VIDEO ⟩ Vairāki sēņotāji un ogotāji apmaldījušies mežā. VUGD skaidro, kā labāk rīkoties šādās situācijās (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Juliane Liebermann/Unsplash

Bieži mēdz gadīties, ka, dodoties mežā, sēņotāji un ogotāji aizraujas lasot meža veltes un apmaldas. Cilvēki arī nezina, kā rīkoties šādās situācijās, vēstī raidījums "Degpunktā".

Ceturtdien, 19. augustā, septiņi cilvēki nezināja, kā atrast izeju no meža masīva. Viens no sēņotājiem apmaldījās Indrānu pagastā. Trīs citi dabas veltes meklēja Kuldīgas pusē, bet Tukuma novadā cita trīs cilvēku kompānija attapās strupceļā Zemītes pagastā. Ugunsdzēsēji izstrādājuši ieteikumus, kā no šādām situācijām izvairīties.

"Visbiežāk šādos gadījumos cilvēks uztraucas, sāk staigāt pa apli. Viņam šķiet, kā tautā saka, piemeties ir vadātājs un nespēj atrast jau noteiktu virzienu, lai izkļūtu no meža un vairs nesaprot, kur atrodas. Turklāt iztērē spēkus.

Primāri ir jānomierinās, jāpaliek uz vietas, jāpadzeras ūdeni. Jo tā situācija varētu nebūt tik traka kā sākotnēji šķiet,"

norāda VUGD pārstāve Agrita Vītola. 

"Jāmēģina saprast, kur ir bijis virziens, kur cilvēks pats ir gājis, jāmēģina iet taisnā virzienā, jāskatās uz priekšu, jāpievērš uzmanība objektiem, piemēram, ievērojiet kādu koku, aizejiet līdz šim kokam un tad ejiet līdz nākamajam, bet taisnā virzienā.

Tādā veidā ir iespējams virzīties taisni un tad jau, protams, iespējams uznāksiet uz kādas takas, pie kāda objekta, kam esat gājis garām un tas jums palīdzēs saprast, kur jūs atrodaties. Tādēļ ir jāpievērš uzmanība objektiem, kam jūs paejiet garām."

Gadījumā, ja nekādi neizdodas tikt uz pareizās takas, jāzvana dienestam pa tālruni 112.

Video: Raidījuma "Degpunktā" sižets

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu