Divi litri vai neko! Kāpēc "Maxima" veikalos Latvijā ir limitēta "Coca-Cola" produkcija? Skaidro uzņēmumu pārstāvji (22)

Ilustratīvs attēls. Foto: Dilok Klaisataporn/Shutterstock.com
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Portāla "Apollo.lv" lasītāji novērojuši, ka jau kādu laiku vienā no vadošajiem mazumtirdzniecības tīkla "Maxima" veikalos nav iespējams iegādāties uzņēmuma "Coca-Cola" produkciju. Sazinājāmies ar "Maxima" un "Coca-Cola" pārstāvjiem, lai noskaidrotu, kāpēc tā ir.

No "Coca-Cola" produkcijas "Maxima" plauktos atrodamas bija vien lielās, divu litru tilpuma "Coca-Cola" dzērienu pudeles. 

Jau kādu laiku "Maxima" veikalos nav atrodas nekāda veida un tilpuma "Sprite" atspirdzinošo dzērieni, savukārt atsevišķos veikalos var novērot līdzīgu situāciju ar "Fanta" limonādēm.

Sazinājāmies ar veikalu tīkla "Maxima" komunikācijas nodaļas vadītāju Lieni Dupati-Uguli, kura apstiprināja, ka šī informācija esot patiesa.

Viņa norādīja, ka šobrīd "Coca-Cola" dzēriens veikalu tīkla "Maxima" klientiem pieejams iecienītākajā tilpumā - divu litru pudelēs. "Maxima" pārstāve norādīja, kas tas esot pieejams teju visos veikalos.

"Pašlaik aktīvi strādājam pie tā, lai pavisam drīz iemīļotais produkts atgrieztos veikalu plauktos arī citos tilpumos," portālam "Apollo.lv" apliecināja Dupate-Ugule.

Vaicājot, kādas alternatīvas iecienītajiem dzērieniem piedāvā "Maxima", veikalu tīkla pārstāve norādīja, ka ir iespējams iegādāties citus dzērienus.

"Kā alternatīvu šim un līdzīgiem dzērieniem piedāvājam dažāda tilpuma "Pepsi", "Miranda" un "7up", kā arī, protams, virkni vietējas garšas saldinātus gāzētus dzērienus kā kvass, veselības dzēriens un citus atspirdzinošus dzērienus," sacīja "Maxima" pārstāve.

Uzņēmums "Coca-Cola" portālam "Apollo.lv" arī apstiprināja, ka veikalu tīklā "Maxima" pašlaik iespējams iegādāties vien divu litru tilpuma "Coca-Cola" atspirdzinošos dzērienus.

Pašlaik nav stājies spēkā jaunais līgums, taču pavisam drīz tas tiks parakstīts, un "Maxima" sāks no mums ņemt konkrēto produkciju," skaidroja uzņēmumā.

Vaicājot par to, kad jaunais līgums varētu tikt parakstīts, uzņēmums "Coca-Cola" konkrētus datumus nevarēja atklāt, taču pie tā tiekot strādāts.

Divas valstis, kurās netirgo "Coca-Cola"

Interesanti, ka visā plašajā pasaulē ir tikai divas valstis, kurās nav iespējams iegādāties "Coca-Cola" produktus. 

Viena no šīm valstīm ir Kuba. Lai gan Kubā 1906. gadā "Coca-Cola" atvēra pudeļu pildīšanas rūpnīcu, 1962. gadā ražošana tika apturēta pēc tam, kad Fidels Kastro vadīja Kubas Revolūciju, kurā izkonkurēja toreizējo prezidentu Fulhensio Batistu, vēsta izklaidējoša satura portāls "World Atlas".

Kastro valdība sāka konfiscēt aktīvus, kas piederēja visām ārvalstīm, kā arī ieviesa tirdzniecības embargo. Tas sākās 1960. gada 6. augustā un galvenais mērķis bija ASV uzņēmumi. "Coca-Cola" pārtrauca ražošanu un tā arī nekad neatgriezās Kubā.

Tā kā ASV pašlaik ir komerciāls, ekonomisks un finansiāls embargo pret Kubu, neviens ASV uzņēmums nedrīkst tirgoties Kubā.

Otra no šīm valstīm ir Ziemeļkoreja. Korejas karš norisinājās no 1950. līdz 1953. gadam un šajā laikā ASV piemēroja tirdzniecības sankcijas Ziemeļkorejai.

Kad Ziemeļkoreja 1980. gados bombardēja Dienvidkoreju, ASV vēl vairāk pastiprināja noteiktās sankcijas. No 1950. līdz 2008. gadam tika ierobežota arī tirdzniecība starp ASV un Ziemeļkoreju, turklāt Ziemeļkoreja kopš Korejas kara nav izplatījusi vai pārdevusi nevienu uzņēmuma "Coca-Cola" produktu.

Valstis, kurās agrāk bija aizliegta "Coca-Cola"

Līdz 2012. gadam "Coca-Cola" nebija iespējams iegādāties arī Mjanmā. Šī valsts daudzus gadus bija "brīva" no "Coca-Cola" pēc tam, kad ASV kompānijas tika aizliegtas ekonomisko sankciju dēļ. Tās tika ieviestas, jo ASV iebilda pret represīvo režīmu Mjanmas valdībā.

Situācija mainījās 2012. gadā, kad "Coca-Cola" paziņoja piecu gadu investīcijas plānu 200 miljonu ASV dolāru apmērā. Pudeļu pildīšanas ražotne tika atvērta Mjanmas pilsētā Hmavbi.

Savukārt Ķīnā "Coca-Cola" pirmo reizi parādījās 1927. gadā un uzreiz guva lielu popularitāti. Kad 1949. gadā komunistu līderis Mao Dzeduns pārņēma varu, daudzas importētās preces, tajā skaitā arī "Coca-Cola", tika aizliegtas.

"Coca-Cola" Ķīnā atgriezās 1979. gadā un mūsdienās tā ir kļuvusi par uzņēmuma trešo lielāko tirgu, piekāpjoties vien Meksikai un ASV. 

Arī Vjetnamā vairākus gadus bija aizliegti "Coca-Cola" dzērieni, jo ASV bija noteikusi sankcijas Vjetnamas kara dēļ. 1994. gadā embargo tika pilnībā atcelts.

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu