Saeima noraida likumprojektu, kas paredzēja atcelt "diskriminējošās" normas Covid-19 ierobežojumu regulējumā (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas sēde. Ilustratīvs attēls.
Saeimas sēde. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Saeimas vairākums šodien lēma noraidīt opozīcijas izstrādāto lēmumprojektu, kas paredzēja uzdot Ministru kabinetam atcelt "diskriminējošās un nesamērīgās" normas Covid-19 ierobežojumu regulējumā.

Lēmumprojektu parlamentā iesniedza deputāti Jūlija Stepaņenko (LPV), Māris Možvillo (PCL), Ramona Petraviča (PCL), Ralfs Nemiro, Kaspars Ģirģens (R), Evija Papule (R), Ļubova Švecova, Edgars Tavars (ZZS), Karina Sprūde (LuK) un Ēriks Pucens (R).

Lēmumprojektā opozīcijas pārstāvji norādījuši, ka Ministru kabinets, izmantojot savas pilnvaras, kuras ar Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumu tam piešķīra Saeima, ir radījis tādas normas, par kuru samērīgumu personu tiesību ierobežošanā var rasties pamatotas šaubas.

Tāpat minēts, ka atsevišķu ierobežojumu ieviešana skaistumkopšanas un labsajūtas pakalpojumu sniedzējiem un pakalpojumu saņēmējiem var radīt lielāku kaitējumu ekonomikai, nekā šādu normu neesamība. Tajā arī teikts, ka atsevišķu prasību ieviešana attiecībā uz izglītības procesa organizēšanu rada Eiropas Cilvēktiesību konvencijā un Satversmē noteikto cilvēka pamattiesību pārkāpuma riskus.

Vēl opozīcijas pārstāvji norādīja, ka atsevišķu prasību ieviešana augstskolu un koledžu studiju programmu apguvē un īstenošanā rada pretrunas ar Darba likumā noteikto diskriminācijas aizliegumu un nesamērīgi, un nepamatoti ierobežo personas tiesības apgūt studiju programmas un iegūt profesiju.

Tāpēc deputāti rosināja uzdot valdībai divu darba dienu laikā no lēmuma spēkā stāšanās brīža atcelt "diskriminējošus ierobežojumus un prasības" skaistumkopšanas un labsajūtas pakalpojumu sniedzējiem un saņēmējiem, atsakoties no prasības pēc sadarbspējīga sertifikāta.

Vienlaikus opozīcijas pārstāvji vēlējās, lai Ministru kabinets atceļ obligāto prasību par izglītojamo testēšanu, kā arī mutes un deguna aizsega lietošanu mācību laikā. Deputāti arī rosināja atcelt prasību par pienākumu augstskolu un koledžu studiju programmas īstenošanā un apguvē iesaistītām personām klātienē piedalīties tikai ar sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu no 10.oktobra. Viņi vēlējās arī noteikt, ka studējošo Covid-19 laboratoriska testēšana veicama par valsts budžeta līdzekļiem.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu