"Esi atbildīgs. Rādi piemēru citiem." Aldis Gobzems mainījis savu nostāju pandēmijas laikā. Politologs skaidro iespējamos iemeslus (38)

Pils laukumā Vecrīgā pulcējušies vairāki tūkstoši piketētāju, lai protestētu "pret obligātu vakcināciju" pret Covid-19. Foto: Zane Bitere/LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Covid-19 Latvijā sāka izplatīties 2020. gada marta sākumā. Tobrīd bija viens "bubulis" - koronavīruss pret visiem, šobrīd daudz kas ir mainījies un ir jūtama viedokļu daudzveidība. Tostarp Saeimas deputāts Aldis Gobzems, kurš pērn aicināja palikt mājās un izlasīt grāmatu piektdienas vakarā, nu mudina meklēt siltas drēbes un malku. Viņa rīcības vadmotīvus portālam "Apollo.lv" skaidro politologs Juris Rozenvalds.

Saeimas deputāts Aldis Gobzems sociālo tīklu vietnē "Tiktok" 2020. gada 13. marta video pauž:

"Sveiks, jaunieti! Šodien ir piektdiena. Tu droši vien vēlies doties izklaidēties uz kādu nakts klubu, nedari to! Paliec mājās!

Izlasi kādu grāmatu, izglītojies, paskaties filmu, neej uz nakts klubu. Valstī ir oficiāls ārkārtas stāvoklis. Tev pastāv iespēja saslimt ar ļoti bīstamu un ļoti lipīgu infekcijas slimību. Nedari to!

Tava dzīve nebeigsies pēc šodienas, paspēsi izballēties arī pēc mēneša. Paliec mājās, izlasi grāmatu, izglītojies, baudi citādāk piektdienas vakaru.

Tu to vari. Esi atbildīgs. Rādi piemēru citiem. Paldies."

Video klāt pievienotas dažādas mirkļbirkas, tostarp esi uzmanīgs (#becareful), #covid19 un ieklausies savā ārstā (#listentoyourdoctor).

@aldisgobzems

##coronavirus ##izaicinājums ##saeima ##ieklausies ##dzīve ##life ##becareful ##covid19 ##dontpanic ##besmart ##listentoyourdoctor ##argument

♬ original sound - Aldis Gobzems

Šā gada 22. augustā publicētajā video Aldis Gobzems aicina iet ielās. "Mūsu prasība ir vienkārša - pilnīgs segregācijas, obligātās vakcinācijas aizliegums un Kariņa demisija. Būsim ielās." Viņš cilvēkus aicina būt gatavus operācijai "Rododendrs".

Jautājot politologam Jurim Rozenvaldam skaidrot deputāta rīcības motīvus, viņš norāda:

"Es domāju, ka Gobzema kunga rīcība ir ļoti loģiska, ņemot vērā, ka viņš tika ievēlēts no "KPV LV" partijas, kas tagad jau ir mainījusi nosaukumu.

Savā ziņā viņš ir spilgta individualitāte, un viņam ir ļoti grūti ar kādu citu sastrādāties. Tas galu galā ir novedis pie tā, ka viņš ir pametis "KPV LV" un kļuvis par neatkarīgu deputātu.

Viņš, būdams ministru prezidenta kandidāts, nebija spējīgs saprotamu iemeslu dēļ izveidot valdību un tad arī sastrīdējās ar partijas dibinātāju, kurš arī aizgāja no "KPV LV", bet katrā ziņā viņš ir izvēlējies šo populistisko nišu, kurā

viņš cenšas izmantot šo populistisko pretnostādījumu starp "korumpēto", "slikto eliti" un "tautu", kuru Gobzems pretendē pārstāvēt. Viņš orientējas uz noteiktu vēlētāju fragmentu.

Atbilstoši šādai loģikai viņš rīkojas - gan tas, kas ir noticis Saeimā, kad viņš "norāva" Saeimas sēdi, gan brīžiem aizejot stipri par tālu, kā tas ir bijis ar Dāvida zvaigzni pie krūtīm un platu smaidu. Cilvēki, kas zina šo vēsturisko kontekstu, bija šokēti.

Latvijā skaidri ir izveidojusies tā sabiedrības daļa, kura neuzticas valdībai un kurai ir asa nostāja pret valdību. Tas visspilgtāk izpaužas saistībā ar vakcināciju pret Covid-19 un šādā kontekstā Gobzema kungs rīkojas visai loģiski.

Viņš cenšas saasināt šīs opozīcijas, saasināt šos pretstatus un šeit viņš pretendē parādīties kā "tautas glābējs"... vismaz daļas sabiedrības acīs.

Viņš pirms ar gaidāmajām Saeimas vēlēšanām cer izmantot cilvēku neapmierinātību saistībā ar ierobežojumiem, kurus iesaka eksperti un, protams, var diskutēt, cik konsekventi un pārdomāti ir rīkojusies valdība."

Portālam "Apollo.lv" jautājot politologam, kāpēc Aldis Gobzems mainījis savas domas?

"Pirms gada skaidra opozīcija neparādījās. Pirms gada mēs šādus opozicionārus saistībā ar epidemioloģiskajiem noteikumiem nemanījām, bet tagad šī sabiedrības daļa ir pamanāma.

Tomēr Gobzems nav vienīgais, kas tādā vai citādā veidā grib šo neapmierinātību izmantot. Tā ir iespēja uzrunāt vienu ievērojamu sabiedrības daļu. 

Portālam "Apollo.lv" vaicājot politologam, kā viņš vērtē, ka deputāti Latvijā  vakcināciju pret Covid-19 izmanto politisko ambīciju sasniegšanai?

Diskusija ir normāla lieta. Tāpat ne vienmēr valdība rīkojas nevainojami. Tas arī rada šo objektīvo augsni, un mēs nevaram cilvēkiem aizliegt apšaubīt to, ko dara tie, kas ir pie varas. Tas ir normāli demokrātiskā sabiedrībā, bet no otras puses

tas ir kārdinājums - tie politiskie spēki, kas nebija manīti iepriekš vai kas cer pieaudzēt reitingus, to diemžēl izmanto, un tas nenotiek tikai Latvijā.

Tāda ir politiskās dzīves loģika, ka tādā vai citādā veidā politiķi cenšas izmantot jautājumus, kas ir aktuāli sabiedrībā un satrauc cilvēkus.

Es domāju, ka situācija ir pietiekami komplicēta.

Komentāri (38)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu