Lietuvas pieredze. Miermīlīga akcija, kas eskalējas masu nekārtībās ar "akmeņu lietu" un asaru gāzi (15)

Protests Viļņā. Foto: AP/Scanpix
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

10. augustā Lietuvas galvaspilsētā Viļņā norisinājās protesta akcija pret valdības plānotajiem ierobežojumiem. Tā pārauga masu nekārtībās. Dienas laikā pulcējušies vairāk nekā četri tūkstoši cilvēku, veltot Lietuvas Seima pārstāvjiem neglaimojošas frāzes, "akmeņu lietu" policijas virzienā. Vai trešdienas vakars pie prezidenta pils Rīgā varētu izvērsties līdzīgi?

"Organizētāji norādīja, ka protesta akcija pie Seima ēkas būs miermīlīga. Tomēr cilvēku pulcēšanās ievirzījās citās sliedēs.

Skatuve bija uzstādīta blakus parlamenta ēkai un deputātus protestētāji sāka saukt par fašistiem, neliešiem un zagļiem, kā arī dažādos citos vārdos,"

portālam "Apollo.lv" stāsta "Siena" pētnieciskā žurnāliste Migle Krancevičiūte.

Viņa norāda, ka uz skatuves kāpuši vairāki nepopulāri politiķi un cilvēki ar kriminālu pagātni, piemēram, Aļģirds Peleckis, kurš pabijis sešus gadus cietumā, jo spiegojis Krievijas labā. Tāpat pūli uzrunājuši citi cilvēki, kas ir pret vakcināciju pret Covid-19, dēvētie antivakseri un propogandisti. 

Žurnālisti, kas protesta laikā centās strādāt, tikuši grūstīti, uz viņiem kliedza, un viņi tika raidīti prom. Krancevičiūte uzsver, ka bija jūtams liels naids pret valsti.

Aptuveni pulksten piecos pūlis virzījās tuvāk Seima ēkai, bloķēja visas izejas un sauca "Seims ārā". Deputāti, kas iznāca no ēkas, tika iebiedēti. Policija ieteica viņiem nedoties ārpus ēkas.

"Cilvēki nenomierinājās, viņi kļuva aizvien agresīvāki. Policijai nācās izsaukt papildspēkus. Kārtības sargi tika nomētāti ar akmeņiem un viņiem meta pat ar karogiem.

Notika nekārtības, kā rezultātā viens no virsniekiem guva galvas traumas un salauza kāju," stāsta žurnāliste. Kārtības uzturētāji cieta "akmeņu lietus" laikā, viņiem tika salauztas rokas un kājas.

Jau vēstīts, ka pēc policijas sniegtajām ziņām, aizturētās tās personas, kas pārkāpušas sabiedrisko kārtību, uzbrukuši policistiem. Kopā aizturētas 26 cilvēki.

"Viņi visi izmantoja nelikumīgas metodes, bojāja policijas transportlīdzekļus, radīja policistiem fiziskas sāpes, kā arī apmētāja ar akmeņiem neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnu,"

teica Viļņas apriņķa galvenā policijas komisariāta priekšnieks Sauļus Gags.

Protestētāju izklīdināšanu policija pabeigusi divos naktī, kad policisti ar vairogiem lēnām virzījušies uz priekšu un izmantojuši asaru gāzi.

Jau ziņots, ka pie Lietuvas Seima ēkas sarīkotā protesta akcija pret valdības plāniem noteikt ierobežojumus cilvēkiem, kuri nav vakcinējušies pret Covid-19 vai testējušies, otrdienas vakarā izvērtās sadursmēs - policija laida darbā asaru gāzi un pret dažiem mītiņotājiem lietoja spēku, savukārt daži protestētāji policistiem meta ar ūdens pudelēm un akmeņiem.

Protesti Lietuvā.
Protesti Lietuvā. Foto: TT NYHETSBYRÅN/Scanpix

Protesta akciju var iedalīt divās daļās

Lietuvas policijas ģenerālkomisārs Renats Požēla otrdienas vakarā skaidroja, ka protesta akciju var iedalīt divās daļās - līdz plkst. 17 tai bijusi dota atļauja, taču daļa cilvēku nav izklīduši arī pēc tam un sākuši aktīvi darboties, lai bloķētu cilvēku un automašīnu kustību, tādēļ nolemts sākt policijas operāciju.

Kā sociālajā tīklā "Facebook" rakstījusi iekšlietu ministre Agne Bilotaite, notiekošais pārkāpj jebkādas mierīgā pilsoniskā akcijā pieļaujamās robežas.

Vai līdzīgs scenārijs gaidāms trešdienas vakarā pie prezidenta pils?

Jau ziņots, ka pašlaik ir aktuāli divi jauni piketu pieteikumi 18. augusta pasākumam pret vakcinēšanos pret Covid-19 pie Rīga prezidenta pils.

Vienlaikus saņemts iesniegums no iepriekš atsauktā protesta pasākuma pieticēja, ka pasākums tiks rīkots.

Abi pieteikumi nodoti izvērtēšanai tiesībsargājošajām iestādēm.

Valsts policijas (VP) pārstāve Gita Gžibovska sacīja, ka VP un citu tiesībsargājošo institūciju rīcībā esošā informācija liecina, ka 18. augustā personas, kurām aizliegts rīkot piketu, plāno to darīt nesankcionēti.

VP aicina iedzīvotājus neļauties atsevišķu aktīvistu provokācijām un nedoties uz šo piketu. VP saskata šajā nesankcionētajā pasākumā augstu vardarbības eskalācijas riska iespēju un par to brīdina iedzīvotājus. Policija aicina arī pasākuma organizatorus atteikties no cilvēku pulcināšanas.

Konstatējot, ka tiek pārkāpti epidemioloģiskie drošības noteikumi vai tiek izdarīti citi pārkāpumi, policija būs gatava operatīvi reaģēt notikuma vietā. Turklāt pārkāpumi tiks fiksēti ar tehniskajiem līdzekļiem, un pārkāpējiem tiks piemēroti bargi sodi.

Likumsargi atgādina, ka gadījumā, ja nesankcionētais pikets notiks, un radīsies situācijas eskalācija, tiks vērtēta tā iniciatora atbildība. Tāpēc VP vēršas pie pasākuma iniciatora, brīdinot nepulcināt uz to iedzīvotājus.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu