Pie Ilmāra Rimšēviča atrod mirušā liecinieka Igora Buimistera grozīto liecību melnrakstu (30)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilmārs Rimšēvičs.
Ilmārs Rimšēvičs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Kādreizējo centrālas bankas vadītāju Rimšēviču apsūdz par kukuļu, tai skaitā apmaksāta atpūtas brauciena pieņemšanu. Viens no centrālajiem lieciniekiem gada sākumā mainīja savas liecības pret Rimšēviču, bet otrs liecinieks Buimisters pirms divām nedēļām miris pāragrā nāvē. KNAB sācis kriminālizmeklēšanu par liecinieka ietekmēšanu, informē raidījums "Nekā personīga".

Igors Buimisters mira 19.augustā Latvijas Infektoloģijas centrā. Eksbaņķiera dzīve aprāvās 56 gadu vecumā. Viņa nāve satraukusi daudzus, jo Buimisters bija svarīgs liecinieks prāvā pret bijušo Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču.

Rimšēviču KNAB aizturēja pirms trim gadiem un apsūdzībām bija grūti noticēt. Savulaik ietekmīgais un valdības lēmumos klāt stāvošais Rimšēvičs pieņēmis kukuļus apmaiņā pret palīdzību uz austrumu klientiem orientētajai un nepatikšanās nonākušajai Trasta komercbankai.

Kukuļi vēlāk atmazgāti ar uzņēmēja Māra Martinsona starpniecību, ko apliecinot arī Rimšēviča un Martinsona pirtī slepus ierakstītās sarunas.

Apsūdzības puse uzskata, Rimšēvičs iesaistījies informācijas nodošanā starp banku un tās uzraugiem Finanšu un kapitāla tirgus komisiju.

Liecības par senajiem notikumiem apmaiņā pret atbrīvošanu no soda piekrita uzrakstīt Trasta komercbankas valdes loceklis Viktors Ziemelis un tās īpašnieks Igors Buimisters. Lieta jau bija tiesā, kad savas liecības grozīja Ziemelis. Viņa pašrocīgi rakstītajā šī gada sākumā noplūdušajā vēstulē norādīts, ka viņš ticis piespiests atzīties noziegumā, kuru nav izdarījis. Un nekādus kukuļus Rimšēvičam viņš neesot devis. Ziemelis pats šo nav komentējis, jo dzīvo Apvienotajos Arābu Emirātos, Dubaijā.

Otrs centrālais Rimšēviča lietas liecinieks Igors Buimisters redzams fotogrāfijās kopā ar Rimšēviču makšķerējot un medījot Kamčatkā. Fotogrāfiju autentiskumu bijušais Latvijas bankas prezidents vairs nenoliedz. Kamčatkā bija arī personas no Krievijas militāri rūpnieciskā kompleksa, finanšu un biznesa sfēras. Buimistera juridiskā konsultante Liene Zamaslova-Kazikova intervijā laikrakstam "Dienai" uzsvera, ka brauciena mērķis bijis Krievijas naudas apjoma palielināšana Latvijas bankās un biznesa vidē. Un kopīgā lašu zvejā visdrīzāk dibināti privāti kontakti, lai savulaik panāktu nepieciešamo naudas plūsmas novirzīšanu uz Eiropas valstīm.

Par šī brauciena norisi un mērķi divi fotogrāfijās redzamie dalībnieki no Latvijas nekad vairs neliecinās - pāragri no dzīves pirms četriem gadiem aizgāja Olainfarm īpašnieks Valērijs Maligins, bet pirms divām nedēļām - Buimisters.

“Nekā personīga” zināms, ka šovasar Buimisters ziņojis KNAB, ka kāds cenšas panākt viņa iepriekš sniegto liecību maiņu. Korupcijas apkarotāji Buimisteru aprīkoja ar ieraksta iekārtām un tālākās darbības jau notikušas izmeklēšanas interesēs. Piedāvājuma izteicējs bijis mazpazīstams uzņēmējs Uģis Tabors. Par viņu presē atrodamas skopas ziņas, iepriekš nodarbojies ar investīciju projektiem, kā pamatā bijuši darījumi ar nekustamajiem īpašumiem, kuri ieķīlāti bankās.

Tabors savulaik dāsni ziedojis vienam no daudzajiem Aināra Šlesera politiskajiem dibinājumiem Latvijas Pirmajai partijai. Šobrīd Tabors nevada un viņam arī nepieder neviens uzņēmums Latvijā.

Neoficiālas ziņas liecina, ka liecinieka ietekmēšanas lietā iesaistīts arī Tabora dēls. Viņš palīdzējis tulkot Buimistera it kā jauno liecību tekstu no latviešu uz eksbaņķiera plašāk lietoto krievu valodu.

Liecībām bija jābūt nostiprinātām pie notāra un jau bija pieteikta tikšanās, kad Buimisteru negaidīti ielika slimnīcā.

Vasarā sākto krimināllietu par liecinieka ietekmēšanu, KNAB plāno jau šogad virzīt uz prokuratūru. Rimšēvičs, Tabors un uzņēmēja dēls šajā lietā ir personas, pret kurām sākts kriminālprocess.

Rimšēviča korupcijas prāvas nākamais tiesas sēdes datums nav zināms, kamēr Eiropas savienības tiesa nav pieņēmusi gala verdiktu par Rimšēviča imunitāti.

Komentāri (30)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu