"Es uzskatu, ka tas ir pilnīgi nepieņemami." Merkele par migrantu plūsmu pie Baltkrievijas robežas (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vācijas kanclere Angela Merkele
Vācijas kanclere Angela Merkele Foto: Christian LIETZMANN / POOL / AFP

Vācijas kanclere Angela Merkele sestdien aicināja Baltkrieviju palīdzēt migrantiem, nevis censties iesūtīt viņus Eiropas Savienībā (ES), šos centienus dēvējot par hibrīduzbrukumiem.

Vizītes gaitā Polijā Merkele runāja par migrantu plūsmu, kas caur Baltkrieviju tiek virzīta uz ES austrumu valstīm - Latviju, Lietuvu un Poliju.

"Aicinājums Baltkrievijas pusei ir - saprast, ka neaizsargātie cilvēki no citiem reģioniem tiek izmantoti kā subjekti hibrīduzbrukumos," ar Polijas premjerministru Mateušu Moravecki kopīgajā preses konferencē sacīja Merkele.

"Es uzskatu, ka tas ir pilnīgi nepieņemami - īstenot šādus hibrīduzbrukumus, izmantojot cilvēkus," sacīja kanclere, norādot, ka par šo jautājumu runājusi ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Šiem migrantiem atbalsts būtu jāsniedz humānās palīdzības organizācijām, un "Polijas pusei ir jābūt tam atvērtam", piebilda kanclere.

Merkele norādīja, ka šī ir viņas pēdējā vizīte Varšavā, esot kanclera amatā, jo pēc šomēnes gaidāmajām Vācijas parlamenta vēlēšanām viņa amatu atstās.

Nākamnedēļ viņa dosies uz Parīzi, lai pēdējās darba vakariņās tiktos ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu.

Uz Polijas, kā arī Lietuvas un Latvijas robežas ar Baltkrieviju pēdējo mēnešu laikā izveidojusies krīze, jo robežu lielā skaitā nelegāli mēģina šķērsot migranti, kurus pierobežā nogādājis Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko režīms, šādi Lukašenko cenšoties atriebties Rietumiem par sankcijām, kas Minskai noteiktas prezidenta vēlēšanu falsifikācijas un opozīcijas protestu brutālās apspiešanas dēļ.

Minska pamatā Irākas, kā arī Afganistānas un citu valstu pilsoņus sūta pāri robežai Lukašenko režīma izvērstā hibrīdkara ietvaros, lai radītu nestabilitāti ES, skaidro rietumvalstis.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu