VIDEO ⟩ Aizmāršība jeb braukšana bez OCTA autovadītājam izmaksājusi vairāk nekā divus tūkstošus eiro (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: OlegRi/Shutterstock

Raimonds devies peļņā uz ārzemēm, kamēr ar viņa transportlīdzekli turpināja pārvietoties viņa draudzene. Šājā laikā automašīnai beigusies obligātā civiltiesiskā apdrošināšana (OCTA). Piemirstot to iegadāties, sakrājušies sodi vairāku tūkstošu apmērā, vēstī raidījums "Bez Tabu".

Autovadītājs nenoliedz, ka aizmāršība viņu neatbrīvo no atbildības, tomēr ir neizpratnē, kāpēc lēmumus par sodu piemērošanu apstrādā gausi un nosūta viņam kā īpašniekam ilgi pēc fotoradara fiksācijas.

Raimonds jau saņēmis septiņus lēmumus par soda piemērošanu, kopsummā par 2450 eiro. 

"Pagāja ilgs laiks – bez OCTA brauca no 9. februāra līdz 28. jūnijam.

Atcerējos par OCTA, kad bija jāveic apskate. Nopirku OCTA, izgāju apskati, bet pēc kādas nedēļas atsūtīja fotoradara sodu. Pārkāpums [braukšana bez OCTA] tika fiksēts pirms maija, pirms 37 dienām," norāda Raimonds.

Viņš interesējies Valsts policijā (VP), cik vēl lēmumus par sodu piemērošanu saņems, tomēr to likumsargi nav varējuši pateikt.

"Maksimālais laika limits, kurā sodus var izsūtīt ir gads kopš pārkāpuma izdarīšanas. Tātad, kā es saprotu, sodu var būt bezgalīgi daudz,"

spriež auto īpašnieks.

Viņš uzskata, ka likumsargi ar fotoradaru fiksēto pārkāpumu apstrādi un lēmumu sagatavošanu vilcinās, jo nosūta lēmumus ar pamatīgu laika nobīdi - laika posms no fotoradara fiksācijas līdz lēmuma izsūtīšanai Raimonda pārkāpumu gadījumā ieildzis līdz pat vairākiem mēnešiem.

"Sodam ir preventīvs mērķis atturēt no atkārotas likuma pārkāpšanas, bet kā to ir iespējams panākt, ja pirmo sodu atsūtīja pēc 37 dienām. Tajā laikā sodus var uzkrāt bezgalīgi daudz.

Ja par pārkāpumu paziņotu nākamajā dienā, protams, polisi būtu nopircis, jo tā maksā tikai 15 eiro uz trim mēnešiem. Tā ir nevis cilvēku atturēšana no likuma pārkāpšanas, bet gan naudas iekasēšana!" norāda vīrietis.

"Mēs strādājam kapacitātes robežās, ņemot vērā pārkāpumu skaitu. Apstrādes process ir īpatnējs, jāveic vairākas pārbaudes,

tiek pielietotas vairākas metodes. Kad pārkāpumu fiksē, tas nonāk pārkāpumu uzskaites krātuvē, vēlāk darbinieki apstrādā failus, pēc tam failus nodod pēc piekritības citiem lēmumu sagatavošanai un nosūtīšanai," tā Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Juris Jančevskis.

Policija atgādina, ka sodus saņēmušie var pārsūdzēt lēmumus, ko Raimonds jau izdarījis, cerot uz sev pozitīviem atkārtotajiem lēmumiem.

Video: Raidījuma "Bez Tabu" sižets

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu