Jaunnedēļ, visticamāk, uzsāks potēšanu pret Covid-19 ar papildu devu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Potēšana pret Covid-19 ar papildu jeb tā saucamo trešo devu, visticamāk, sāks nākamnedēļ, informē Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļā.

Nodaļā šobrīd nesniedz papildu informāciju, norādot, ka tā gaidāma nākamās nedēļas sākumā.

Valdība otrdien pēc garām diskusijām pieņēma lēmumu ar vakcīnas pret Covid-19 papildu devu sākt potēt imūnsupresijas pacientus jeb personas ar būtiski novājinātu imūno sistēmu. Šāds lēmums saskan ar Imunizācijas valsts padomes (IVP) sniegto rekomendāciju, kas atbilst arī Eiropas Slimību kontroles un profilakses centra paustajam, kā arī citu zāļu un vakcīnu regulatoro iestāžu nostājām.

Vienlaikus ar šo valdības lēmumu Veselības ministrijai tika uzdots divu nedēļu laikā izstrādāt plašākas revakcinācijas plānu.

IVP priekšsēdētāja un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska otrdienas valdības sēdē skaidroja, ka papildu devu būtu jāpiešķir personām, kurām sāk samazināties aizsardzība pret Covid-19. Taču šobrīd neesot gana pazīmju, ka kādām citām grupām, izņemot cilvēkus ar ļoti novājinātu veselību, šī imunitāte varētu būt nepietiekama.

Imunitātes samazināšanos varētu noteikt, ja pret Covid-19 vakcinētie saslimtu, un šo cilvēku vidū būtu vērojamas nopietnas saslimšanas vai veselības problēmas. Ekspertes ieskatā, šobrīd šādas situācijas neveidojas, attiecīgi neesot pamata lemt, ka jebkuram vakcinētajam būtu nepieciešams saņemt papildu devu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu