"Es ticu, ka tikšu visam pāri!" Kā norit 18 gadus vecās Zanes, kura slimības dēļ vairākkārt "zaudējusi balsi", ārstēšana (9)

Foto: No Zanes Kuriņas personīgā arhīva
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Siguldiete Zane Kuriņa jau teju 18 gadus cīnās ar slimību - balsenes papilomatozi. Portāls "Apollo.lv" jau iepriekš sazinājās ar meitenes mammu Sanitu, taču šoreiz intervijai piekrita pati Zane. Viņa pirms pāris mēnešiem atgriezusies no slimnīcas Vācijā un dalījās stāstos par piedzīvoto ārzemēs.

Jau ziņots, ka 2021. gada 1. jūnija rītā labdarības organizācija "BeOpen" savā sociālā tīkla "Facebook" lapā ievietoja ierakstu, kurā aicināja cilvēkus ziedot līdzekļus 18 gadus vecajai Zanei Kuriņai.

"Trauslās 17 gadus vecās Zanes slimība asociējas ar stāstu par skaisto, sirsnīgo nāriņu, kura pazaudēja savu balsi, un kura sapņoja par savu laimīgo ikdienu uz zemes, brīvi un dziļi ieelpojot svaigo gaisu…" vēstīts ierakstā.

Zane ar mammu Sanitu.
Zane ar mammu Sanitu. Foto: No Zanes Kuriņas personīgā arhīva

"Meitene jau 17 gadus cīnās ar balsenes slimību, tiek meklētas visas iespējas atvieglot meitenes elpošanu un saglabāt balsi. Tagad ir cerības atrast risinājumu Štutgartes klīnikā, veicot nopietnus izmeklējumus. Šobrīd meitenes cerību piepildījuma cena ir 5608 eiro," raksta labdarības organizācija.

Portāls "Apollo.lv" iepriekš uzzināja, ka Zane par šiem līdzekļiem devās ārstēties uz slimnīcu Vācijā. Par piedzīvotajām emocijām un ārstēšanos Zane pastāstīja mazliet vairāk.

Kā Zanei gāja Vācijā?

Zane Vācijā ieradās 24. jūlijā, bet 25. jūlijā ģimene ar vilcienu devās uz Štutgarti uz slimnīcu. 26. jūlijā Zanei bija pirmā vizīte pie ārsta, kurā tika parakstīti dokumenti. Tāpat meitene tajā pašā dienā satikās ar anesteziologu.

"Tikšanās ar anesteziologu bija ļoti laba, jo ārsts bija ļoti pretimnākošs. Ar Latviju nemaz nevar salīdzināt," portālam "Apollo.lv" stāstīja Zane.

"Piemēram, viens no mīnusiem, kas man gadu laikā ir parādījies - man ļoti sāp vēnas. Vācijā ārsti visu laiku centās mani mierināt un teica, ka viss būs labi, jo man uzlīmēs speciālu plāksteri, ar kura palīdzību es neko nejutīšu. Un tā arī patiešām bija. Latvijā ir gluži pretēji," teica Zane.

27. jūlijā Zanei bija vēl viena vizīte ar ārstu, kurš meiteni operēja, bet 28. jūlijā viņai bija operācija.

Foto: No Zanes Kuriņas personīgā arhīva

"Tas, kas man ļoti patika - Vācijā viss notika precīzi laikā. Man plkst. 7.15 bija jābūt slimnīcā uz operāciju un mani precīzi tajā laikā arī aizveda operēt," stāstīja Zane.

Meitene atminas, ka viņu ieveda telpās, kurā nevarēja nākt līdzi ne tulks, ne vecāki. "Sākumā nesapratu, kas notiek un biju ļoti nobijusies.

Man ļoti paveicās, ka ārsts saprata krievu valodu. Līdz ko uzdeva kādu jautājumu, viņš uzreiz centās mani nomierināt," stāstīja Zane.

Meitene stāstīja, ka operācija noritējusi labi, taču pašai šķitis, ka būs "daudz trakāk". Pēc operācijas Zani aizveda uz speciālu telpu, lai viņa varētu atmosties pēc narkozes.

"Tajā telpā nedrīkstēja atrasties neviens, izņemot mani. Es lūdzu, lai ielaiž mammu un biju ļoti pateicīga, ka to arī atļāva, tas bija ļoti jauki," stāstīja Zane.

Operācijas laikā Zanei paplašināja elpošanas traheju, kā arī meitenei tika veikti visi mērījumi, lai saprastu, vai būs iespējams veikt rekonstrukciju. Pēc tam Zanes ārstējošais ārsts pastāstīja, ka to ir iespējams veikt.

Ārsts piedāvāja ģimenei šo procedūru jau nākamajā dienā, taču Zane nebija tam vēl gatava. Pagājušajā nedēļā slimnīca Zanei atsūtīja procedūras tāmi, kas ir par daudz apjomīgākām naudas summām.

Zane atklāja, ka oktobrī ģimene sāks darboties ar ziedojumu fondiem, lai spētu savākt nepieciešamos līdzekļus turpmākajai ārstēšanai.

"Tad, kad nepieciešamie līdzekļi būs savākti, mēs atkal dosimies uz Vāciju, tikai šoreiz uz daudz ilgāku laiku.

Mēs brauksim uz rekonstrukcijas procedūru, kas ir ilga operācija un man nedēļu būs jādzīvo slimnīcā," stāstīja Zane.

Meitenei kaklā uz aptuveni trīs līdz sešām nedēļām tiks ievietota traheostoma un tas ir galvenais iemesls, kāpēc Zanei Vācijā būs jāpaliek krietni ilgāku laika posmu.

"Rekonstrukcija ir process, kurā man no ribas tiks izņemts skrimslis, kas pēc tam tiks ievietots elpošanas trahejā, lai to izplestu lielāku," par operāciju portālam "Apollo.lv" pastāstīja Zane.

Ģimene cerēja, ka tādā veidā tiks apturēta arī rētaudu izplatība, taču Zanes ārstējošais ārsts Vācijā atklāja, ka no papilomām neesot iespējams atbrīvoties. Ja šī operācija būs veiksmīga, tad Zanei Latvijā uz papilomu izgriešanu būs jābrauc krietni retāk, aptuveni vienu reizi piecu līdz septiņu mēnešu nogrieznī.

Kopš atgriešanās no Vācijas, Zane jau ir jutusi nelielu progresu - ja agrāk uz papilomu izgriešanu bija jādodas aptuveni reizi divās nedēļās, tad šobrīd šis laika intervāls jau ir palielinājies līdz aptuveni vienam mēnesim.

Cerību stars

Atbraucot no Vācijas atpakaļ uz Latviju, Zane bija ļoti nobijusies no domas par traheostomu. "Bija tāds periods, ka nevarēju pagulēt un vispār neko negribēju darīt, pat no gultas bija ļoti grūti izkāpt laukā."

Taču Zanes ģimene, radinieki un draugi stimulējuši meiteni virzīties uz priekšu, un nu jau viņai ir krietni cerīgāks skats uz turpmāko dzīvi.

"Es ticu, ka tikšu tam visam pāri un to visu arī izturēšu līdz galam," stāstīja Zane.

Nobeigumā Zane piebilda, ka Vācijā viņai kaut nedaudz lika pasmaidīt zoodārza apmeklējums, jo kopējā viesošanās Vācijā bijusi "ļoti stresaina".

Kas ir balsenes papilomatoze?

Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā atrodamā informācija liecina, ka cilvēka papilomas vīruss (CPV) ir vīruss, kas inficē ādas un gļotādu dziļākos slāņus.

Ir sastopami vairāk nekā 100 CPV veidi. Vairums no tiem ir tā saucamie zema riska vīrusa tipi, kas rada labdabīgus ādas un gļotādu veidojumus, piemēram, kārpas.

Savukārt augsta riska tipi var veicināt izmaiņas dzemdes kakla, maksts, ārējo dzimumorgānu, taisnās zarnas, kā arī mutes un rīkles gļotādas šūnās, kas izraisa priekšvēža un pēc tam arī vēža attīstību.

Visbiežākie dzemdes kakla vēža izraisītāji ir CPV 16. un 18. tips – aptuveni 72% no visiem dzemdes kakla ļaundabīgo audzēju gadījumiem saistīti tieši ar šiem CPV tipiem.

Kārpas ir labdabīgi ādas un gļotādas izaugumi, ko izraisa CPV. Tās var rasties jebkurā ķermeņa vietā, bet visbiežāk uz plaukstām un pēdām.

Kārpu simptomi atšķiras atkarībā no to rašanās vietas un to izraisošā CPV vīrusa paveida.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu