sadarbībā Latvijas Valsts robežsardzi, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu un Slimību profilakses un kontroles centru ir izstrādājusi "Vadības plānu Covid-19 vīrusa izplatības riska mazināšanai", kas turpmāk būs jāievēro visiem Rīgā ienākošajiem kruīza kuģiem.

Plāns paredz operatīvu informācijas apmaiņu, preventīvus pasākumus un visu iesaistīto pušu saskaņotu rīcības algoritmu standarta un dažādu riska līmeņu situācijās. Tas sagatavots, izpildot Ministru kabineta noteikumu nosacījumus un, balstoties uz Eiropas Savienības vadlīnijām par kruīza kuģu izmantošanu Covid-19 apstākļos. Tāpat plāns sagatavots, ņemot vērā starptautiskajā kruīzu pasažieru pārvadājumu un jūrniecības nozarē vadošo organizāciju un asociāciju rekomendācijas attiecībā uz drošu kruīzu pārvadājumu īstenošanu.

"Kopš Covid-19 globālās pandēmijas sākuma, kruīza industrija kopā ar pasaules vadošajām veselības organizācijām ir intensīvi strādājusi pie ilgtspējīga koncepta izstrādes, kas kruīza tūrismu padarītu par drošāko ceļošanas veidu arī no epidemioloģijas viedokļa," pauda Rīgas pasažieru ostas kruīza speciāliste Ilze Nelis.

Viņa uzsvēra, ka uz kruīza kuģiem ir nodrošinātas modernākās ventilācijas sistēmas, pastāvīga telpu un virsmu dezinfekcija, regulāra temperatūras mērīšana un pat laboratorijas Covid-19 testu veikšanai. "Pirms uzkāpšanas uz kuģa, gan apkalpei, gan pasažieriem ir jāuzrāda atbilstoši Covid-19 sertifikāti. Pasažieriem un apkalpes locekļiem, kuri nav pilnībā vakcinēti vai pārslimojuši Covid-19, ir obligāta regulāra testu veikšana, vismaz reizi nedēļā. Kruīza kuģi ir gatavi arī tādām situācijām, ja ir konstatēta saslimšana ar Covid-19 vai kādu citu infekciju: ir nodrošināts pietiekams daudzums kajīšu pašizolācijas un/vai karantīnas vajadzībām," skaidroja Nelis.

Kruīza kuģa "MV Artania" garums ir 231 metrs un platums 32 metri. Kuģa maksimālā ietilpība ir 1260 pasažieru un 537 apkalpes locekļi. Kuģa astoņi klāji ir aprīkoti ar 600 kabīnēm, peldbaseinu un kinoteātri.

Šosezon Rīgas ostā plānotas vēl vairākas kruīza kuģu vizītes, ja vien to pieļaus epidemioloģiskā situācija Eiropā.

Rīgas osta pēc pārkrauto kravu apmēra ir lielākā osta Latvijā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu