Endokrinoloģes skaidro, kā vakcinācija pret Covid-19 ietekmē cukura diabēta pacientus (14)

Foto: Africa Studio/Shutterstock.com
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

2.septembrī norisinājās tiešsaistes sarunu cikla par vakcināciju pret Covid-19 tiešraide. Šoreiz tēma bija par vakcināciju pret Covid-19 un cukura diabētu. Uz uzdotajiem jautājumiem atbildēja LU Medicīniskās pēcdiploma izglītības institūta endokrinoloģe Kristīne Ducena un Latvijas Diabēta federācijas prezidente, endokrinoloģe, diabetoloģe Indra Štelmane. Portāls "Apollo.lv" piedāvā šīs sarunas apkopojumu.

Vakcinācijas projekta nodaļa sadarbībā ar Veselības ministriju turpina tiešsaistes sarunu ciklu par vakcināciju pret Covid-19, lai sniegtu iedzīvotājiem atbildes uz visbiežāk uzdotajiem jautājumiem.

- Vai diabēta gadījumā ir kāds iemesls nevakcinēties, vai tieši otrādi - nostāties pirmajiem rindā, lai vakcinētos?

"Diabēta gadījumā ir ļoti svarīgi vakcinēties, jo faktiski ir pierādīts, ja pacientam ir cukura diabēts, tad ir daudz lielāks risks saslimt smagā formā. Nevakcinēšanās palielina nāves risku tāpēc, ka diabēts jau ir hronisks iekaisums. Visiem pacientiem jau ar otrā tipa diabētu ir hroniski paaugstināti iekaisuma rādītāji.

Otrā tipa diabēts ļoti bieži saistās ar citām smagām slimībām. Faktiski, ja mēs runājam par smagu formu, tad tā ir hospitalizācija, ārstēšanās intensīvās terapijas nodaļā un vajadzība pēc skābekļa," komentē LU Medicīniskās pēcdiploma izglītības institūta endokrinoloģe Kristīne Ducena.

- Vai nepieciešams vērsties pie endokrinologa pirms vakcinācijas, vai arī būs pietiekami ar ģimenes ārsta apmeklējumu?

"Arī paaugstināts cukura līmenis asinīs var būt tas, kas veicina saslimšanu ar šo infekciju. Savlaicīga vakcinēšanās ir ļoti būtiska. Es domāju, ka šeit pat pietiktu ar ģimenes ārsta konsultāciju, lai novērtētu, ka nav kāds īpašs gadījums. Visiem tiem, kuriem ir pirmā vai otrā tipa diabēts, vajadzētu savlaicīgi vakcinēties," savā viedoklī dalās Latvijas Diabēta federācijas prezidente, endokrinoloģe, diabetoloģe Indra Štelmane.

"Sākotnēji pētījumos no Ķīnas un Amerikas netika izdalīti pirmā un otrā tipa diabēta pacienti. Pēdējās publikācijas rāda, ka pirmā tipa diabēta pacientiem ir augstāks risks saslimt ar smagu formu un arī nāves risks, īpaši vēl tiem pacientiem kam diabēts ir ilgstoši, jo viņiem ir izmainīta nieru funkcionētspēja.

Jo zemāka nieru funkcija, jo vairāk palielinās mirstības risks. Jebkura infekcija un hospitalizācija izraisa tā saukto stresa hiperglikēmiju.

Runājot par pašu vakcināciju un par to, vai var būt kādas blaknes, tad blaknes var būt. Sievietēm veidojas spēcīgāka imūnās darbības reakcija, jo tā ir saistīta ar X hromosomu skaitu, un X hromosoma tieši ir tā, kas satur virkni gēnus, kas nosaka imūno atbildi, un tādēļ arī varbūt tieši sievietēm ir izteiktākas blaknes, spēcīgāka reakcija pret vīrusa aizsardzību.

Vīriešiem šī aizsardzība ir vājāka un arī interesanti, ka vecāka gadu gājuma vīriešiem imūnsistēmas aizsardzība samazinās, savukārt, sievietēm līdz menopauzei hormons estradiols nodrošina to, ka tiek veicināta imūnās sistēmas aizsardzība pret vīrusiem.

Tātad vīriešiem, jo sevišķi gados, ir lielāks risks saslimt nekā sievietēm. To arī vajadzētu ņemt vērā," papildina Kristīne Ducena.

- Cilvēkam ir pirmā tipa diabēts. Ja šī persona saslimst ar Covid-19, vai tas var ietekmēt diabēta attīstību?

"Patiesībā jebkura tipa blakus slimība, īpaši, ja tā ir infekcijas slimība, pasliktina diabēta gaitu. Jāņem vērā, ka jebkura diabēta pasliktināšanās pastiprina arī infekcijas slimības izraisītos simptomus un gaitu," komentē Štelmane.

- Konkrētam pacientam ir otrā tipa diabēts, pacients lieto vairākus medikamentus. Vai Covid-19 vakcīna varētu kļūt par nevajadzīgu sastāvdaļu ikdienā, ja pacients lieto vairākus medikamentus savā ikdienā?

"Pati vakcīna kā tāda noteikti negatīvi neietekmēs veselību, ja tiek lietoti medikamenti. Vakcīna ir ieteicama un nav datu par negatīvu mijiedarbību. Mēs iesakām vakcinēties, jo īpaši pacientiem, kam ir paredzēta kāda plānveida operācija, jo tagad nekur slimnīcā nav iespējama izmeklēšana.

Turklāt operācija bez vakcinēšanās nav iespējama. Ja pacients nāk plānveidā uz stacionāru, tad bez vakcinācijas nemaz nav iespējas iestāties stacionārā un veikt šo operāciju," komentē Kristīne Ducena.

- Cilvēki, kuriem ir diabēts, ir piesardzīgi, jo jau tagad ir hroniski slimi. Dažiem, kuri ir smagi slimi, ir pastiprināta piesardzība pret Covid-19 vakcīnu. Kur šeit ir domāšanas kļūda?

"Es esmu pārsteigta, mani patiešām izbrīna cilvēku attieksme pret šo vakcīnu. Ja mēs paskatāmies vēsturē, tad vakcīnas cilvēkus ir izglābušas no daudzām slimībām, un arī šī vakcīna spēj pasargāt sabiedrību kopumā no smagām saslimšanas sekām.

Drīzāk es pieļauju, ka problēma ir tāda, ka mēs esam piesardzīgi uz visu jauno. Mēs varbūt pat esam psiholoģiski nesagatavoti šim visam, lai gan ekspertu padomi ir pieejami un tie tiek regulāri publicēti presē un medijos, tomēr pastāv arī nepārbaudītas informācijas plūsma.

Mēs cenšamies diabēta pacientus vairāk informēt par vakcīnas nepieciešamību gan savos sociālajos medijos, gan arī diabēta žurnālā "Saule", kur mēs esam stāstījuši gan par vakcīnām, gan par vakcināciju un pirmajiem Covid simptomiem. Šis žurnāls ir pieejams drukātā veidā un arī mūsu mājaslapā diabets.lv," komentē Indra Štelmane.

- Kura ir tā vieta, kur ārpus šīs sarunas var meklēt papildus rakstisku informāciju?

"Žurnāls "Saule" (diabets.lv) pieejami visi žurnāla izdevumi. Žurnālu var saņemt arī visās diabēta biedrībās, kuras ir Latvijas novados," komentē Indra Štelmane.

- Atsevišķiem īpaši jūtīgiem pacientiem tuvākajās dienās var tikt piedāvāta vakcīnas trešā deva. Vai tiem, kuriem ir divas vakcinācijas devas, ir kaut kur jāpiesakās saņemt šo trešo devu, ņemot vērā, ka saslimšanas vilnis turpina paaugstināties? Vai varētu teikt, ka šādi cilvēki ir vairāk pasargājami, un trešā deva ir tas pareizais veids, kā domāt par diabēta pacientiem?

"Par to noteikti tiks valstiski nolemts. Taču, kas attiecās uz diabēta pacientiem, tad mūsu pirmais uzdevums ir tos, kas vēl nav vakcinējušies savakcinēt. Tas būtu mūsu primārais uzdevums, tas, ka diabēta kontrole ir laba, nenozīmē, ka pacientam nebūs smagas Covid-19 formas," apgalvo Indra Štelmane.

- Vai saslimšana ar Covid-19 var veicināt saslimšanu arī ar citām slimībām, piemēram, izsaukt diabētu, ja tas cilvēka organismā jau ir snaudis? Jo ir dzirdēts, ka arī citām hroniskām slimībām pēc Covid-19 izslimošanas ir tieksme ātrāk attīstīties, jaunākiem cilvēkiem saskarties ar hroniskām slimībām, kas parasti ir vecāka gadu gājuma cilvēkiem.

"Protams, to veicina gan šī stresa hiperglikēmija, gan šī hroniskā iekaisuma vide un, protams, ari vecums. Visas hroniskās slimības kombinējas un arī imūnās sistēmas spējas pret vīrusiem krīt. Risks ir ļoti liels," komentē Kristīne Ducena.

- Vai ir kāda loģika tajā, kādēļ bērniem labāk būtu vakcinēties ar konkrēta ražotāja Covid-19 vakcīnu?

"Netiek ieteikta kāda konkrēta vakcīna pacientiem ar cukura diabētu, cilvēkam nevajadzētu bažīties, ka viņš nesaņems sev piemērotu vakcīnu. Ir pierādīts, ka visas vakcīnas ir piemērotas pacientiem ar cukura diabētu, visas vakcīnas ir pārbaudītas un reģistrētas," uzsver Indra Štelmane

- Ja cilvēkam ir diabēts, vai ir īpaši jāizvērtē pēc cik ilga laika pēc saslimšanas ar Covid-19 saņemt šo pirmo poti?

"Ja persona ir pārslimojusi Covid-19, tad ir jāņem vērā tie paši nosacījumi, kuri ir jebkuram sabiedrības loceklim, ja tas pārslimojis Covid," tā atbild Indra Štelmane.

"Visiem pacientiem, kuri ir pārslimojuši ir nepieciešama vakcinācija. Vakcīna ir pareizā izvēle un arī pareizais ceļš dažādu pārdzīvojumu novēršanai, ģimenes labklājībai un sabiedrībai kopumā," komentē Indra Štelmane.

- Vai jaunietis, kuram ir 12 gadu var doties vakcinēties, gadījumā, ja ir saslimis ar cukuru diabētu?

"Tie vecāki, kuri liedz savam bērnam vakcinēties, patiesībā, tikai apdraud savu bērnu. Es ceru, ka klausītāju lokā ir arī šādi vecāki, kuri varbūt pārdomās savu iepriekšējo viedokli. Ja arī ģimenē kāds saslimst ar Covid-19 infekciju, tad tas ir liels risks, ka saslims arī pārējie ģimenes locekļi," stāsta Indra Štelmane.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu