Iedzīvotāji protestē pret jauno serbu pareizticīgās baznīcas Melnkalnē vadītāju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Protesti Melnkalnē.
Protesti Melnkalnē. Foto: Reuters/ScanPix

Svētdien, 5. septembrī, Melnkalnes policija izklīdinājusi simtiem protestētāju, kas atradās vēsturiskajā pilsētā Cetiņē, lai neļautu serbu pareizticīgās baznīcas Melnkalnē jaunā vadītāja inaugurāciju.

Policija pielietoja asaru gāzi pret protestētājiem, kas sapulcējās Cetiņes galvenajā laukumā, aptuveni 100 metrus no 15. gadsimta klostera, kur vēlāk šodien paredzēta Melnkalnes metropolīta Joanikija inaugurācija.

Šī ceremonija ir saasinājusi etnisko spriedzi Melnkalnē, kas pēc 2006. gada referenduma izstājās no savienības ar Serbiju. Taču trešdaļa Melnkalnes iedzīvotāju pašidentificējas kā serbi, un serbu pareizticīgā baznīca, kuras centrs atrodas Belgradā, ir lielākā reliģiskā konfesija Melnkalnē.

Kritiķi pārmet serbu pareizticīgajai baznīcai kalpošanu Belgradas interesēm, un Melnkalnes valdībai, kas nāca pie varas 2020. gadā, oponenti pārmet pārāk ciešas saites ar baznīcu.

Protestētāji, kas vēlējās nepieļaut metropolīta inaugurāciju, sestdien izveidoja uz ceļa barikādes, lai nobloķētu piekļuvi Cetiņei.

Protestētāji skandēja "Šī nav Serbija!" un "Ilgu mūžu Melnkalnei!".

Daudzi protestētāji arī nakti pavadīja pie barikādēm, sildoties pie ugunskuriem, novēroja ziņu aģentūras AFP žurnālists.

Protestētāji cerēja novērst serbu pareizticīgās baznīcas līderu ierašanos klosterī, kas ir serbu pareizticīgās baznīcas sēdeklis Melnkalnē. Taču Joanikijs un serbu pareizticīgās baznīcas patriarhs Porfirijs ieradās klosterī svētdienas vakarā ar helikopteru.

Protestētājus atbalsta Melnkalnes prezidenta Milo Džukanoviča pārstāvētā prorietumnieciskā Demokrātiskā sociālistu partija (DPS).

Džukanovičs centies ierobežot serbu pareizticīgās baznīcas ietekmi Melnkalnē un izveidot neatkarīgu pareizticīgo baznīcu.

Taču parlamenta vēlēšanās 2020. gada augustā DPS pirmo reizi 30 gadu laikā zaudēja opozīcijai, kuru vada serbu pareizticīgās baznīcas sabiedrotie.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu