Incidenta dēļ uz laiku aizliedz Brensona lidojumus kosmosā (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ričards Brensons.
Ričards Brensons. Foto: X03635/SCANPIX

ASV Federālā aviācijas pārvalde aizliedza miljardiera Ričarda Brensona uzņēmuma "Virgin Galactic" kosmosa kuģa lidojumus uz laiku.

Tie aizliegti, kamēr notiek izmeklēšana par pēdējā lidojuma laikā jūlijā notikušo incidentu, kad pacelšanās laikā kosmosa kuģis novirzījās no kursa.

Šajā lidojumā kā pasažieris piedalījās arī Brensons, kurš pirmo reizi devās kosmosā.

""Virgin Galactic" nedrīkst veikt lidojumus ar [kosmosa] kuģi "SpaceShipTwo", līdz Federālā aviācijas pārvalde būs apstiprinājusi negadījuma izmeklēšanas ziņojumu vai konstatējusi, ka problēmas saistībā ar šo incidentu neietekmē sabiedrības drošību," teikts Federālās aviācijas pārvaldes paziņojumā.

Uzmanību incidentam pievērsusi publikācija žurnālā "The New Yorker", kurā teikts, ka 11.jūlijā pēc pacelšanās no kosmodroma "Spaceport America" Ņūmeksikas štatā gaismas indikators brīdinājis par nepietiekami stāvu kāpumu. Žurnālā sacīts, ka atbilstoši "Virgin Galactic" noteikumiem pacelšanās bija jāpārtrauc un jāatgroežas uz Zemes, tomēr piloti pacelšanos turpinājuši, kursu koriģējot.

Bez šīs korekcijas kosmosa kuģis nevarētu nolaisties uz Zemes paredzētajā vietā.

Reaģējot uz publikāciju, "Virgin Galactic" norādīja, ka kurss mainījies negaidīta spēcīga vēja dēl, taču piloti veikuši nepieciešamās darbības, lai turpinātu lidojumu, un ka nav bijusi apdraudēta ne pasažieru, ne uz Zemes esošo cilvēku drošība.

Pirms Federālās aviācijas pārvaldes paziņojuma "Virgin Galactic" informēja, ka septembra beigās vai oktobra sākumā plāno "SpaceShipTwo" lidojumu, ar kuru kosmosā dotos divi Itālijas pētnieki.;

"Virgin Galactic" piedāvā no nākamā gada otrās puses doties kosmosa lidojumos par samaksu. Biļetes šiem lidojumiem jau vairākus gadu uz priekšu rezervējuši apmērm 600 cilvēku. Iepriekš biļetes cena bija 250 000 ASV dolāru, taču augustā tā pieauga līdz 450 000 dolāru.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu