Rīgu pametusi skulptūra "Demokrātiskais cilvēks" (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Homo Democraticus
Homo Democraticus Foto: Ingus Kruklitis/shutterstock.com

Pirms gada Tēlniecības kvadriennāles ietvaros Rīgas kādreizējā dzelzceļa tilta postamenta balsts ieguva jaunu iemītnieku - Donāts Mockus radīto skulptūru Homo Democraticus. Skulptūra izraisīja plašu rezonansi sabiedrībā ar savu interesanto atrašanās vietu un satraucošo izskatu. Šobrīd jau pirmo nedēļas nogali statuja ierastajā vietā vairs neatrodas, kur tā palikusi?

Homo Democraticus jeb "Demokrātiskais cilvēks" skulptūras pamatā ir doma par kropļotu demokrātijas redzējumu. Skulptūra simbolizē monstru, par kuru pārvēršas visi ievēlētie tautas pārstāvji - domājot tikai par savu labumu un raušot peļņu sev, aizmirstot tautu, kas to ir ievēlējusi. Plānotā kustība un progress tiek aizstāts ar neveiklu, nekoordinētu mīņāšanos uz vietas.

Kamēr viena sabiedrības daļa priecājās par tēlnieka drosmīgo ideju un izpildījumu, otra uzskata, ka Rīgas telpa būtu piemērotāka pievilcīgākiem mākslas darbiem.

Lai arī viedokļi dalās, Homo Democraticus savu uzdevumu ir panācis - uzmanība ir piesaistīta un emocijas izraisītas.

13. tēlniecības kvadriennāles ietvaros šo skulptūru uzstādīja 2020.gada septembrī. Skulptūras atrašanās laiks sākotnēji bija plānots uz pāris mēnešiem līdz 2020.gada novembrim. Taču dažādu apsvērumu dēļ, vides objekta pārvietošana tika atcelta. Neskatoties uz to, ka skulptūra veidota no putuplastaun savu atrašanās laiku tā bija pārsniegusi, kopējais objekta stāvoklis ir vērtējams kā apmierinošs.

Naktī uz 9.septembri, skulptūra neizjauktā veidā mēroja ceļu atpakaļ uz savu dzimteni - uz mākslinieka Donāta Mockus darbnīcu. Tālākais skulptūras liktenis ir tās restaurācija un jaunu ekspozīcijas vietu meklējumi, šoreiz kaimiņvalstīs.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu