Klātienes studijas tikai ar Covid-19 sertifikātu nav cilvēktiesību pārkāpums (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Firmbee.com/Unsplash

Klātienes studijas tikai ar Covid-19 sertifikātu nav cilvēktiesību pārkāpums un atbilst Satversmei, secinājis tiesībsargs Juris Jansons, vēstī "Dienas ziņas".

Tiesībsargs norādīja, ka ir saņēmis vairāku iedzīvotāju iesniegumus par jauno kārtību klātienes studijām jaunajā mācību gadā. Iesniedzēji uzskata, ka kārtība, kurā ar 11. oktobri studijas varēs turpināt tikai studenti ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, ir diskriminējoša attiecībā pret nevakcinētiem studentiem.

Tomēr šis ierobežojums nepārkāpj Satvermi. Pārbaudot to, vai noteiktajam ierobežojumam ir leģitīms mērķis, tiesībsargs skaidroja – ir secināms, ka lēmums par studiju procesa primāru organizēšanu klātienē, tai skaitā to pieejamību klātienē tikai vakcinētām, Covid-19 pārslimojušām, bet līdz šī gada 10. oktobrim arī testētām personām, un tādēļ to nodrošināšanu attālinātā režīmā tikai izņēmuma gadījumos, ir pamatots ar nepieciešamību nodrošināt epidemioloģiski droša pakalpojuma sniegšanu jeb sabiedrības veselības drošības apsvērumu.

Šobrīd pasaulē vienīgie pieejamie līdzekļi iespējami epidemioloģiski drošas vides panākšanā ir vai nu vakcinācija vai pārslimošana, tad augstskolu izvēles iespējas ir tikpat ierobežotas, lai nodrošinātu drošu studiju procesu, norādīja tiesībsargs.

Augstskolu pienākums ir nodrošināt studiju programmas apguvi pilnībā un līdz ar to arī kvalitatīvu izglītības norises procesu. Savukārt, tā kā par tādu pamatā ir atzīstama studiju procesa norise un apguve klātienē un ir nepieciešams ievērot samērību ar vairākuma interesēm, bet valsts nevar pieļaut atsevišķu indivīdu subjektīvās intereses stādīt augstāk par valsts un sabiedrības vairākuma interesēm.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu