Asociācijas vadītāja: Mediķiem, kuri imitējuši vakcināciju un viltojuši sertifikātus, jāatņem ārstniecības sertifikāts (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Syda Productions/shutterstock.com

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska sacīja, ka mediķiem, kuri imitējuši vakcināciju pret Covid-19 un viltojuši vakcinācijas sertifikātus, būtu jāatņem ārstniecības personas sertifikāts, neļaujot viņiem turpināt darbu nozarē.

Valsts policijas (VP) priekšnieks Armands Ruks piektdien žurnālistiem atklāja, ka ir aizturētas personas, tostarp divas medicīnas māsas, kuras organizējušas vakcinācijas pret Covid-19 imitāciju vairākiem simtiem iedzīvotāju.

Informācija par sertifikātu viltošanu Kozlovskai gan nebija pavisam jauna, jo par šādiem nodarījumiem dzirdēts jau iepriekš. Turklāt asociācijas vadītāja jau pirms trīs nedēļām bija izteikusies par šo tematu, uzsverot, ka šādām lietām nevajadzētu notikt.

"Asociācijas valdes sēdē esam runājuši un secinājuši, ka tas ir noziedzīgs darījums - tas ir jāsoda, un tāda rīcība no mediķa puses nav pieļaujama," teica Kozlovska, paužot uzskatu, ka šiem mediķiem būtu jāaizliedz strādāt medicīnā un jāatņem sertifikāts.

Mediķe arī atklāja, ka viņas praksē ir bijuši divi šādi gadījumi, kad pacients ir prasījis ievadīt viltus datus par vakcināciju.

"Tāpēc arī mēs asociācijā esam zinoši par šādām situācijām, jo ik pa laikam kāds pacients atnāk un paprasa uztaisīt viltus sertifikātu," atklāja Kozlovska.

Viņas ieskatā, šādos gadījumos gan primāri nevajadzētu vērsties pret pacientu, bet drīzāk skaidrot, ka sertifikātu viltošana ir sodāma.

"Bieži šos cilvēkus vada bailes, taču visvairāk tie ir mīti - dažāda dezinformācija, uz kā pamata pacients ir pieņēmis šādu lēmumu," skaidro mediķe.

Lai novērstu šādus gadījumus, pēc Kozlovskas domām, būtu vairāk jānodarbojas ar sabiedrības informēšanu par vakcīnu drošumu un nepieciešamību. Tāpat sabiedrībai konstanti jānodrošina informatīvie materiāli un reklāmas. Tajā pašā laikā, kā atzīmē Kozlovska, nedrīkstētu aizmirst, ka ģimenes ārsts savam pacientam ir uzticības persona, un informācijai, ko sniedz ģimenes ārsts, pacients piešķir ticamību. Šobrīd pacienti nereti vēršas pie ģimenes ārstiem, lai saņemtu konsultācijas par vakcināciju pret Covid-19.

Līdz ar to, Kozlovskas ieskatā, būtu jāstiprina ģimenes ārstu prakses, piešķirot tām finansējumu un piemaksas tiem, kuri nodrošina vakcināciju vai apzina savus pacientus, veidojot vakcinējamo sarakstus.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide aģentūrai LETA atklāja, ka e-pastus ar informāciju par to, ka pacienti jautā pēc iespējas ievadīt viltus vakcinācijas datus e-veselībā, asociācija no biedriem saņēma jau pirms aptuveni diviem mēnešiem.

"Mēs aicinājām, lai šo ziņu nodod policijai, un kopš tās reizes neesam saņēmuši citas tādas ziņas. Ģimenes ārsti tad arī saņēma Nacionālā veselības dienesta e-pastu, kurā tiek skaidrots, ko darīt šādos gadījumos," sacīja Veide.

Asociācijas vadītāja uzsver, ka par šādiem gadījumiem vajadzētu ziņot policijai. Tāpat arī būtu vairāk jārunā par sekām datu viltošanas gadījumā un jāinformē sabiedrība par vakcināciju pret Covid-19.

Jau ziņots, ka Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde augusta sākumā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas brīdī par fiktīvas vakcinācijas veikšanu kādā vakcinācijas centrā aizturēja 1972., 1974., un 1976.gada dzimušas sievietes, tai skaitā arī medicīnas māsu, aģentūru LETA informēja VP.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka šīm sievietēm bija sadalītas lomas. Divas sievietes organizēja personu, kuras nevēlas vakcinētas, bet ir gatavas maksāt, lai saņemtu Covid-19 sertifikātu, meklēšanu, kā arī naudas pieprasīšanu un pieņemšanu. Savukārt vakcinācijas centra medmāsa imitēja vakcīnas injekciju personām, kuras bija samaksājušas par Covid-19 sertifikātu un ieradušās vakcinācijas vietā ar iepriekš sagatavotu zīmīti.

Prettiesiski saņemtie naudas līdzekļi tika sadalīti starp grupas dalībniekiem. Par fiktīvo vakcināciju katru reizi no personām tika pieprasīti un saņemti 200 eiro.

Pie aizturētajām tika veiktas kratīšanas, kā rezultātā izņemti naudas līdzekļi ap 10 000 eiro, kas, iespējams, iegūti nozieguma rezultātā, un citi izmeklēšanā svarīgi priekšmeti. Turklāt vienai aizturētajai ir izņemta un arestēta "Nissan" markas automašīna, kas, iespējams, ir iegādāta par noziedzīgo darbību rezultātā iegūtajiem līdzekļiem.

Visas trīs personas atzītas par aizdomās turētajām un tām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tai skaitā liegums strādāt Covid-19 vakcinācijas centros. Policijai ir pamats uzskatīt, ka minētajā kriminālprocesā, imitējot vakcināciju, faktiski neievadot vakcīnu, vismaz 200 personas ir ieguvušas Covid-19 sertifikātu par pirmās potes saņemšanu.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu